Smarte teknoklær kommer

En jakke som tilkaller hjelp om du faller og blir liggende i skibakken? En frakk som viser TV-bilder på stoffet? Briller du kan chatte med? Fremtidens klær er vevd av mer enn ull og silke.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Noen av de såkalte fremtidsklærne er allerede på plass i butikkene. Moteriktige skiløver har allerede brukt hansker der keycard er sydd inn for berøringsfri passering i heiskontrollen, og i solrike land som Australia er det en hit med tekstiler som har innebygd UV-filter. Og mer teknologisk blir det: Klær som justerer temperaturen etter omgivelsene og jakker som lader mobiltelefoner og MP3-spillere ved hjelp av solceller er allerede aktuelle, og det kommer snart sportsklær som har bluetooth-mobil og MP3 innbakt i tekstilene.

 • Se bilder av noen av klærne her

 • Mer enn tøy og fôr

  Teknojakken fra O'Neill er en del av selskapets høst-/vinterkolleksjon for neste sesong. Foto: Infineon Foto: O'Neill
  Teknojakken fra O'Neill er en del av selskapets høst-/vinterkolleksjon for neste sesong. Foto: Infineon Foto: O'Neill Vis mer


  Fremtidens klær ser definitivt fortsatt ut som klær, men her er det ikke ull, silke og bomull som råder grunnen. De største utfordringene for produsentene, er å lage det teknologiske utstyret solid nok til å tåle gjentatt vasking, samtidig som det er smått og mykt nok til å ikke ødelegge brukervennligheten i tøyet og billig nok til at folk vil kjøpe klærne.

  Noe av det nyeste er klær som sportsleverandøren O'Neill har bakt inn i sin kolleksjon for neste vinter. Klesfirmaet samarbeider med det tyske teknologiselskapet Infineon for å utvikle såkalte smarte klær, og har nylig presentert en snowboardjakke med mange egenskaper bakt inn i stoffet, inkludert bluetoothchips som gir håndfri kontakt med mobiltelefoner. I kraven er det en mikrofon, og den tilhørende MP3-spilleren har øretelefoner som også brukes ved mobilprat. Planen er også å bygge inn funksjoner som gjør kroppsvarme om til energi som driver disse enhetene. Jakken kan du se om du besøker ISPO i München 1.-4. februar. Allerede for et år siden presenterte sportstøyprodusenten Burton sin Amp-jakke i samarbeid med Apple. Her kunne du kontrollere musikken fra iPod'en via knotter på jakkeermet. Jakkene ble produsert i begrenset opplag og solgt i Apple-butikker.

  Solceller på ryggen skal gi energi til elektroniske gadgets. Foto: SCOTTeVEST Foto: SCOTTeVEST
  Solceller på ryggen skal gi energi til elektroniske gadgets. Foto: SCOTTeVEST Foto: SCOTTeVEST Vis mer


  Solcelleenergi

  Allerede nå kan du kjøpe teknoklær fra SCOTTeVEST, et firma som spesialiserer seg på klær for teknofriker og reisende som vil ha med alle gadgetene uten å herje med kabler og ekstra vesker. Her er det lommer og poser for det meste i tøyet, og elektronisk utstyr kobles sammen via skjulte kanaler i jakken, uten synlige kabler. Et såkalt Personal Area Network (PAN). Her kan du koble sammen mobiler og MP3-spillere til PDAer og energikilder uten å bli hemmer av ledninger og bærevesker. Selskapet har også nylig lansert et system for solcellepaneler i tøyet, der integrerte kabler sørger for lading av batterier og energi til diverse elektronisk utstyr.

  Andre funksjoner

  Dette er bare litt av hva vi kan forvente oss av klær i nær eller fjern fremtid. Ferske undersøkelser fra Venture Development Corporation spår salg av såkalte intelligente tekstiler på nesten 900 millioner kroner innen 2007. Dette er med andre ord bare starten.

  Her er noen andre fristende funksjoner som kanskje vil dukke opp i en klesforretning nær deg:

  • Tekstiler som gir beskjed til vaskemaskinen hvilken temperatur de skal vaskes på.

  • GPS/GSM chip som hjelper foreldre til å holde styr på hvor ungene holder til. (Eller hvor bortkomne klær gjemmer seg ...)

  • Klær som via elektroniske sensorer hjelper sykehusstaben å måle kroppslige funksjoner hos pasienter.

  • Pulsmålere i treningstøy for aktive.

  • Klær som merker om du sovner når du kjører bil.

  • Klær som husker en temperatur, og holder den uansett omgivelsene

  • Lommer som varsler om lommetyver.

 • Se bilder av noen av klærne her

 • Eksterne lenker
  Her finner du SCOTTeVEST og her er mer informasjon om jakkene fra Infineon og O'Neill.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer