Reisetips:

Slipp unna passkøen

Dersom du skal ha nytt pass så bør du få med deg dette klokkeslettet.

RETT I KIOSKEN: Dersom du vet når politiet legger ut nye passtimer så kan du slippe enkelt unna køen til passkiosken (bildet). Foto: Odd Roar Lange
RETT I KIOSKEN: Dersom du vet når politiet legger ut nye passtimer så kan du slippe enkelt unna køen til passkiosken (bildet). Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To år med pandemi har fått mange nordmenn til å droppe alt som heter utenlandsreiser. Og dermed har behovet for pass vært minimalt for de fleste - til nå.

For nå får tusenvis av reiseklare nordmenn oppleve det: utrolig lange køer og ventetid for å få bestilt nytt pass.

TIPS: Dette er genialt om du vil se serie eller film på flyet! Video: Hanna Krogh-Reinsnes. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Bråstopp i passbestillinger

2019 var det siste normale reiseåret, før pandemien endret reisemønsteret over hele verden - også for nordmenn. 2019 ble det produsert 736 289 nye ordinære pass og 26 443 nødpass her i landet.

I 2020 ble antall passbestillinger mer enn halvert og det endte med «bare» 311 004 røde pass i løpet av året. Også antall nødpassbestillinger stupte med 77 prosent - til rekordlave 5920.

I 2021 tok passbestillingene i Norge seg noe opp igjen da 522 379 nordmenn bestilte nytt ordinært pass. Samtidig fortsatte antallet nødpassbestillinger å synke til 5535.

Klar for å reise

Men med lettelser i coronarestriksjonene og gode utsikter til å reise utenlands, har mange lett i skuffer og skap etter passet sitt. Bare for å oppdage at passet allerede har gått ut eller går ut i løpet av de kommende månedene.

Dermed er det klart for å bestille time hos politiet for ny passbestilling. Men her har mange møtt et nytt stort problem. Særlig de som bor i eller omkring de større byene her i landet: Første ledige time er tilgjengelig først om flere måneder.

Utvider

- Det har vært en stor pågang og vi har dessverre ikke klart å ta unna alle som vil bestille pass, sier Elisabeth Lund, som er seksjonsleder ved enhet for utlending og forvaltning i Oslo politidistrikt.

- Vi har økt kapasiteten betydelig den siste tida, og vi har også fått redusert sykefravær ved politistasjonene ved Grønland og i Sandvika, som igjen gjør at vi får unna flere passbestillinger enn tidligere. Og vi skal utvide kapasiteten ytterligere i tiden framover, blant annet ved å ansatte flere personer ved pass- og ID-avsnittet. Dette vil være til god hjelp for de som trenger nytt pass.

NYTT PASS: Det nye passet har ny farge og nytt design. Foto: Odd Roar Lanhe
NYTT PASS: Det nye passet har ny farge og nytt design. Foto: Odd Roar Lanhe Vis mer

Unngå lange køer

Den største pågangen etter nye pass har vært i hovedstadsområdet, og avdelingene som gjennomfører passbestillingen i Oslo og Bærum har derfor utvidet åpningstidene med langåpent mandag til torsdag samt med lørdagsåpent.

Men det er ikke bare lange køer som har skapt problemer for pass-søkerne.

Mange glemmer å sjekke at de har med seg all dokumentasjon som trengs for å få bestilt pass eller ID-kort.

Dette glemmer vi

Et stort problem for mange som søker pass er at de glemmer å ta med seg det gamle passet når de søker om nytt.

- Det er den store gjengangerfeilen, sier Elisabeth Lund, som forteller at pass-søkeren da må dra hjem med uforrettet sak, og bestille ny time seinere.

Alle som søker om nytt pass eller nasjonalt ID-kort må ha med det gamle passet, selv om det er utløpt. Du får ikke søkt om verken pass eller ID-kort hvis du ikke har det med.

Det gamle passet

Når du søker om nytt pass, skal det gamle makuleres. Det kan gjøres ved at du leverer inn passet ditt. Eller at det gjennomhulles slik at du kan ta det med deg hjem.

Dersom du har mistet et pass og meldt det tapt, og finner det tilbake, så kan du ikke ta det i bruk igjen. Passet er registrert som tapt og ugyldig i internasjonale passregistre.

Dersom du søker om nasjonalt ID-kort, beholder du passet ditt så lenge det fortsatt er gyldig.

Hvis du ikke har hatt pass før, eller det gamle passet ditt er meldt tapt, må du ha med annen gyldig legitimasjon med fødselsnummer og bilde.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer