Slovakia

Etter seperasjonen av Tsjekoslovakia har nok mange sett på Slovakia som Tsjekkias loslitte lillebror. Men om landet ligger litt etter i vestlig tilpasning byr det på helsebringende vann, gudommelig vin, storslagen natur og historiske slott - uten de store køene og uhåndterbare turistmengdene.

Publisert
Sist oppdatert


Fakta
Hovedstad: Bratislava
Antall innbyggere: 5.430.033 (Juli 2003)
Valuta: Slovak koruna; (Slovakisk krone) (SKK)
Språk: Slovakisk.
Klima: Temperert; kjølige sommere, ofte overskyet og fuktige vintre.

Etter å ha tilbragt en lang og vanskelig barndom i skyggen av, og ikke minst kontrollert av, land som Ungarn, Tyskland, Sovjetunionen og Tsjekkia, står Slovakia nå på egne ben. Separasjonen fra Tsjekkia i 1993 står som en av de fredeligste delinger av land i historien.

Se og gjøre:

 1. Bratislava
  Slovakias hovedstad ligger sørvest i landet, like ved grensen til Østerrike. Om byen ligger litt bak Praha i storslagen arkitektur og vestlig tilpasning, kan du finne fantastiske museer, et svingende uteliv, en mangfoldig klubbscene, og en stadig mer spennende restaurantkultur. I tillegg slipper du de store turistsaueflokkene, langtekkelig køståing og irriterende venting.

  Les mer:
  Turistinformasjon for Bratislava

 2. Nyheter fra Bratislava

 3. Donau-deltaet
  Det frodige området rundt den skjønne, blå Donau, eller Danube som den kalles her, er vel verdt et besøk. Elven er Europas lengste, og går fra vest mot øst, lengst sør i Slovakia. Donau kan beskues fra Bratislava, men for å få den ultimate opplevelsen foreslår vi et elvecruise. Du kan også besøke en av de små byene som ligger langs en av Donaus sideelver - for eksempel Piestany som er en av Slovakias viktigste spabyer.

  Les mer:
  Danube online
  Piestany SPA, Norsk tekst

 4. Grønne druer fra Tokaji distriktet blir til en guddommelig vin.
  Grønne druer fra Tokaji distriktet blir til en guddommelig vin. Vis mer


 5. Tokaji regionen
  Øst i Slovakia, nær grensen til Ungarn dyrkes druer som blir til den anerkjente Tokajivinen. Den søtlige hvitvinen er regnet for å være en av verdens beste - Ludvig den 14. gav den navnet "Vin for konger, og kongen av vin" - og store menn som Voltaire, Rossini, Schubert og Goethe har snakket pent om de edle dråpene. Vinens høye kvalitet kommer fra lagring i vinkjellere som er bygget i utgravde huler i kalktuff og sandsten.

  Les mer:
  Tokaji på nett
  Slovakiske viner på nett

 6. Frihetshulen i Demänovská

  Hulen i Demänovskádalen i Liptowregionen midt i Slovakia er en av de mest spektakulære dryppstenshulene i Europa. Hulen ble "oppdaget" tidlig på 20-tallet, og i fjor så rundt 200.000 mennesker dens møtende stalagmitter, treffende stalagtitter, underjordiske vannløp og dype avgrunner.

  Les mer:

 7. Demänovská Cave of Liberty

 8. Friluftsliv

  Slovakia kan by på store nasjonalparker, majestetiske fjell, viltre elver og dype skoger. Prøv fotturer i Tatra Mountains, skiferie i et av landets nesten førti skisentre, elverafting, fjellklatring, fisking.. mulighetene er uendelige.

  Les mer:
  Nettside om sport i Slovakia

Slik reiser du hit

Slovak Airlines flyr til London (Gatwick), Brussel, Moskva og Tel Aviv. Air Slovakia flyr stort sett bare sørover, men har også flyvninger til Birmingham, skulle du ønske å reise via den engelske industribyen. Andre selskaper som flyr til landet er Aeroflot, Air France, British Airways, Czech Airlines, Delta, KLM, Lot, Lufthansa og Sky Europe Airlines. Du kan også fly til Wien i Østerrike, som er en drøy times kjøring fra den slovakiske hovedstaden. SAS Braathens er et av selskapene som flyr til Wien fra Oslo via Stockholm, København eller Frankfurt.

Kjøpetips

Tokajivinen er en sikker vinner.

Mer fra DinSide

Manneferier - fiske i Donau.

Lenker

 • Turistinformasjon, Slovakia
 • www.slovakia.no
 • Tilbake til hovedartikkelen
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer