Snart slutt på væskeforbudet?

Nyutviklet skanner gir håp om endrede regler.

NYE SKANNERE PÅ VEI: Kommer de nye skannerne neste år, kan det være slutt på væskerestriksjonene i forbindelse med håndbagasjen. Foto: Colourbox.com
NYE SKANNERE PÅ VEI: Kommer de nye skannerne neste år, kan det være slutt på væskerestriksjonene i forbindelse med håndbagasjen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I snart fire år har vi flypassasjerer måttet hive vannflasken eller brusflasken før sikkerhetskontrollen, og pakket eventuelle kremer, deodoranter eller tannkremer vi har med i håndbagasjen i små plastposer.

Det er nesten slik at vi er blitt vant til det. Men EUs mål er å bli kvitt væskeforbudet innen 2013. Det betyr ikke at ikke væske passasjerene tar med seg gjennom sikkerhetskontrollen skal kontrolleres i fremtiden. Tanken er at skannere har blitt så avanserte at de også kan analysere væskeinnhold.

Forskjellige universitetsmiljøer og teknologifirmaer har jobbet iherdig for å utvikle slike skannere. Vi har tidligere skrevet hvordan et amerikansk universitet utvikler skannere som ved hjelp av terahertzstråler kan analysere alle kjemiske stoffer.

Ny skannerteknologi

Nå har et britisk teknologifirma utviklet en skanner som klarer å skille mellom ufarlige væsker og eksplosive væsker, skriver BBC News. Skanneren har allerede blitt godkjent av EU, og Daily Mail skriver at flyplasser som skaffer seg denne skanneren kan droppe væskeforbudet allerede neste år.

Skanneren kan også lese av strekkoder som forteller hva innholdet i flasken skal være. Deretter sammenlignes det med analysen av væsken som faktisk er i flasken. Slik kan man avsløre om væsken har blitt tuklet med, eller om flasken inneholder noe annet enn det emballasjen sier.

Skanneren er en egen maskin der flasker med væske blir plassert for analyse. Det betyr at den altså ikke sjekker hele håndbagasjen under ett, og dermed vil vi passasjerer fortsatt måtte ta ut all væske vi eventuelt har med oss slik at dette kan sjekkes individuelt i denne nye skanneren.

Teknologiselskapet Kromek, som står bak skanneren, sier at den vil være tilgjengelig for installasjon på flyplasser allerede fra neste år.

Dette må du huske på ift. væskeforbudet:

  • Pakk toalettsakene i bagasjen du skal sjekke inn. Da kan du ha med mer enn én liter.
  • Skal du bare reise med håndbagasje, så husk å ikke pakke med kremer, tannkrem, linsevann osv. som rommer mer enn én dl. Det hjelper ikke at linsevæsken din nesten er tom, dersom selve flasken kan romme 3 dl.
  • Ingen vits i å kjøpe vann/brus før du går gjennom sikkerhetskontrollen. Du vil bli fratatt flasken. Kjøp innenfor i stedet. Vil du spare penger, husk at det er lov å ta med en tom flaske gjennom. Så kan du evt. fylle den opp med vann etter sikkerhetskontrollen.
  • Skal du fly langt og utenfor Europa? Ikke fall for fristelsen å kjøpe gaver som parfyme, lipgloss, brennevin osv. fra den norske taxfreebutikken. Du vil mest sannsynlig bli fratatt varene når du går gjennom sikkerehetskontrollen på mellomlandingsflyplassen. Det er særlig strengt hvis du skal til USA og Storbritannia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer