Ferie i Spania:

Snart slipper du dette

Endrer reglene i sikkerhetskontrollen. Dette betyr det for deg.

HA DET BRA: Skal du reise til Spania, slipper du snart denne. Teknologien kommer også til Norge, men ikke helt ennå. Foto: Jaromir Chalabala / Shutterstock / NTB
HA DET BRA: Skal du reise til Spania, slipper du snart denne. Teknologien kommer også til Norge, men ikke helt ennå. Foto: Jaromir Chalabala / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spania er en av nordmenns absolutte feriefavoritter. Og nå kommer en god nyhet til deg som planlegger en reise til din spanske favoritt.

Aena, organisasjonen som drifter spanske lufthavner, har besluttet å ta i bruk nye 3D-skannere ved en rekke flyplasser fra 2024.

Dette betyr at du kan ta med flytende væske i større beholdere enn 100 milliliter, og at du kan la PC-er, nettbrett og andre elektroniske artikler ligge i bagen når du tar den med som håndbagasje.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Bedre sikkerhet

Det er nettsida Euronews som forteller om flyplassnyheten.

Det nye CT-røntgensystemet lager 3D-bilder av innholdet i håndbagasjen i full størrelse.

Systemet skanner håndbagasjen på en bedre måte enn i dag og skal på denne måten kunne oppdage våpen, eksplosiver og andre forbudte gjenstander på en mye mer nøyaktig enn nåværende skannere.

Og, dette er godt nytt for mange.

Det vil gjøre sikkerhetskontrollen langt enklere: Du kan få med deg både vannflaske og parfyme gjennom sikkerhetskontrollen - uten å måtte skjenke de knotete plastposene en tanke.

Takket være de nye skannerne blir det mulig å ta med seg mer flytende væske, i tillegg til at du slipper å ta elektroniske duppeditter ut av håndbagasjen.

For endelig blir det mulig å ta med ei flaske spansk vin eller olivenolje i håndbagasjen uten at den er kjøpt på flyplassen og lagt i forseglet pose.

BLIR LETTERE: Spanske flyplasser skal få enklere sikkerhetskontroller. Men Las Palmas (bildet) må vente enda litt til. Foto: Odd Roar Lange
BLIR LETTERE: Spanske flyplasser skal få enklere sikkerhetskontroller. Men Las Palmas (bildet) må vente enda litt til. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Starter her

De to første flyplassene i Spania hvor de strenge reglene for væske og elektronikk vil bli droppet er Madrid Barajas og Barcelona El-Prat.

Det er også planer om å fjerne restriksjoner på flyplassen på Palma de Mallorca fra slutten av 2024.

Etter dette vil de nye 3D-røntgenskannerne bli installert på Málaga Costa del Sol i 2025, deretter Gran Canaria, Tenerife Sur, Fuerteventura, Cesar Manrique Lanzarote, Alicante-Elche Miguel Hernandez, Ibiza, Bilbao, Menorca og Valencia fra 2026.

Norge venter

Systemet er allerede tatt i bruk i Finland, og på Helsingfors flyplass er det ikke lenger grenser for hvor mye væske du kan ha med deg gjennom sikkerhetskontrollen.

Skal du reise med fly fra Finland til Norge, kan du i praksis ha med deg så mye væske du vil på turen, som vinflasker, sprit, ja - hva det måtte være.

Det er foreløpig ingen planer om å installere de nye og kostbare 3D-skannerne ved norske lufthavner. Prisen per maskin ligger på cirka 10 millioner kroner.

Avinor sa dette til DinSide da vi omtalte 3D-skannerne sist høst:

– Avinor følger teknologisk og regulatorisk utvikling nøye slik at vi kan gjøre gode valg når vi utformer våre sikkerhetskontroller og etablerer prosedyrebeskrivelser for utøvelse av tjenesten ved lufthavnene våre.

Vi er klar over teknologien som finnes i sikkerhetssegmentet, og har satt det som en målsetting at vi vil ta i bruk denne type teknologi når vi utvikler nye eller oppgraderer våre sikkerhetskontroller ved de enhetene hvor dette vurderes som hensiktsmessig, sier Harald Nygaard Kvam, kommunikasjonssjef Oslo Lufthavn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer