Slutt på bønneturismen

Nederlenderne vil ha slutt på coffeshop-turismen og vil nå forby salg av hasj til turistene. Som del i et forsøksprosjekt vil Maastricht bli den første byen hvor forbudet vil bli håndhevet. Er forsøket vellykket vil resten av landet bli pålagt å følge opp den nye lovgivningen.

Nå blir det forbudt for utlendinger å røyke også utenfor herbergenes Happyrooms.

Foto: Lene Heiberg Foto: Lene Heiberg
Nå blir det forbudt for utlendinger å røyke også utenfor herbergenes Happyrooms.

Foto: Lene Heiberg Foto: Lene Heiberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bakgrunnen for det nye forbudet er todelt: nederlenderne er selv er trette av forstyrrelsene handelen medfører. Dernest mener nabolandene at Nederlands liberale syn på salg og bruk av cannabis medfører uthuling av deres egne mer restriktive regelverk, og nederlenderne ønsker å komme naboene i møte. Nederlenderne selv skal få fortsette å innta drogen, men alle må fremvise dokumenter på statsborgerskap. Dette ifølge den spanske avisen El Mundos nettutgave.

Ikke legalisert

Cannabis er ikke legalisert i Nederland, men fra 1976 har salg og bruk av stoffet har vært tolerert; øverste salgsgrense er er fem gram per person per gang. Marihuana-produktene har vært i salg i lisenserte coffee shops. Kun fem prosent av befolkningen i Nederland bruker rusmiddelet. Til sammenligning finnes det flere brukere i Frankrike, som har en langt mer restriktiv politikk på dette området. Det er absolutt ikke tillatt å innta drogen på gaten eller på ikke-røykende etablissementer. Straffene for omsetning av andre typer narkotiske stoffer er like strenge i Nederland som i resten av Europa.

Ifølge det norske Rusmiddeldirektoratet har bruk av marihuana en rekke helseskadelige effekter: Rusmiddelet fraktes via blodet til hjernecellene. Kommunikasjonen cellene i mellom ødelegges. Effekten er sløvhet og dårligere hukommelse. Inntak av stoffet fører til hjerte- og karsykdommer. Hormonbalansen forstyrres og kan påvirke fruktbarheten. Ungdoms mentale utvikling stanser med umodenhet som resultat. Hasjbruk kan utløse schizofreni hos folk som er disponert for sykdommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer