Slumtur i Rio

Rio de Janeiro regnes som en av verdens vakreste byer, men alt er ikke fryd og gammen. Bli med på favelatur.

Publisert
Sist oppdatert
Illustrasjon: Favela Tour Foto: Favela Tour
Illustrasjon: Favela Tour Foto: Favela Tour Vis mer
Rochina er Rios største favela.
Rochina er Rios største favela. Vis mer


Rio tar pusten fra deg. Gyldne strender møter jungelkledte fjelltopper, og midt i mellom har byen vokst frem. Hver eneste ledige flekk i strandkanten og mellom fjelltoppene er utbygget. Oppover fjellsidene klamrer favelaene, Rios slum, seg fast.

Kontrasten mellom fattig og rik er stor i millionbyen Rio. På de dyre restaurantene drikker direktører champagne med forretningsforbindelsene, mens modellene svinger seg på de trendy nattklubbenes dansegulv. Langs strendene ligger solbrune turister og nyter livet, mens gateselgerne går i sikksakk mellom dem i den glovarme sanden for å tjene til livets opphold.

Og i favelaene ber mødrene stille om at guttungen skal holde seg unna narkokongene og få et anstendig liv.
Etter fem dager tilbrakt i horisontalen på Ipamema, oppe på Sukkertoppen, foran Kristusstatuen, langs handlegatene og ved restaurantbordene hadde vi sett lite til fattigdommen i byen. Bemerkelsesverdig lite, tatt i betraktnig at 20 prosent av byens befolkning, altså rundt en million, bor i favelaene, byens urbane slumområder.

Antagelig er gateguttene vi forventet å møte på hvert hjørne jaget vekk fra turistområdene av et politi som ikke er kjent for å bruke silkehansker. Det var langt mellom unger og voksne som tagg penger fra fortauskanten.

Men favelaene finnes overalt. Et steinkast fra det fasjonable boligområdet mellom Copacabana og Ipanema, der vi fikk bo hos et svensk/brasiliansk ektepar, klatret en favela seg oppover åssiden. Var det ikke litt skummelt å bo med favelaen så tett innpå?

- Nei, overhodet ikke, var svaret.

I denne favelaen bodde taxisjåfører, butikkeiere og søppeltømmere. Riktignok var det en narkokonge som kontrollerte favelaen, og innimellom kunne de høre skuddvekslinger, men det var ingen fare.

- They don't shit in their own garden, så vi naboer får være i fred, svarte Bobby, den svenske ektemannen.

Slumtur i Rio
I Rochina finner innbyggerne alt de trenger.
I Rochina finner innbyggerne alt de trenger. Vis mer


Vold og hverdagsliv

Det går ikke an å dra til Rio og bare oppleve solsiden, så vi bestemte oss for å bli med på en guidet tur i favelaene. Vi blir plukket opp ved nitiden om morgenen av en minibuss og guiden Marcelo, som startet selskapet Favela Tours i 1992. Første stopp er Rios største favela, Rochina, som har vel 60.000 innbyggere. På vei oppover mot favelaen passerer vi noen av Rios mest fasjonable strøk. Det står væpnede politimenn på gatehjørnene.

- Grunnen til at de står der er at en rivaliserende narkogjeng prøvde å ta makten i Rochina forrige uke, forteller Marcelo.

Seks personer ble skutt og drept, alle bortsett fra én var tilfeldige ofre, men narkogjengen som kontrollerer Rochina klarte å jage vekk inntrengerne. Ingen dans på roser å bo i en favela, altså. Og kanskje typisk at politiet passer på de rike naboene, men ikke favelaens beboere.

- Det er ingen grunn til å bekymre seg. Dette skjer ikke så ofte, beroliger Marcelo.

Vi kan ikke annet enn å håpe det han sier stemmer.

>>BILDER fra favelaen

Plastikkirurg med samvittighet

Første stopp er en svingete gate i utkanten av Rochina, der noen gateselgere har stilt seg opp i håp om å lokke oss turister til å kjøpe noe. Her selges vakre malerier av favelaene, hjemmelagde såper, pyntegjenstander og smykker. Utsikten over Rio er flott, men tankevekkende. Vi ser rett over til neste jungeltopp, der millionvillaene til Rios rikinger ligger. Marcelo peker ut villaen til Brasils mest kjente plastikkirurg. Den som har vært på Rios strender skjønner at businessen er stor. Forskjellen er at denne kirurgen bruker fritiden sin til å operere fattige som ikke har råd til å betale for seg. Og da dreier det seg selvsagt ikke om silikonpupper og ansiktsløftninger. Da snakker vi om å operere barn med hareskår, eller lappe sammen ofre for narkogjengenes vold.

Den som viser favelaens innbyggere respekt, blir behandlet med respekt tilbake. Kirurgen er høyt elsket av Rios fattigste, og både han, familien og luksushuset hans får være i fred.

Marcelo er på hilsern med alle vi treffer i Rochina. Innbyggerne er godt vant med at turistene kommer hit for å kikke, og det er ingen fare å vifte rundt med digitalkameraet. Vi blir bare bedt om ikke å klistre oss oppi fjesene til folk for å ta bilder. Rios fattigste liker innpåslitne fotografer like lite som kjendisene gjør det.

Neste stopp er et ganske nytt leilighetskompleks som har en fantastisk utsikt over Rochinas "sentrum". Vi får ta en tur opp til nabohusets takterrasse for å knipse bilder, og får vite at det er familien som eier huset med takterrassen som har bygget leilighetene. De har møysommelig jobbet opp nok penger til byggingen, og klarer nå å leve av leieinntektene. Leilighetskomplekset har vært avbildet i de fleste av Brasils interiørblader. Ikke fordi det er så spektakulært, men fordi det vitner om en ny era i favelaen. I stedet for de falleferdige og ikke akkurat sikre husene folk i favelaene hittil har bygget, kommer det nå flere og flere moderne hus med bedre standard.

Og for å ha en ting klart - det er ikke nødvendigvis narkopenger som betaler for favelaenes høyere levestandard. De fleste som bor i favelaene har ingenting med narkokongene å gjøre. De har vanlige jobber som gateselgere, vaskedamer, bussjåfører osv. Likevel må de forholde seg til narkogjengen som kontrollerer området de bor i. Det er ikke så lurt å plapre til politiet om hvor kongen befinner seg, for eksempel. Da er det ikke sikkert du får se neste soloppgang over Rio.

Disse jentene er heldige som går på skole selv om de bor i favelaen. 
Foto: Favela Tour
Disse jentene er heldige som går på skole selv om de bor i favelaen.
Foto: Favela Tour Vis mer
Favelaen har utsikt over luksusåsen der fiffen bor mellom trærne.
Favelaen har utsikt over luksusåsen der fiffen bor mellom trærne. Vis mer


Krig i gata

Har du sett filmen City of God, vet du at det ikke er bare-bare å være barn i favelaen. Det er nok mang en hardtarbeidende bussjåfør som fortviler over at ungene må vokse opp her. Den største trusselen er ifølge guiden Marcelo at barna ikke får skikkelig skolegang, fordi det offentlige skolesystemet er elendig, og ikke har plass til alle. Resultatet er at barna henger rundt i favelaen, og blir dratt inn i narkogjengene. Du lekte kanskje krig eller cowboy og indianer i nabolaget da du var barn? Tenk deg å bo et sted hvor dette ikke er lek, men blodig alvor, og lekepistolene er byttet ut med ekte vare.

Mellom 1988 og 2002 ble nesten 4.000 barn under 18 år skutt og drept i Rio, ifølge en brasiliansk rapport fra 2002. Man regner med at rundt 5.000 barn går rundt med våpen i Rios favelaer. Vold er helt dagligdags i favelaene. Vi har hørt rystende historier om såkalte "fight clubs", der ungommene kommer for å slåss. Det ender med beinbrudd, indre blødninger, hjerneskader - eller døden.

Fra takterrassen kjører vi ned til Rochinas sentrum. Her finnes matbutikker, restauranter, en bank, mopedtaxisentralen - stort sett det meste et samfunn trenger. Her nede ligger også sambaskolen til Rochina, som vant karnevalskonkurransen i fjor. Det var en stor dag for alle rochinere. Vi speider etter mistenkelige personer som kanskje hører til narkogjengen - er det kanskje et våpen han der gjemmer under skjorta? Men vi ser ingenting håndfast som viser at dette samfunnet blir kontrollert av en beinhard narkoliga. Livet her virker like normalt som i andre deler av byen. Forskjellen er at omgivelsene er mer slitne.

>>BILDER fra favelaen

Inn i labyrinten

Vi forlater Rochina og kjører videre til en mye mindre favela, Vila Canoas. Denne favelaen er tryggere enn Rochina, så her kan vi rusle inn i smugene til fots. Vi besøker skolen som får økonomisk støtte av Favela Tours, men i dag er det ingen barn her, det er nemlig karnevalsuke og alle har fri.

Videre bærer det inn i de labyrintiske smugene mellom husene. Her inne i skyggene føler vi oss som i en helt annen verden. Mister vi de andre her, finner vi sikkert aldri ut igjen. Vi titter inn gjennom de åpne vinduene og ser mørke rom med slitne møbler. Fra radioen skramler sambamusikken og i et bur over hodene våre sitter en vakker papegøye og skravler. Det gjør også gamlegutta som bor i smuget, mens guttungene er mest opptatt av å leke sisten i labyrinten.

Det lukter ikke blomster her inne, for under husene renner kloakken, men forholdene er slett ikke så ille som vi hadde trodd. Denne slummen er rene luksusen i forhold til slummen i Cape Town eller Nairobi, for eksempel. Disse har jo faktisk strøm og vann. Riktignok er strømmen rappet fra Brasils elverk, og elektrikeren ville rivd seg i håret hvis han fikk se ledningssystemene som er spent opp rett over hodene våre. De ser ut som store floker.

Vel ute av labyrinten kommer vi til en utekafé der det sitter en gjeng og kuler'n i sola. Over gaten ligger de store villaene til Rios mer velhavende innbyggere. Marcelo forklarer at symbiosen mellom rikmannsstrøket og favelaen fungerer bra, men at villaeierne nok kunne tenke seg at favelaen forsvant. Da hadde nok verdien på eiendommene deres steget betraktelig. Enn så lenge må de nok finne seg i at Vila Canoas blir liggende.

Favela light

Favelaturen er over, og vi blir minibusset tilbake til Copacabana. Vi føler oss litt mer kunnskapsrike om Rio, men vi innrømmer glatt at dette var en pusetur. Riktignok er Rochina Rios største favela, men det er de virkelig fattige favelaene nord i byen som forteller mest om livet på skyggesiden. Og dit er det ingen turoperatører som tør å ta med turistene.

At en femtedel av Rios befolkning bor i slummen er ille. Her lever folk i falleferdige bygninger under dårlige sanitære forhold, og med et el-system som er livsfarlig. Store lån fra Verdensbanken har gjort det mulig å oppgradere standarden i noen av favelaene, men det er ikke egentlig mangel på vann, strøm og kloakk som er det største problemet. Det er vold, drap, narkotika og tenåringsgraviditeter som gjør livet i favelaen vanskelig.

Og så lenge barna ikke får utdanning, så lenge politiet er korrupte, så lenge narkokongene regjerer, og myndighetene ikke tar tak i problemene, vil nok favelaene i Rio fortsette å vokse - mens direktørene drikker champagne, modellene danser i nattklubbene, og solhungrige turister vifter bort gateselgerne som skygger for sola.

>>BILDER fra favelaen

På nett:
Favela Tour

Mer fra Brasil:

Karneval i Rio

FULL FEST: Vi hang oss på to brasilianske damer som skulle være med på karnevalet i Sambadromen. Uforglemmelig!

Brasils paradisøy

HIMMELSK: Piratøya Ilha Grande lokker med kolibrier, jungelutflukter - og en av verdens beste strender.

Strippet strandkjøring i Natal

BILDESERIE: Innta sanddynene i Brasil iført en strippet strandjeep og en enda mindre bikini. Bli med på eventyr der ingen vanlig bil kommer fram.

Brasilianske fotballdrømmer

GIGANTER: De fleste sportsentusiaster kan lufte sine idrettsdrømmer i Brasil. Vi har besøkt en av landets største fotballhelligdommer.

Du finner flere av DinSide Reises artikler fra Brasil her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer