Småsmuglingens pris

Det kan være fristende å plukke med seg litt ekstra fra taxfreebutikken i sommer – men pass på – det kan komme til å svi på pungen.

Det er lett å la seg friste... Foto: colourbox.com
Det er lett å la seg friste... Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du er på vei hjem etter to vellykkede uker i et solparadis, og har akkurat beveget deg inn i taxfreebutikken, som bugner av alkohol-, nikotin- og sukkerholdige varer. Solbrente charterturister virrer lykkelig rundt deg, og du er like opprømt som dem.

Dessverre dreier det seg for lovlydige borgere mest om å bare se i taxfreebutikken, da den norske alkoholkvoten aldri har vært beskyldt for å være raus. Men det er sikkert ingen som oppdager om du tar med deg ei flaske eller to ekstra…?

Kanskje ikke – men sikker kan du ikke være. Og blir du tatt, kan du i hvert fall være sikker på at det ikke var verdt forsøket. I beste fall ender du opp med en fin bot – i verste fall kan du bli politianmeldt.

Dette er kvotene for hva du har lov til å ta med deg, helt gratis og lovlydig:


Les mer om hvilke andre varer du har lov til å ha med deg her.

Du må imidlertid ha vært ute av landet i 24 timer for å få med deg disse varene, med mindre du har kjøpt dem avgiftsbelagt i et av våre naboland. Du kan altså ikke handle på taxfree hvis du ikke har vært ute av Norge i mer enn et døgn.

Informasjon om hva du har lov til å ha med deg hvis du betaler toll for varene finner du lenger nede i artikkelen.

Paul Ask, kontorsjef ved kontroll-kontoret i Oslo
Paul Ask, kontorsjef ved kontroll-kontoret i Oslo Vis mer


Men hva om du har med deg et par flasker for mye og likevel ikke føler for å fortolle dem? DinSide har snakket med Paul Ask, som er kontorsjef på kontrollkontoret i Oslo.

Les også: DinSide har besøkt kontrollkontoret på Gardermoen

Ikke vær fargeblind

- Hva skjer egentlig hvis man har med seg et par flasker for mye, går på grønt og blir stoppet?

- Da blir man avslørt som en lovovertreder, humrer Ask.

Les også: Tatt i tollen

Når du går på grønt signaliserer du samtidig at du ikke har med deg noe du ikke har lov til å ha med deg – og hvis du blir stoppet og det viser seg at du ”løy”, får det naturligvis konsekvenser.

Les også: Tidenes smuglertriks

Litt for mye resulterer ”bare” i et forenklet forelegg – men dette kan utgjøre store summer, alt etter hvor mye du har med deg i tillegg til kvoten. Se tabell nedenfor – det kan koste deg dyrt å gå på grønt med for mye godt i bagasjen:

Ved ulovlig innførsel av inntil 5 liter alkoholholdig drikk med alkoholinnhold mellom 22,1 og 60 %
Antall liter over kvotenBot
Inntil 1 l300 kr
1-2 l600 kr
2-3 l1200 kr
3-4 l1900 kr
4-5 l2600 kr
Over 5 lPolitianmeldelse og straffesak
Ved ulovlig innførsel av inntil 10 liter alkoholholdig drikk med alkoholinnhold mellom 7 og 22 %
Antall liter over kvotenBot
Inntil 2 l300 kr
2-4 l600 kr
4-6 l1200 kr
6-8 l1900 kr
8-10 l2600 kr
Over 10 lPolitianmeldelse og straffesak
Ved ulovlig innførsel av inntil 50 liter alkoholholdig drikk med alkoholinnhold mellom 2,5 og 7 %
Antall liter over kvotenBot
Inntil 10 l300 kr
10-20 l600 kr
20-30 l1200 kr
30-40 l1900 kr
40-50 l2600 kr
Over 50 lPolitianmeldelse og straffesak
Ved ulovlig innførsel av inntil 1000 sigaretter, sigarer eller sigarillos
Antall over kvotenBot
Inntil 400300 kr
400-600600 kr
600-8001200 kr
800-10001900 kr
Over 1000Politianmeldelse og straffesak
Ved ulovlig innførsel av inntil 1000 gram snus, skråtobakk og røyketobakk
Antall gram over kvotenBot
Inntil 500300 kr
500-750600 kr
750-10001200 kr
Over 1000Politianmeldelse og straffesakDu kan lese mer på Lovdata.

Som du ser kan det bli dyrt å bli tatt. Har du med deg to flasker vin for mye, slipper du unna med 300 kroner i bot – men boten blir naturlig nok større jo mer du har med deg.

Les også: Slik blir smuglerne avslørt

Når du blir avslørt, blir du selvfølgelig også fratatt det du hadde med deg for mye. Du kan altså ikke betale bare boten og få beholde alkoholen – neida, småsmugling skal svi.

Men la oss si at du har tatt med deg litt for mye, og du blir tatt for det i tollen. Kan du da nekte å vedta boten?

- Ja, det kan du, sier Ask.

- Men da er alternativet politianmeldelse og straffeforfølgelse fra politiet - og politiets bøtesatser er minst like høye som de vi opererer med. Det lønner seg med andre ord ikke å nekte å vedta boten – og det er også noe av vitsen.

Det er ikke særlig lurt å nekte å vedta boten. Foto: colourbox.com
Det er ikke særlig lurt å nekte å vedta boten. Foto: colourbox.com Vis mer


Hvis du ender opp hos politiet kan de selvfølgelig henlegge saken, men sannsynligheten er større for at du får en bot – og da havner du også i strafferegisteret. Et forenklet forelegg er med andre ord absolutt å foretrekke, da dette ikke gjør noe med rullebladet ditt. Prikk på rullebladet kan i verste fall kan hindre deg i å få utdannelsen eller jobben du har lyst på, eller i reise dit du vil.

Hvis du skulle finne på å ta med deg varer det ikke er lov til å ha med i noe kvantum, som for eksempel narkotika, våpen eller eksotiske dyr, er du i større trøbbel. Da er det ingen nåde, og du blir politianmeldt på flekken.

- Da mister du også den tollfrie kvoten, forklarer Ask.

Tidligere gjaldt dette også dersom du ble stoppet og hadde med deg mer enn kvoten. Med andre ord – hvis du hadde med deg ei flaske vin for mye og ble stoppet, måtte du også fortolle kvoten din for å få lov til å beholde den.

Men slik er det altså ikke lengre – med mindre du altså blir politianmeldt for innførsel av ulovlige varer.

Du kan naturlig nok heller ikke ta med deg ubegrensede mengder alkohol og tobakk og slippe unna med en bot. Hvis du for eksempel har med deg mer enn fem liter sprit over kvoten, blir du automatisk politianmeldt – da driver du offisielt med smugling, og du kan forvente å måtte punge ut med en klekkelig bot, samtidig som du får en pen prikk på rullebladet.

Hvis du har med deg nøyaktig fem liter over kvoten, kan du godta et forelegg på 2.600 kroner, som er tollvesenets tak på hvor mye man kan bli nødt til å betale i bot.

Sjelden tatt

Jøss, det var billig! Hmm... Sjansen for å bli stoppet er jo så liten... Foto: COLOURBOX
Jøss, det var billig! Hmm... Sjansen for å bli stoppet er jo så liten... Foto: COLOURBOX Vis mer


Selv om det svir å bli tatt, er imidlertid sannsynligheten for at det skjer svært liten. Det er et faktum at bare noen promiller av de reisende blir stoppet og sjekket, og det vil teoretisk sett derfor lønne seg å smugle.

I 2006 anslo Tollvesenet ifølge NTB at mellom 10 og 25 prosent av de reisende har med seg mer enn kvoten eller andre ulovligheter – men bare en ørliten del av dem blir altså tatt.

Grunnen til det er enkel. Tollvesenet råder som de fleste andre ikke over ubegrenset med midler, og er nødt til å prioritere. Og da prioriterer de selvsagt narkotikasmugling og andre alvorlige lovbrudd fremfor småsmugling.

Les også: Kokain er tollfritt

- Det er viktigere for det norske samfunn å få tatt en fyr som har med seg to kilo heroin enn Fru Olsen som har med seg et par flasker vin for mye, sier Ask.

Hvor stor sjanse du har for å bli stoppet avhenger altså av hva du har med deg – og siden tollvesenet setter de fleste ressursene sine inn på narkotikasmugling er det altså en mye større sannsynlighet for at du vil bli stoppet hvis du prøver å snike narkotika i en eller annen form inn i landet.

Men selv om sjansen for å bli stoppet totalt sett er liten, tar tollvesenet likevel både små og store smuglere hver eneste dag, og ifølge Tollvesenets beslagstatistikk fra april er antall beslag av både alkohol og tobakk høyere i år enn i fjor. Noen av smuglerne er dessuten noen ordentlige brødhuer.

Aha!! Foto: colourbox.com
Aha!! Foto: colourbox.com Vis mer


- Vi skriver forenklede forelegg hver dag, og vi gjør narkotikabeslag hver dag – gjerne flere hver dag. I tillegg beslaglegger vi også mange våpen og andre ulovlige varer. Og mange blir politianmeldt, sier Ask.

Han ser ikke noe særlig mønster i hvem småsmuglerne er.

- Det at charterturister er så mye verre enn alle andre, tror jeg egentlig at er en myte. Men det kan jo hende at det er en liten overvekt der – det kommer vel an på hvor de flyr fra. Og det er klart at noen av de charterreisende er mennesker som ikke flyr så ofte, og som dermed hamstrer med seg når de har sjansen.

Men som vi vet har det skjedd en utvikling på dette området. Folk flest reiser mye mer i dag enn de gjorde for noen år siden.

- Før reiste man ikke til Syden mer enn en gang i året, og da stappet man gjerne fullt både her og der. I dag reiser jo folk til utlandet omtrent annenhver weekend – og folk greier jo ikke å drikke og røyke så mye at det er noen vits i å overskride kvotene da, flirer Ask.

Les også: Pristest på taxfree

Fortoll i stedet for å smugle

Hvis du derimot er villig til å fortolle varene dine, kan du ha med deg ganske mye mer enn kvoten – og det er kanskje billigere enn du tror. Her er tollsatsene for deg som gjerne går på rødt:

VareMengdeSats
Øl over 2,5 % og annen drikk med alkoholstyrke mellom 2,5 og 4,7 %Opptil 27 l (til sammen)20 kr/l - 7 kr/0,33 l
Drikk med alkoholstyrke mellom 4,7 og 15 %"47 kr/l - 35 kr/flaske
Drikk med alkoholstyrke mellom 15 og 22 %"90 kr/liter - 65 kr/flaske
Drikk med alkoholstyrke mellom 22 og 60 %Opptil 4 l260 kr/liter - 180 kr/flaske
RøyketobakkOpptil 500 g (til sammen)210 kr/100 g
Snus og skråtobakk"70 kr/100 g
Sigarer og sigarillos"210 kr/100 g
SigaretterOpptil 400 stk210 kr/100 stk
Sigarettpapir og -hylsterOpptil 400 stk5 kr/100 blad/hylsterLes også: Spesialkoffert for edle dråper

Mindre kjente regler

Du har kanskje kontroll på alkoholkvoten, men visste du at du ikke har lov til å ha med deg varer for mer enn 6.000 kroner (og ikke mer enn 3.000 kroner dersom du har vært ute av landet i mindre enn 24 timer)?

Dette er det imidlertid litt vanskeligere å kontrollere, og er heller ikke noe tollerne er veldig nøye på.

- Vi står ikke og summerer alle gjenstandene som alle de reisende har kjøpt på turen sin – det lar seg jo ikke gjøre. Men vi kan gjøre det i tilfeller hvor vi har grunn til å gjøre det – og da må den reisende kunne dokumentere hva det han har kjøpt har kostet.

Det er fantastisk å shoppe i utlandet - men pass deg så du ikke shopper for mye. Foto: colourbox.com
Det er fantastisk å shoppe i utlandet - men pass deg så du ikke shopper for mye. Foto: colourbox.com Vis mer


Les også: Tolltips for storshoppere

Det kan med andre ord være lurt å spare på alle kvitteringer – men man skal heller ikke trenge å gjøre det så lenge man åpenbart er under grensa.

Les også: Her shopper du billigst

Regelen om at man ikke har lov til å ha med seg taxfreevarer og verdier for over 3.000 kroner når man har vært ute av Norge i mindre enn et døgn skulle man kanskje tro at er ganske vanskelig å kontrollere, men det synes ikke Ask.

- Når det er grunn til å sjekke dette, skal det kunne dokumenteres. Man skal kunne vise fram en eller annen form for dokumentasjon eller bestilling på for eksempel et overnattingssted. Hvis noen påstår at de har vært ute av landet i 24 timer, men ikke har det, klarer vi som regel å ta dem på det. Det er noen som går i fella der.

Gjør deg kjent med reglene

Det er generelt viktig at du gjør deg kjent med hva som er lov og hva som ikke er lov når du skal på utenlandstur og planlegger å bruke kvoten din på vei hjem. Bruk gjerne DinSides toll- og momskalkulator.

- Det er ingen unnskyldning at man ikke vet. Det er mange som forsvarer seg med at de har blitt fortalt av den og den at det er sånn og sånn – men det hjelper ikke. Man har selv ansvar for å sette seg inn i regelverket, avslutter Ask.

Vi har i denne artikkelen fokusert på mest det folk flest tar med seg når de har vært utenlands, nemlig tobakk og alkohol. Det finnes kvoter og regler for en rekke andre ting – disse kan du finne på Tollvesenets hjemmesider.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer