Flyreiser:

Slutt på dette

Nye bagasjeskannere gjør flyreisene mye enklere.

NYE TIDER: Med nye 3D-skannere i sikkerhetskontrollen vil det både gå raskere og enklere for passasjerene. Systemet skal nå testes ut ved amerikanske flyplasser. Foto: Odd Roar Lange
NYE TIDER: Med nye 3D-skannere i sikkerhetskontrollen vil det både gå raskere og enklere for passasjerene. Systemet skal nå testes ut ved amerikanske flyplasser. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du lei av å måtte stå i lange køer ved sikkerhetskontrollen på flyplassen? Og av å måtte ta ut bærbar pc og alt som er flytende av fra håndbagasje.

Nå er det gode nyheter.

Nye høyteknologiske røntgenskannere kommer snart på plass ved en rekke flyplasser i sommer, i første omgang i USA, og dette kan redusere tidene i sikkerhetskontrollen betraktelig. Til glede også for norske turister som skal besøke USA denne sommeren.

Samtidig har irske myndigheter bekreftet at de fjerner regelen om maksimalt 100 milliliter væske i hver flaske om bord i flyene.

Passasjerene kan ha med så mye flytende de bare ønsker så lenge de har det i håndbagasjen og innenfor vektgrensen for flyselskapet.

3D-skanning

Transportation Security Administration (TSA) har bestilt de nye skannerne som skal tas i bruk på amerikanske flyplasser om noen få måneder. TSA har ansvar for sikkerhet innen alle former for transport i USA.

Det nye CT-røntgensystemet lager 3D-bilder av innholdet i håndbagasjen i full størrelse. Systemet skanner håndbagasjen på en bedre måte enn i dag og skal på denne måten kunne oppdage våpen, eksplosiver og andre forbudte gjenstander på en mye mer nøyaktig enn nåværende skannere.

Metoden er den samme som sykehusene bruker for å undersøke pasienter gjennom CT-skanning for å oppdage skader eller sykdom på indre organer.

Ifølge nettsiden Afar Magazine vil den nye teknologien gjøre det mulig ta med flasker med flytende væske i bagasjen. Og det vil også sikre at du slippter å ta ut bærbare datamaskiner og nettbrett fra bagasjen. I tillegg, og minst like viktig: det vil øke hastigheten på de ofte trege rullebåndet gjennom røntgenmaskinen.

Bedre for passasjerene

TSA har bestilt nytt røntgenutstyr for 781,2 millioner doller skal etter planen installere dem på amerikanske flyplasser i sommer.

Dette er nok et viktig skritt i å forbedre luftfartssikkerheten, sa TSA-administrator David Pekoske i en nyhetsmelding fra TSA, og fortsetter:

- De nye maskinene gir sikkerhetsfolkene et av de beste verktøyene som er tilgjengelige for å skanne passasjerens håndbagasje, og forbedrer også passasjeropplevelsen ved å la passasjerer beholde flere varer i håndbagasjen deres under screeningsprosessen.

SYNÅL OG TRÅD: Det er ikke alltid like lett å få tråden gjennom synåla, men med dette tipset vil du aldri slite med det igjen! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem Vis mer

Reglene

Amerikanske myndigheter tillater i dag at passasjerer kan ta med seg tre enheter på 100 ml hver gjennom sikkerhetskontrollen. Mengden blir den samme også når installerer 469 base- og 469 CT-røntgensystemer i full størrelse, hvorav sistnevnte har helautomatiserte screeningbaner og automatisk returbehandling.

Men du slipper altså å ta den ut av håndbagasjen. Og det samme gjelder med bærbare PC-er og lignende.

Verken Luftfartstilsynet eller Avinor har svart på om og eventuelt når norske flyplasser tar i bruk den nye CT-røntgen-teknologien.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer