Snart fullt i Syden

Hvis du vil sikre deg et sete på sommerens charterfly, bør du være raskt ute.

Frister dette? Da bør du kjappe deg. Foto: colourbox.com Foto: colourbox.com
Frister dette? Da bør du kjappe deg. Foto: colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sola skinner som besatt i hele Norge, og de siste dagene har vi ikke trengt å dra lengre enn til utenfor døra for å komme i sydenstemning. Så da skulle man kanskje tro at folk hadde nok med å nyte sydenfølelsen her hjemme?

Strålende sol = strålende sydensalg

Men konsekvensen av det nydelige sommerværet trenger absolutt ikke være labert salg for reisearrangørene.

- Når folk får en forsmak på sommeren, raser også bestillingene inn, forteller Christian Grønli, salgsdirektør i Ving.

Fjorårets mindre vellykkede sommer kan også føre til at folk velger å sikre seg i år. Som mange kanskje husker, var jo været like nydelig som det er nå på samme tid i fjor – men så gikk det jo også fort over.

- Den kjipe følelsen fjorårets sommernedtur skapte sitter nok i enda, så folk vil nok sikre seg mot en tilsvarende situasjon i år, bekrefter Gunder Moe, administrerende direktør i Solia.

Alle de store reisearrangørene kan nemlig fortelle at salget av sydenreiser går helt strålende – og faktisk har de solgt ut mange flere av reisene sine nå enn de hadde på samme tidspunkt i fjor.

- Vi har hatt stor pågang i lang tid, og nå er 80 prosent av reisene våre fulle, forteller Helen Begby, informasjonssjef i Apollo.

- Det er utsolgt flere steder, og midt på sommeren er faktisk det aller meste fullt. Vi satte opp ekstrafly da det begynte å bli fullt for to-tre måneder siden, men nå er også disse stort sett fylt opp.

Lyst på en sydentur? Sjekk vårt restplassøk.

Mallorca er godt likt av nordmenn. Foto: Star Tour
Mallorca er godt likt av nordmenn. Foto: Star Tour Vis mer


Sommerens mest populære reisemål

- Mallorcas popularitet vil ingen ende ta, og er så godt som fullt fra midten av juni til midten av august, kan Grønli i Ving fortelle.

Begby i Apollo trekker fram Kreta som et reisemål som er helt i særklasse, og som er populært år etter år.

Men ingenting slår Tyrkia i år: Reisearrangørene er unisont enige om at det er Tyrkia som er det store i år, og mange av dem har satt opp ekstrafly.

- Jeg har gjort noen beregninger som viser at reisearrangørene har utvidet kapasiteten med til sammen 25 prosent til Tyrkia i år, forteller Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonsrådgiver i Star Tour.

Ving sender 63.000 nordmenn til Tyrkia i år, noe som er en salgsøkning på formidable 55 prosent fra i fjor.

- Tyrkia er så godt som utsolgt i høysesongen, bekrefter Grønli.

Det er med andre ord ingen tvil om at det var riktig av charterselskapene å øke kapasiteten i år.

Sydenlystne må få ut fingeren

Tør du å satse på at den norske sommeren blir slik? Foto: colourbox.com Foto: colourbox.com
Tør du å satse på at den norske sommeren blir slik? Foto: colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer


- De som ikke har bestemt seg enda, må få ut fingeren snart hvis de vil solsikre sommeren. Det begynner for eksempel å bli vanskelig å få tak i en toukers, sier Moe i Solia.

Også hos Star Tour begynner det å bli ganske fullt.

- Vi har solgt ut over 70 prosent av reisene våre. Mange av flyavgangene fra distriktene er helt fulle, og det samme er de beste hotellene, sier Larsen-Vonstett.

Men håpet er ikke riktig ute enda, og Larsen-Vonstett kan forsikre alle sydenturlystne om at det fortsatt er mulig å finne ledige plasser.

- Men du kan ikke velge på første hylle lengre.

Billigturer til Bulgaria

På grunn av all den negative medieomtalen Bulgaria fikk i fjor sommer, er det fortsatt mye ledig her.

- Det dreide seg jo egentlig om noen små saker som ble blåst voldsomt opp i media, mener Larsen-Vonstett.

- Men jeg skjønner jo at folk blir engstelige.

Hun tror at mange velger å reise til Tyrkia i stedet.

- Det er veldig synd for Bulgaria som reisemål, mener Larsen-Vonstett.

- Vi sendte stort sett bare barnefamilier dit, og Bulgaria er jo et veldig fint reisemål med mange bra familiehoteller.

Med andre ord: Kjipt for Bulgaria, men perfekt for deg som er lysten på en superbillig reise.

Luksussegmentet øker

Men det at ferien er billig er kanskje ikke det viktigste for deg? Pris er nemlig ikke avgjørende lengre, skal vi tro reiseselskapene.

- Dette er en trendutvikling vi har sett komme de siste årene: Nordmenn legger mer penger i kvalitet enn de gjorde før, sier Moe i Solia.

Reisearrangørene er enige om at folk gjerne vil bo bra når de er på ferie, og hos Ving har de sett en kraftig økning i salget av hoteller i 4+-kategorien og oppover bare siden i fjor.

- Luksussegmentet er det som har økt mest de siste årene. Folk vil gjerne ha tilgang til fasiliteter som for eksempel spa når de er på ferie, sier Begby i Apollo.

I Star Tour ser de den samme trenden.

- Vi har fremdeles god råd i Norge, og ferien vår er veldig viktig, særlig hovedferien, som vi tar en eller to av i året. Da unner vi oss selv det beste, og bruker gjerne mye penger på både ferien og utflukter, sier Larsen-Vonstett.

Hos Star Tour er det hotellene med både fire og fem stjerner som blir utsolgt først, og konsepthoteller blir også stadig mer populære.

- Vi vil ha det bra på ferie og slippe å bli overrasket. Barnefamilier vil for eksempel gjerne bo på et fint familiehotell med bamseklubb. Og siden det ofte er barnefamiliene som bestiller ferien først, er det også disse hotellene som blir raskest utsolgt.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer