Snart er hele Europa rødt

Flere land står i risikosonen for å bli røde. Samtidig kan ikke nordmenn reise til alle gule land med lav smitte.

REISERÅD: Kun et fåtall land er markert gule av norske myndigheter. I resten av Europa gjør økt smitte at stadig flere land blir røde. Foto: NTB Scanpix
REISERÅD: Kun et fåtall land er markert gule av norske myndigheter. I resten av Europa gjør økt smitte at stadig flere land blir røde. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag morgen kunne Dinside fortelle at Italia nå står i stor fare for å bli satt til rødt av regjeringen og FHI - som innebærer at man frarådes å reise dit, og dessuten kan risikere å stå uten full dekning på reiseforsikringen.

En kikk på smittetallene viser at størsteparten av Europa nå står i fare for å bli rødt - samtidig som det ikke bare er å reise fritt til enkelte av de gule landene heller.

Økt smitte

Landene som står i fare for å bli satt til rødt ved neste justering, i tillegg til Italia, er Slovenia, med sine 21,6 smittetilfeller per 100.000 innbyggere, og Slovakia, der tallet er 17,9 smittetilfeller per 100.000, viser tall fra European Center for Disease Prevention and Control (ECDC).

Når det gjelder innreise til Slovenia og Slovakia, er begge disse landene per i dag regnet som trygge. Dermed utløser det ingen karantene å ankomme Norge fra disse to landene i skrivende stund.

Gule land som ikke vil ha nordmenn

Etter at smitten nok en gang økte i Norge i løpet av sommeren, har Finland nok en gang valgt å stenge grensene for nordmenn.

Så selv om smittetallet i Finland er lavt - og satt i gult av den norske regjeringen, får ikke nordmenn reise til Finland, bortsett fra de som er bosatt i grenseområdene. Dette gjelder fra 24. august og i første omgang rundt to uker frem i tid, skriver det finske utenriksdepartementet på sine nettsider.

Også Ungarn har lave smittetall og er et gult land i den norske oversikten. Norge har derimot vært satt i gult av Ungarn siden i juli, som har betydd at du vil sjekkes for Covid-19 ved ankomst, og enten ikke bli tillatt innreise ved mistanke om en infeksjon, eller måtte gå i hjemmekarantene i 14 dager, uansett utfall av testen.

Nå har derimot Ungarn gått tilbake til innreiserestriksjonene de hadde i startfasen av coronapandemien - dermed har de stengt grensene nok en gang for innreise i landet, også for nordmenn.

Unntaket gjelder hjemvendende ungarere, som må gå i frivillig karantene, utenlandske studenter, som må testes for Covid-19, og enkelte diplomat- og businessreisende, skriver Hungarytoday.

SYDEN: Europeiske Reiseforsikring advarer nå om at en reise til røde land av kan koste deg dyrt. Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

Norge kan bli rødt ved økt smitte

Landet med aller minst smitte i Europa akkurat nå, Latvia, er naturlig nok satt gult av norske myndigheter. Her er det kun 3,7 smittede per 100.000 innbyggere, et tall som har holdt seg stabilt over lang tid.

Latvia har en lang liste over land hvor du blir pålagt innreisekarantene ved ankomst. Kravet for å bli satt i gult - og dermed måtte i karantene - er ved 16 smittetilfeller per 100.000 innbyggere, eller i rødt ved høyere tall. Latvias liste over land som utløser karantene blir justert hver fredag kl 16:00.

Skulle Norges smittetilfeller øke fra dagens 13 til 16, blir man altså pålagt 14-dagers karantene ved innreise til Latvia - hvor man blant annet finner storbyfavoritten Riga.

Også Litauen har en tilsvarende karantenepraksis ved smittetilfeller over 16 per 100.000 innbyggere. Smittetallet i Litauen er per i dag 16,4 per 100.000 innbyggere - og kan i verste fall nærme seg den norske grensa for å bli satt i rødt på 20.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer