Slovenia

Billigere enn nabolandene, like vakkert som mer kjente Tsjekkia og færre turister. Blant annet verdenskjent for sitt unike hulelandskap.

Publisert
Sist oppdatert
Ljubljana kalles et Praha i miniatyr. Foto: www.slovenia-tourism.si Foto: J. Skok/Slovenia-tourism.si
Ljubljana kalles et Praha i miniatyr. Foto: www.slovenia-tourism.si Foto: J. Skok/Slovenia-tourism.si Vis mer


Fakta
Hovedstad: Ljubljana
Antall innbyggere: 1,9 millioner
Valuta: Tolar
Språk: Slovensk (dominerende), serbo-kroatisk
Klima: Middelhavsklima med varm sommer, kjølig vinter i øst.

Slovenia er den nordligste av de tidligere jugoslaviske republikkene. Etter en 10 dager lang krig i 1991 greide slovenerne å løsrive seg fra det tidligere Jugoslavia i 1991. Staten har historisk tette bånd til Vesteuropa, noe som har bidratt til å stabilisere demokratiutviklingen i landet.

Se og gjøre

 1. Ljubljana
  Sies å være like sjarmerende som Praha, bare mindre og med færre turister. Etter løping langs brosteinsgatene en hel dag, kan du slappe av i Tivoli-parken blant bowlingbaner og svømmebasseng.
 2. Adriaterhavskysten
  Landets kystlinje er kun fem mil lang, men vel verdt et besøk. Ta for eksempel turen til Piran med vakker venetiansk arkitektur og historie tilbake til grekernes storhetsdager.
 3. Bled
  Besøk Julian-fjellene og Bled. På en klippe over sjøen Bled ligger middelalderslottet som både har vært kongelig residens og biskopsete i mer enn 800 år. På en øy i innsjøen ligger et klokketårn der alle skal få sine ønsker oppfylt om de ringer med bjellen.
 4. Skocjan-grottene
  Grottelandskapet i Karstregionen i Slovenia er unikt. Her er flere grotter og undergrunnsystemer åpne for besøkende. Av disse står Skocjan-grottene på UNESCOs verneliste, noe som gjør dem til et naturlig førstevalg for mange. Dra til landsbyen Matavun, 11 mil fra hovedstaden.
 5. Piran ved Portoroz-bukten. 
Foto: J. Skok/Slovenia-tourism.si Foto: J. Skok/Slovenia-tourism.si
  Piran ved Portoroz-bukten.
  Foto: J. Skok/Slovenia-tourism.si Foto: J. Skok/Slovenia-tourism.si Vis mer

 6. Ski
  Uvant å tenke seg, men vinterstid er det utmerkede skiforhold i de slovenske fjellene. Kranjska Gora og Maribor Pohorje har nok de fleste hørt om før, men sjekk også ut Kanin-fjellet som ligger høyest, og derfor holder åpent helt til mai.

Kjøpetips

Billigere land å besøke enn nabolandene Italia og Østerrike. Slovenia har egen vinproduksjon av god kvalitet, så ta med deg kvoten fra lokale produsenter. Landbruksprodukter er generelt av god kvalitet og selges billig.

Tekstilprodukter som sengetøy skal også kunne kjøpes til fordelaktige priser. Vi har dessuten sett at mange tipser om gode kjøp på sportsutstyr av lokalt fabrikat, som merkene Alpina, Planika og Elan.

Slik reiser du hit

Du kan kjøre hit fra Italia, Østerrike, Ungarn og Kroatia med både bil, buss og tog. Norwegian flyr til Kroatia i sommer, til Dubrovnik (fra Oslo, Bergen og Trondheim) og Split (fra Oslo). Slovenias eget flyselskap er Adria Airways. De har ikke ruter fra Norge, men du kan fly med dem fra mange andre byer i Europa, mellom andre København, Amsterdam, Frankfurt og Brussel.

Lenker

 • Slovenia Tourism
 • Ljubljana turistinformasjon
 • Bled
 • Ski i Slovenia
 • Ski i Kanin-fjellet
 • Adria Airways, Norwegian

  Mer fra DinSide

  Det er ikke så mange av DinSides lesere som har skrevet noe om Slovenia, men her kan du se det som finnes i reiseguiden.

 • Tilbake til hovedartikkelen
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer