Smogteppe over Malaysia

Det er tre år siden Sør-Øst Asia lå gjemt under et teppe av røyk. Nå skjer det igjen. I Indonesia er det observert over hundre småbranner. Og røyken havner i Malaysia…

Deler av Sør-Øst Asia ligger under et teppe av røyk.
Deler av Sør-Øst Asia ligger under et teppe av røyk. Vis mer
Publisert

I Indonesia, nærmere bestemt på Sumatra, er det igjen tid for varme dager. Bønder blir beskyldt for å starte branner for å rydde skogen før planting. Uansett hvem som har skylden så brenner det. Og røyken blåser over til nabolandene. I Malaysia er sikten svært dårlig. I noen områder i hovedstaden Kuala Lumpur er sikten nede på én kilometer.

1000-2000-3000. Hold avstand!

Mer enn halve Malaysia er tåkelagt og vestkysten er hardest rammet. Folk som ferdes på motorveiene får beskjed om å holde god avstand. Noen steder er sikten nede på to kilometer, mens hovedstaden har det aller verst med kun én kilometers sikt.

Det er med skrekk innbyggerne observerer smogen som trekker inn over landet. De aller fleste husker katastrofen for tre år siden, som tvang barn og gamle til å holde seg innendørs. Men eksperter beroliger folket. De mener at forurensningen er forbigående og at det ikke er grunn til panikk.

Holder tilbake informasjon

Lokale aviser blir nedringt av fortvilede malaysiere som ønsker å vite noe om situasjonen. De klager over at det ikke finnes nok informasjon. Og det er tilfellet at lokale myndigheter det siste året har valgt å holde tilbake informasjon om luftforurensningen. De frykter at det vil skremme utlendinger fra å reise til Malaysia. Men det finnes partier som er uenige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer