Smittefarlige fly

Det er en viss grunn til å frykte smitteoverføring på fly.

Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse fra 2002 fant amerikanske forskere at en av fem flypassasjerer ble forkjølet innen en uke etter flyturen. Resirkulert kabinluft synes å være en kilde til smitte. Selv om luften passerer filtere som skal fanga opp bakterier, sporer og virus, økes smittefaren av at flyluften er tørrere enn normalt, og dermed gjør slimhinnene mer mottakelige for infeksjoner. Dessuten er det naturlig å tenke seg at smitte overføres lettere ved at man sitter tett sammen i flyene.

Skroll ned for mer.

I den svenske avisa Expressen advarer statsepidemiolog Karl Ekdahl om økt smitterisiko ved flyreiser, på grunn av gjennbruk av luft om bord, og på grunn av at passasjerer reiser til og fra områder der de kan bli utsatt for smitte.

Flere restriksjoner

I Frankfurt ble en lege fra Singapore lagt i isolat i helgen, etter å ha hatt symptomer på SARS. Legen har behandlet SARS-pasienter i Singapore, ble innlagt i Tyskland etter å ha viste tegn på sykdommen om bord på fly. En brite som kom tilbake fra Hongkong er også innlagt etter mistanke om SARS-smitte, i følge BBC News. Aftonbladet skriver at reisende fra Singapore og Kina til Wien, alle må gjennom legeundersøkelse før de slipper inn i landet. Deutsche Welle raporterer at italienske myndigheter har satt i verk kontroller på flyplassene i Milano og Roma, og at britiske myndigheter vil følge med på alle flighter fra Asia. Den kanadiske avisen Globe and Mail skriver at flyselskapet Cathay Pacific har beordret sin stab å ikke sjekke inn passasjerer som har symptomer som kan ligne SARS.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer