Slurp! Oslo i et jafs

Lekre snapshots, munnrappe beskrivelser og sære hemmeligheter: Aschehoug har fått Oslo – Majorstua, Birkelunden og Grønlandsleiret - til å se ut som å være minst like kul som Barcelona eller New York. Men turistene selv synes Oslo minner mer om en landsby uten biler.

Foto: Inga Holst
Foto: Inga Holst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nan fra tandoorien i Grønlandsleiret, Costume National-drakten i Hegdehaugsveien, brødkøen i Inkognitogata og Bloody Maryen i Thorvald Meyers gate: Aschehoug har samlet Oslos ørsmå smilehull i en fargerik utbrettsbok. Boken inneholder 200 finfine adresser akkompagnert av utbrettbare gatekart. Og skribenten, Jo Langeland, vet både hvilke veggfliser som er løse på de aller fleste steder, og ett og annet om hvordan få Oslo til å virke chic, elegant og feiret: Til og med brødskiver i matpapir tar seg ut som en kosmopolitisk særegenhet i Langelands føring. Sultent fulgte vi Aschehougs anvisninger til franske brasserier, ølbuler og norsk kultur.

Ingen biler

Vi bretter ut kartene, får øye på kakene på vei til Pascals Brasserie i Drammensveien – er ikke Pascals sjokolade- og bringebærtertene nesten verdensberømte, da? – og på veien bevilger oss en iskremavstikker til Akerbrygge. Langs bryggen flanerer William fra Hong Kong verdensvant.

- Unnskyld, er ikke Oslo fryktelig kosmopolitisk?

- Oslo? Kosmopolitisk? Ja, det kan nok stemme, men byen er ikke, eh, helt som Hong Kong, smiler William fra Hong Kong, som slentrer langs Aker Brygge. – Men folk er veldig vennlige når du bare blir litt bedre kjent.

Etter en iskremrunde er det klart for Drammensveien og Pascals godis. Men boken frister med omveier innom museumene til Ibsen og Stenersen, så dette tar tid. Men til sist får vi da avlagt barnevognmafiaen og Pascal en visitt.

- Oslo kan nesten minne litt om Roma, sier Michelle fra Minneapolis, Minnesota. – Kanskje ikke helt som Roma, men litt.

Minneapolis-Michelle har vært i Norge to ganger før, bevares, hun har norske aner. Og ja, hun har det helt strålende.

Rickshawmania

- Se, her er ingen bilder, sier Ezequiel Gonzalez fra Spania. Foto: Inga Holst
- Se, her er ingen bilder, sier Ezequiel Gonzalez fra Spania. Foto: Inga Holst Vis mer


Ingen storby uten et bredt sortiment kjøredoninger. På vei fra Drammensveien til Domkirken, sitter en spanjol og døser på en drosje-rickshaw.

- Jeg har det bra her. Har alt jeg trenger, og skreppene er bedre enn jeg trodde. Og se, det er ingen biler i gatene, sier 23 år gamle Ezequiel Gonzalez fra Burgos i Spania og vifter med armene i retning Grensen og Akersgata.

Gonzalez kom til Norge for ti dager siden og jobber som sykkeldrosjesjåfør i Oslo.

Etter å ha flørtet med den spanske rickshaw-sjåføren og studert Domkirkens britiske tårnhus fra 1718, slenger vi på oss trikken med retning Greenwich Village, Grünerløkka. Også her Aschehoug full kontroll: På Gatelangs handleliste er det godt brød, sneakers, kjoler og vinyl. Jentene fra TV-serien Sex- og singelliv har fått knallharde konkurrenter i Thorvald Meyers gate. Inne på en av adresseoppføringene får vi trædd et par stroppesko med 15 centimeter spiss stillett over vristen.

- Now you can reach the sky, smiler ekspeditøren.

- Jepp, skyene kiler i nesa, fniser vi, et par tusenlapper senere.

Snarvei

- Alt er så rolig her, sier Karoline Broosch og Matteo Taheri. Foto: Inga Holst
- Alt er så rolig her, sier Karoline Broosch og Matteo Taheri. Foto: Inga Holst Vis mer


Tilbake i sentrum står Karoline Broosch (22) og Matteo Taheri (19) fra henholdsvis Tyskland og Sveits, og smiler i sola:

- Synes ikke dere Oslo minner litt om New York?

- Nei, det synes jeg ikke. Jeg synes det er så rolig her. I New York og London løper folk bare forbi, mens her sitter folk i sola og tar det helt rolig, sier paret.

Men selv om turistene hevder Oslo minner om en bygd, så har Aschehoug og Jo Langeland fått oss til å tro at vi har tatt en snarvei til New York. Og det bare ved hjelp en en utbrettbar lefse til 99 kroner.

Bokfakta

Tittel: Gatelangs Oslo
Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2003
Pris: 99 kroner

Inneholder utbrettbare kart. Finnes oversatt til engelsk, tysk og fransk. Andre titler i serien: Amsterdam, Barcelona, Berlin,Dublin, København, Lisboa, London, Madrid, New York, Paris, Roma, Stockholm og Venezia.

Les!

Fotodrøm uten humor
Barneunderholdning i kortform
Finn frem langs Europas motorveier
Strålende reisebok for barn
Øya som ble sigar

Verktøy for reiselyst


Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer