Smarte teknoklær kommer

En jakke som tilkaller hjelp om du faller og blir liggende i skibakken? En frakk som viser TV-bilder på stoffet? Briller du kan chatte med? Fremtidens klær er vevd av mer enn ull og silke.

Publisert
Sist oppdatert

Noen av de såkalte fremtidsklærne er allerede på plass i butikkene. Moteriktige skiløver har allerede brukt hansker der keycard er sydd inn for berøringsfri passering i heiskontrollen, og i solrike land som Australia er det en hit med tekstiler som har innebygd UV-filter. Og mer teknologisk blir det: Klær som justerer temperaturen etter omgivelsene og jakker som lader mobiltelefoner og MP3-spillere ved hjelp av solceller er allerede aktuelle, og det kommer snart sportsklær som har bluetooth-mobil og MP3 innbakt i tekstilene.

Se bilder av noen av klærne her

Mer enn tøy og fôr

Fremtidens klær ser definitivt fortsatt ut som klær, men her er det ikke ull, silke og bomull som råder grunnen. De største utfordringene for produsentene, er å lage det teknologiske utstyret solid nok til å tåle gjentatt vasking, samtidig som det er smått og mykt nok til å ikke ødelegge brukervennligheten i tøyet og billig nok til at folk vil kjøpe klærne.

Noe av det nyeste er klær som sportsleverandøren O'Neill har bakt inn i sin kolleksjon for neste vinter. Klesfirmaet samarbeider med det tyske teknologiselskapet Infineon for å utvikle såkalte smarte klær, og har nylig presentert en snowboardjakke med mange egenskaper bakt inn i stoffet, inkludert bluetoothchips som gir håndfri kontakt med mobiltelefoner. I kraven er det en mikrofon, og den tilhørende MP3-spilleren har øretelefoner som også brukes ved mobilprat. Planen er også å bygge inn funksjoner som gjør kroppsvarme om til energi som driver disse enhetene. Jakken kan du se om du besøker ISPO i München 1.-4. februar. Allerede for et år siden presenterte sportstøyprodusenten Burton sin Amp-jakke i samarbeid med Apple. Her kunne du kontrollere musikken fra iPod'en via knotter på jakkeermet. Jakkene ble produsert i begrenset opplag og solgt i Apple-butikker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer