Slovenia

Unike dryppsteinsgrotter, god økonomi og tette bånd til vesteuropa.

Publisert
Sist oppdatert

Republikk, medlem i EU siden 2004. Var en del av Jugoslavia, og fikk sin uavhengighet ganske lett, etter en kortvarig krig i 1991. Ble anerkjent som selvstendig stat i 1992 og opptatt som medlem i FN samme år. Medlem i både Nato og EU siden 2004. Var det mest utviklede landet i de jugoslaviske delrepublikkene, både kulturelt og økonomisk.

Har et areal på 20.273 kvadratkilometer, hvorav 20.151 er land og de resterende 122 kvadratkilometer er vann. Grenser mot Østerrike, Kroatia, Italia og Ungarn. Har 46,6 kilometer med kystlinje.

Innbyggertall: 2.011.473 (juli 2004).

Attraksjoner/steder å besøke

Skocjan-grottene er dryppsteinsgrotter som strekker seg rundt 6 kilometer lange under jorda. Her er vannfall, og dessuten en av verdens største underjordiske kammer - i alle fall som man kjenner til. Grottene er listet i Unescos liste over verdens naturarv, og befinner seg i Kras-regionen, ikke langt fra kysten.

Hovedstad er Ljubljana, som skal være en hyggelig by ikke ulik Praha. Arkitekten bak mye av den slovenske hovedstaden er den kjente arkitekten Joþe Pleènik; også han slovensk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer