Smitte på fly har stupt

Etter at det ble innført strengere regler i mars, har smitten dalt på flyreiser innen og utenfor Norge.

FALLER: Smitten på flyreiser har gått ned, skriver Flysmart24. Foto: Vidar Ruud / NTB
FALLER: Smitten på flyreiser har gått ned, skriver Flysmart24. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

For noen uker siden var smittetallene på fly i Norge så høye at grensen ble lukket og tvungent opphold på karantenehotell ble innført. Det har gitt resultater.

Siden da har de samlede smittetallene gått ned, også på innenriks flyreiser. Det skriver Flysmart24.

Nesten det dobbelte

Hos Folkehelseinstituttet (FHI) ble det den siste registrerte uken bare meldt inn 10 nye tilfeller. Det omfatter uke 19 - frem til den 14. mai. Det er den foreløpige siste registreringen av covid-19 smitte på fly til Norge og innen Norge, skriver Flysmart24.

I uke 18 var antall innmeldte tilfeller nesten dobbelt så høyt, med 19 tilfeller.

Fagdirektør for smittevern hos FHI, Frode Forland forteller til Flysmart24 at de er svært glad for at tallene synker.

- Det er trolig flere faktorer som virker sammen. Gjennom den siste smittebølgen har det vært et sterkt fokus på å ikke reise dersom det ikke er helt nødvendig. Det har vært en målrettet informasjonsinnsats for å unngå at folk reiser til smitteutsatte land og områder.

Men hvor stor sannsynlighet er det egentlig for å bli smittet på flyet?

4 prosent

Forsker og teamleder ved FHIs nasjonale smittesporingsteam, Petter Elstrøm fortalte til Dinside i høst at det er Folkehelseinstituttet som følger opp fly der det rapporteres at passasjerer har vært smitteførende under reisen.

- Foreløpige resultater fra vår overvåking er at 4 prosent av nærkontakter tester positivt for SARS-CoV-2 innen 14 dager etter flyreisen, sier Elstrøm, og legger til at nærkontakter i dette tilfellet betyr passasjerer som sitter inntil 2 seter i alle retninger fra en pasient med covid-19.

Han forteller at samtidig er 2 prosent i samme husstand eller reisefølge som den som var smitteførende under reisen.

- Det er mer sannsynlig at disse siste har blitt smittet før eller etter flyreisen enn mens de satt på flyet. Det betyr at opp mot 2 av 100 personer som sitter nær en person som er smittsom med covid-19, kan ha blitt smittet under flyreisen, fortalte Elstrøm til Dinside.

Oversikt over smittede

På FHI sine hjemmesider ligger det en oversikt over hvilke flyavganger det er registrert smitte på.

Per nå er det registrert ti fly med smitte ombord for den siste uken.

De skriver at basert på erfaring fra Norge og andre land, anses smitterisikoen som lav for andre passasjerer.

  • Alle som kommer til Norge fra "røde" land / områder må i innreisekarantene i 10 dager.
  • På reiser med plassreservasjon blir passasjerer som har sittet i nærheten av en person med bekreftet smitte kontaktet direkte av lokale helsemyndigheter. Disse passasjerene blir informert om videre oppfølgning i forbindelse med smittesporing.
  • Alle andre som har vært om bord på de spesifikke reisene oppfordres til å være oppmerksomme på egen helse og ta kontakt med helsetjenesten dersom de får symptomer på luftveisinfeksjon. Så lenge man ikke har symptomer, er ikke karantene nødvendig.

Visste du at du nå slipper karantene ved reise til gule områder? Du kan lese mer om hvilke områder det gjelder og hvor lenge reiserådet er forlenget her:

Background map overlay
Legg til ditt favorittsted Kartside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer