Snart slutt for karibiske strender

Men ikke på grunn av global oppvarming ...

Publisert
Sist oppdatert

Det ser dårlig ut for de vakre sandstrendene i Karibia, men grunnen er ikke at de forsvinner med den globale oppvarmingen.

Neida, grunnen er at noen stjeler all sanden!

Og tyvene er folk som bruker sanden til byggearbeider. Det skriver Associated Press ifølge News.yahoo.com.

Den finkornede sanden som finnes langs mange av de karibiske strendene egner seg nemlig ypperlig for å lage sement. Dermed har frekkaser tatt seg til rette og hentet lastebillass med sand i nattens mulm og mørke. Resultatet er at flere øyer og strandområder nå står i fare for å bli fullstendig ødelagt på grunn av kraftigere tidevann og større bølger, som igjen fører til flom.

I Grenada bygger myndighetene nå en mur til 7,5 millioner kroner for å beskytte den lille øya. Store sandtyverier på nordsiden av øya har utsatt en rekke landsbyer for kraftig sjø.

I Jamaica har tyver rensket et sårbart område for rundt 100 lastebillass med sand - nok til å fylle ti olympiske svømmebasseng. Dermed ble de fredede mangrovene og en kalksteinskog innenfor utsatt for sterk sjø og nærmest ødelagt. Her mistenkes det at noen offentlige personer er involvert i miljøkriminaliteten.

Ifølge Gillian Cambers, som jobber ved University of Puerto Rico, har opp til to tredjedeler av sanden på paradisøyene Tortola og Nevis blitt stjålet. Hun fortalte videre til Associated Press at på Grenadas lille øy Carriacou, forsvinner omtrent én meter av stranden rundt øya hvert år på grunn av den ulovlige sandstjelingen.

Vil ha strengere straff

En kubikkmeter karibisk sand er verdt rundt 260 dollar, omtrent 1.830 kroner. Til sammenligning er straffen for å stjele sand 190 dollar i Grenada - altså mindre enn prisen for én kubikkmeter. Nå ønsker myndighetene å tredoble boten, og også gi fengselstraff på inntil to år. I Jamaica ønsker myndighetene at bøtene skal være 11.000 dollar, rundt 78.000 kroner, og de vil også gi politiet myndighet til å beslaglegge lastebilene og utstyret lovbryterne bruker.

Det begynner for alvor å gå opp for myndighetene i de forskjellige karibiske statene at de må ta tak i problemet. Økonomiene er avhengig av turisme, og turistene kommer nettopp på grunn av de fine strendene. Forsvinner de, forsvinner også levebrødet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer