Smørturister til Danmark og Sverige

Nordmenn hamstrer smør på danskebåten, på «harryhandel» og i taxfree-butikker.

ALLE VIL HA SMØR: Glem tobakk og alkohol, her er det nye gullet.  Foto: Colourbox
ALLE VIL HA SMØR: Glem tobakk og alkohol, her er det nye gullet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert fått med deg at smør har blitt mangelvare i norske dagligvarebutikker. Helt siden oktober ble det meldt om smørmangel flere steder - helt fra nord og ned til hovedstaden.

Smørmangelen nyter uansett danskene og svenskene godt av. Ståle Løvheim, sentersjef på Nordby Shoppingcenter, forteller at smør har blitt en veldig stor varegruppe hos dem nå.

– Vi har hatt en formidabel salgsøkning, men her går vi ikke tomme for smør. Vi har ingen problemer med leveransene, sier Løvheim til DinSide.

Årlig har Nordby Shoppingcenter besøk av seks millioner nordmenn, og sentersjefen tviler ikke på at de norske kundene benytter seg av sjansen til å kjøpe smør i disse tider.

– Det er jo sånn at når folk hører om smørmangel, så begynner de å hamstre og kjøper gjerne et kilo eller to for mye, forteller sentersjefen.

Les også: Derfor bør du unngå å kjøpe godteri på flyplassen

Et tonn dansk meierismør

Daglig seiler DFDS Seaways ruten Oslo-København-Oslo, og de merker også at nordmenn er gira på å få tak i smør. I dag har båten fått nærmere et tonn dansk meierismør om bord på sine båter, som skal selges til tusenvis av norske passasjerer, ifølge en pressemelding.

– Vi frakter cirka 15.000 nordmenn nå i desember, og vil derfor kunne tilby tusenvis av nordmenn dansk smør nå i dagene før jul. Vi synes det er hyggelig av våre danske naboer å forbarme seg over oss, slik at mange nordmenn får til smør på brødet og i julebaksten også denne julen, sier Benedikt Næspe, markedssjef i Norge for DFDS Seaways.

Smøret fra Lurpak vil bli solgt for 73 danske kroner kiloen.

– Vi skal sørge for god markedsføring om bord, så dette bokstavelig talt unike tilbudet når alle våre passasjerer. Vi synes det er veldig fint, og litt morsomt, å kunne tilby våre gjester denne typen ekstraservice nå i førjulstiden, forteller Næspe.

Danskebåten er ikke hva den en gang var ... Se de fantastiske bildene!

Må til utlandet for å få smør

Etter at det ble klart at i hvert fall ikke danskene vil eksportere ekstra smør til Norge, må nordmenn reise over grensen og handle selv.

Ifølge Varden venter Maxi Mat Svinesund et storinnrykk av smørhamstrende nordmenn før helgen. Nå er salget 40 ganger større enn på tilsvarende tid i fjor.

Smørmangelen gjør folk ekstra oppfinnsomme i jakten. Nylig observerte en DinSide-kollega at flere norske flypassasjerer hamstret rødvin og smør på Kastrup. De var kjempefornøyde med å kunne kjøpe dansk smør på flyplassen.

Du kan skylde på været

Men hvorfor er det egentlig smørmangel?

– Vi ligger under i produksjon i forhold til fjoråret, har kommunikasjonssjef i Tine, Lars Galtung, tidligere uttalt til DinSide.

De populære lavkarbodiettene, der man gjerne skal spise mye fett, har fått noe av skylden. Men du kan også skylde på været.

– Gresset var dårligere på grunn av en regntung sommer. Dette gjorde at det ble mindre gress i siloene, noe som igjen gir kyrne mindre næringsstoffer og dårligere kvalitet på melken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer