Smaragdjakt ved Mjøsa

I sommer kan du finne din egen smaragd ved mjøskanten.

Smaragdjakt ved Mjøsa
Publisert
Sist oppdatert

I reneste Indiana Jones-stil, kan du jakte på edelstener og spennende eventyr ved Mjøsa i sommer. I Eidsvoll Kommune ligger Nord-Europas eneste smaragdgruve. Gruven har 12 ganger, og besøkes av 6 000 mennesker hvert år.

Smaragdforekomsten ved Mjøsa ble først oppdaget i 1898. Det var engelske Evelyn Aston som var ute og gikk på ski på Mjøsa en vinterdag, da hun tilfeldig oppdaget et snø- og jordras ved Byrud Gård.

Hun gikk fram for å undersøke og der lå de - smaragdene - verdens mest sjeldne og kostbare edelsteiner. Hennes far dannet selskapet "The Norwegian & General Exploration Company Ltd." som drev gruvedrift etter smaragder fra 1899 til 1909.

I dag kan du oppleve gruvene og være med på spennende skattejakt etter smaragder på tippene foran gruvegangene.

Eier av gruvene er Anne Grete Røise. Hun arrangerer guidede turer og viser vei på museet som ligger på Byrud gård.

Fant kjempesmaragd

I 2002 ble det største registrerte smaragfunnet i Norge gjort av Arnfinn Juliussen. Han fant kjempesmaragden i en stuff (stein). Senere ble smaragden taksert til rundt 100 000 kroner.

Finner du en smaragd i dag, er den til odel og eie.

- Du betaler 40 kroner som barn og 80 kroner som voksen for å komme inn. Finner du en stein verdt 500 000 kroner, er den din. 90 prosent av alle som kommer og leter finner en smaragd, sier Merethe Bjørnstad ved Smaragdgruvene.

Hun kan fortelle at foreldre blir like bitt av basillen som barna, og de som ikke finner noe, er de som har bestemt seg på forhånd for at det er tomt for edelstener i steinura.
Ura har vært åpen for turister siden 1993 og blir snudd med traktor nå og da, så ferske muligheter skal by seg.

- De fleste steinene som blir funnet er bittesmå og opp til størrelsen med en lillefinger - negl, forteller Bjørnstad.

Det sies å være smaragder fra Byrud i Kronjuvelene i England, noe som kan gi en pekepinn på hva som venter en heldig skattejeger i sommer.

For mer info, se www.smaragdgruvene.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer