Snart kan det koste deg ti dollar å komme inn i USA

Myndighetene vil innføre ny avgift.

USA vil ha ti dollar hvis du vil komme på besøk. Foto: Per Ervland
USA vil ha ti dollar hvis du vil komme på besøk. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar i fjor trådte en ny innreiseregel i kraft i USA. Alle som skal inn i landet må fylle ut et elektronisk innreiseskjema senest tre dager før de reiser.

Det såkalte Electronic System for Travel Authorisation, ESTA, spør deg om navn, fødselsdato, passnummer, flightnumrene dine, og hvor du skal bo mens du er i USA.

ESTA-skjemaet finner du her.

Det elektroniske skjemaet erstatter skjemaet flypassasjerer tidligere fikk tildelt ombord og måtte fylle ut og levere i passkontrollen ved ankomst. Etter vel et år vil nå det nye systemet være påkrevd (fra onsdag 27. januar). Det betyr at du MÅ fylle ut det elektroniske skjemaet senest 72 timer før du reiser (gjerne før). Hvis ikke kan flyselskapet nekte deg ombordstigning.

Vil koste penger i fremtiden

Enn så lenge er det gratis å fylle ut ESTA-skjemaet elektronisk, men det ser ut til å endre seg. Telegraph.co.uk skriver at Senatet har stemt for å innføre en avgift på minimum ti dollar for utfylling av skjemaet.

USA sier pengene de får inn på dette skal brukes til å styrke landets merkevare i utlandet, og bremse fallet i antall utenlandske besøkende, en trend USA har merket de siste årene. Turistorganisasjonen Visit USA tror ikke denne avgiften hjelper på å lokke flere til landet. EU har også sagt at de er kritiske til innføringen av en slik avgift.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.