Reisetips:

Slipp unna passkøen

Dersom du skal ha nytt pass så bør du få med deg dette klokkeslettet.

RETT I KIOSKEN: Dersom du vet når politiet legger ut nye passtimer så kan du slippe enkelt unna køen til passkiosken (bildet). Foto: Odd Roar Lange
RETT I KIOSKEN: Dersom du vet når politiet legger ut nye passtimer så kan du slippe enkelt unna køen til passkiosken (bildet). Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To år med pandemi har fått mange nordmenn til å droppe alt som heter utenlandsreiser. Og dermed har behovet for pass vært minimalt for de fleste - til nå.

For nå får tusenvis av reiseklare nordmenn oppleve det: utrolig lange køer og ventetid for å få bestilt nytt pass.

Bråstopp i passbestillinger

2019 var det siste normale reiseåret, før pandemien endret reisemønsteret over hele verden - også for nordmenn. 2019 ble det produsert 736 289 nye ordinære pass og 26 443 nødpass her i landet.

I 2020 ble antall passbestillinger mer enn halvert og det endte med «bare» 311 004 røde pass i løpet av året. Også antall nødpassbestillinger stupte med 77 prosent - til rekordlave 5920.

I 2021 tok passbestillingene i Norge seg noe opp igjen da 522 379 nordmenn bestilte nytt ordinært pass. Samtidig fortsatte antallet nødpassbestillinger å synke til 5535.

Klar for å reise

Men med lettelser i coronarestriksjonene og gode utsikter til å reise utenlands, har mange lett i skuffer og skap etter passet sitt. Bare for å oppdage at passet allerede har gått ut eller går ut i løpet av de kommende månedene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer