Snart kan du bruke iPad under takeoff

Reglene om elektronisk utstyr på fly er gamle, og kan snart bli endret.

SITT SLIK ALLTID: Tidligere har man bare fått lov til å bruke PC-er, nettbrett og mobiler når man er oppe i luften. Snart kan du kanskje få lov også under takeoff og landing.  Foto: Per Ervland
SITT SLIK ALLTID: Tidligere har man bare fått lov til å bruke PC-er, nettbrett og mobiler når man er oppe i luften. Snart kan du kanskje få lov også under takeoff og landing. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag må alt utstyr som kan sende eller motta radiosignaler være helt avslått når flyet lander og letter. Det spiller ingen rolle om dingsen har en flymodus; den må være avslått uansett.

I disse dager har så og si alle dingser radiosendere, og reglene betyr blant annet at du ikke kan knote på iPad-en når du lander, ettersom den har wifi.

Man frykter at potensielle radiosignaler kan forstyrre flyets systemer. Men dette baserer seg på gamle tester, med gammelt utstyr i gamle fly. Derfor åpner nå de amerikanske luftfartsmyndighetene, Federal Aviation Administration (FAA), for å se på reglene på nytt.

– Med tanke på ny teknologi, og fordi flyselskapene ikke har utført tester i nyere tid, vil FAA se med friske øyne på bruken av personlig elektronikk på fly, sier Laura J. Brown i FAA til The New York Times.

Irriterer det deg å ikke kunne bruke dingser under takeoff og landing? (Avsluttet)
Ja(61%) 674
Nei(30%) 326
Jeg bruker aldri dingser på flyet uansett! (9%) 98
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Om reglene faktisk blir endret, kan det føre til at du kan lese på nettbrettet ditt under hele flyturen.

Og FAA får støtte fra norske luftfartsmyndigheter.

Hvorfor får du ikke lov til å bruke dine egne hodetelefoner på flyets lydanlegg?

"Steingammelt"

– Dagens regler er beregnet på steingammel teknologi, sier spesialrådgiver Gudmund Taraldsen i Luftfartstilsynet til DinSide.

Luftfartstilsynet tilsvarer FAA i Norge, og er ansvarlige for sikkerheten i sivil luftfart her til lands.

Men det er ikke Luftfartstilsynet som lager reglene norske flypassasjerer må følge. Vi har nemlig regler som gjelder hele Europa. Og ifølge Taraldsen baserer disse reglene seg på tester sist utført i mai 2000 i England. Altså for tolv år siden.

Mye har skjedd siden den gang, både på dingse- og flyfronten. Og nå mener Taraldsen at reglene er modne for endring.

Et lite tips: Ikke gjør som mange andre - ikke bytt bleier i flysetet

Blir sannsynligvis lov

– Så lenge reglene er der, så mener vi formelt ikke noe annet enn det som står der, begynner spesialrådgiver Taraldsen.

– Men såpass ærlig kan jeg være, at jeg kan si at reglene er gamle, og bør fornyes. Initiativet til FAA applauderer vi selvfølgelig.

Og ikke nok med at Luftfartstilsynet er enig med amerikanerne om at iPad under takeoff burde bli en realitet; blir reglene endret i USA, blir de mest sannsynligvis endret i Norge og Europa også. Man forsøker nemlig å ha like regler overalt.

IKKE LOV: Selv om reglene blir endret, må du belage deg på å fortsatt ha ørene dine fri for musikk under landing og takeoff.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE LOV: Selv om reglene blir endret, må du belage deg på å fortsatt ha ørene dine fri for musikk under landing og takeoff. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


– Så hva tror du: Kan vi snart sitte med nettbrettet vårt både under avgang og landing?

– Ja, det vil jeg tro. Det går i den retningen. Flyene blir nå konstruert på en måte som gjør at sårbare instrumenter og systemer blir beskyttet mot strålingen, forteller Taraldsen, som understreker at dette er hans personlige mening, og ikke nødvendigvis den offisielle meningen til Luftfartstilsynet.

Musikkforbudet fortsetter

I dag kan du heller ikke høre på musikk under takeoff og landing, uansett om den kommer fra en iPad eller en gammel kasettspiller.

Dette har ingenting med stråling å gjøre, men din oppmerksomhet: Om noe går galt, skal alle passasjerer få med seg beskjedene fra piloten. Ørene dine må derfor være på stilk.

– Så jeg kan ikke tenke meg at man viker bort fra kravet om full oppmerskomhet under avgang og landing, avslutter Taraldsen.

Pleier du å gå på do i flyet uten sko? Det kan værre ganske ekkelt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer