Corona:

Smitten øker flere steder - FHI ikke bekymret

Coronasmitten er på vei opp flere steder, og en ny undervariant, «Eris», får skylda. FHI er imidlertid ikke bekymret.

ØKER: I Storbritannia har antallet eldre innlagt på sykehus med covid-19 økt noe den siste tida, men ifølge BBC er det ingen økning i innleggelser på intensivavdeling. Foto: Dinendra Haria / LNP / Shutterstock / NTB
ØKER: I Storbritannia har antallet eldre innlagt på sykehus med covid-19 økt noe den siste tida, men ifølge BBC er det ingen økning i innleggelser på intensivavdeling. Foto: Dinendra Haria / LNP / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antallet smittetilfeller og innleggelser på sykehus med corona er på vei opp både i Europa, USA og Asia, skriver Reuters. Ifølge nyhetsbyrået peker helsemyndigheter på varianten EG. 5 - en undervariant av omikron - som årsak til økningen.

Uoffisielt har varianten fått tilnavnet «Eris».

Verdens helseorganisasjon (WHO) har klassifisert EG. 5 «Eris» som en «variant av interesse», men mener at det på nåværende tidspunkt ikke ser ut til at den utgjør noen større trussel enn variantene som allerede har vært i omløp en stund.

- Skal mye til for bekymring

Her hjemme er varianten ført opp på listen over varianter som de nasjonale laboratoriene vil holde et øye med framover, opplyser Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

- Ulike varianter vil fortsette å oppstå og dominere uten at det har noe videre betydning for om flere vil bli syke eller gi mer alvorlig sykdom. Det skal svært mye endringer til i SARS-CoV-2 viruset nå for at vi skal bli bekymret igjen, skriver seksjonsleder Karoline Bragstad i FHI i en e-post til Dagbladet.

IKKE BEKYMRET: Seksjonsleder Karoline Bragstad i FHI er ikke bekymret for den nye undervarianten av omikron. Her avbildet med helsediretør Bjørn Guldvog i 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB
IKKE BEKYMRET: Seksjonsleder Karoline Bragstad i FHI er ikke bekymret for den nye undervarianten av omikron. Her avbildet med helsediretør Bjørn Guldvog i 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

I Norge er undervarianten så langt bare påvist i noen sporadiske enkelttilfeller siden mai - i underkant av 15 tilfeller.

- Det betyr at den nok er i omløp i Norge, men ennå på et svært lavt nivå. Den har ellers økt noe i dominans i Europa og andre steder i verden, uten at det har gitt vesentlig økning i smittetilfeller, forklarer Bragstad.

Ingen bølge i sikte

EG. 5 varianten er en undergruppe av en lenge dominerende variant i Norge og verden, XBB, sier Bragstad.

- Varianten er en versjon av XBB. 1.9.2-varianten, men med F456L-mutasjonen i Spike-proteinet, som potensielt kan gi en liten smittefordel.

Det er derfor ikke EG. 5 varianten i seg selv som kan bli interessant, men hvilken som helst variant med den nyere mutasjonen, legger hun til.

- Dersom coronaviruset nå starter å oppføre seg som andre luftveisvirus må vi vente noe mer smitte i vinter enn vi har hatt i sommer, men det er ingenting som nå tyder på at vi skal få noen nye store bølger med smitte.

For at det skal skje, må det svært mange endringer til i SARS-CoV-2-viruset, og immuniteten/beskyttelsen i befolkningen må være svært redusert, forklarer Bragstad.

Hun legger til at vaksinasjon vil hjelpe til med å opprettholde god beskyttelse for risikogruppene.

SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om hvorfor noen ikke blir smittet av coronaviruset. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Milde symptomer

EG. 5 ser heller ikke ut til å gi et annet symptombilde enn de variantene vi har i Norge i dag, forteller Bragstad.

- Altså hovedsakelig milde luftveissymptomer. Viruset må løpende, i takt med økt immunitet i befolkningen, utvikle seg så en dominerende variant vil til enhver tid ha en smittefordel over tidligere varianter, uten at det nødvendigvis gir økt bekymring.

Ifølge Bragstad er det ellers lite covid-19 i omløp i Norge nå. Blant de få tilfellene som er, så er det hovedsakelig variantene XBB. 1.5 og XBB. 1.9, som er svært like EG. 5-varianten, som blir påvist.

- Det kan være ulikt fra land til land hvilke undergrupper av virus som får fotfeste og det er per nå ingen bekymring knyttet til høyere forekomst av denne varianten i enkelte land i forhold til de variantene vi har i Norge. Ulike varianter vil fortsette å oppstå og dominere uten at det har noe videre betydning for om flere vil bli syke eller gi mer alvorlig sykdom.

Øker flere steder

Ifølge Reuters hadde «Eris» blitt påvist i mer enn 50 land 8. august. Den er nå den raskest økende undervarianten i USA og estimert til å stå for rundt 17 prosent av smittetilfellene, ifølge det amerikanske Helsetilsynet, CDC.

I USA har sykehusinnleggelsene økt med 40 prosent siden bunnpunktet i innleggelser i juni, men antallet innleggelser er fortsatt 90 prosent lavere enn innleggelsestoppen i januar 2022, ifølge CDC.

Dagbladet Din Side skrev tirsdag at den spanske ferieøya Mallorca den siste tida hadde sett en betydelig økning i coronasmitte, som også har ført til flere innleggelser på sykehus.

Til avisa Ultima Hora opplyses det imidlertid at det ikke er grunn til å slå alarm slik situasjonen er nå. Det er ikke kjent om den undervarianten «Eris» er på vei opp eller dominerende der.

Også i Storbritannia legges flere inn på sykehus, men økningen omtales som liten, skriver BBC. Det er spesielt personer over 85 år som har blitt innlagt på sykehus med coronaviruset den siste tida, men tallene er langt lavere enn tidligere.

Det har ikke vært en økning i antallet personer som har blitt alvorlig syke og hatt behov for innleggelse på intensivavdeling, skriver den britiske statskanalen videre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer