Snart slutt på væskeforbudet?

Nyutviklet skanner gir håp om endrede regler.

NYE SKANNERE PÅ VEI: Kommer de nye skannerne neste år, kan det være slutt på væskerestriksjonene i forbindelse med håndbagasjen. Foto: Colourbox.com
NYE SKANNERE PÅ VEI: Kommer de nye skannerne neste år, kan det være slutt på væskerestriksjonene i forbindelse med håndbagasjen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I snart fire år har vi flypassasjerer måttet hive vannflasken eller brusflasken før sikkerhetskontrollen, og pakket eventuelle kremer, deodoranter eller tannkremer vi har med i håndbagasjen i små plastposer.

Det er nesten slik at vi er blitt vant til det. Men EUs mål er å bli kvitt væskeforbudet innen 2013. Det betyr ikke at ikke væske passasjerene tar med seg gjennom sikkerhetskontrollen skal kontrolleres i fremtiden. Tanken er at skannere har blitt så avanserte at de også kan analysere væskeinnhold.

Forskjellige universitetsmiljøer og teknologifirmaer har jobbet iherdig for å utvikle slike skannere. Vi har tidligere skrevet hvordan et amerikansk universitet utvikler skannere som ved hjelp av terahertzstråler kan analysere alle kjemiske stoffer.

Ny skannerteknologi

Nå har et britisk teknologifirma utviklet en skanner som klarer å skille mellom ufarlige væsker og eksplosive væsker, skriver BBC News. Skanneren har allerede blitt godkjent av EU, og Daily Mail skriver at flyplasser som skaffer seg denne skanneren kan droppe væskeforbudet allerede neste år.

Skanneren kan også lese av strekkoder som forteller hva innholdet i flasken skal være. Deretter sammenlignes det med analysen av væsken som faktisk er i flasken. Slik kan man avsløre om væsken har blitt tuklet med, eller om flasken inneholder noe annet enn det emballasjen sier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer