Fly og tog

Snart utsolgt

Skal du reise hjem eller bort i jula? Da må du kjappe deg.

HJEM TIL JUL: Trenger du flybillett eller togbillett til jul? Da bør du skynde deg. Foto: Odd Roar Lange
HJEM TIL JUL: Trenger du flybillett eller togbillett til jul? Da bør du skynde deg. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du planer om å reise hjem eller bort i jula? Da bør du virkelig skynde deg dersom du skal reise med fly eller tog og ennå ikke har kjøpt billetter. De mest populære avgangene er nærmest fulle. Og det betyr at de billigste billettene for lengst er solgt.

Det er spesielt torsdag 22. desember og fredag 23. desember som er de travleste reisedagene og dagene med flest solgte billetter. Dersom du ikke har kjøpt reisen ennå, så bør du – i tillegg til å være rask – også være fleksibel.

Disse er mest populære

– Vi opplever at mange forbereder seg på å reise i forbindelse med jule- og nyttårshelga, og enkelte avganger begynner å fylles opp spesielt i perioden rett før jul og i romjula, spesielt 26. og 27. desember, og så igjen de første dagene i januar, sier Eline Hyggen Skari, kommunikasjonsansvarlig i Norwegian.

– De mest etterspurte avgangene i Norge går nordover i landet, mens det utenriks er høy etterspørsel etter destinasjoner i Spania samt til London, Berlin og København den kommende perioden. Vi har planlagt flyginger for forventet trafikk den kommende høytida, og per nå har vi ikke besluttet å sette opp ekstra flyginger.

Digitalt kontor

– Vi kan gå mer i detalj rundt trafikk og booking-tall etter kvartalsrapporteringen om noen dager, men på generelt grunnlag lønner det seg alltid å bestille hjem til jul tidligst mulig, sier pressesjef Tonje Sund i SAS til DinSide.

Gull fra arkivet: Se hvordan det er å kjøre Norges raskeste tog, Flytoget! Video: Per Ervland Vis mer

– De billigste billettene går ut først, og starter planleggingen av julehøytida tidlig. Har du ikke hatt mulighet til det, så kan det være lurt å se på de litt mindre attraktive avgangene og noen dager i forveien, sier Sund og fortsetter:

– I år er julaften på en lørdag, så det er rimelig å anta at både torsdag kveld og fredagen begynner å fylle seg opp. Har du muligheten, så kan vi anbefale å sjekke hva som er ledig i begynnelsen av den uka og heller nyte en litt lenger juleferie eller be sjefen om et par dager med digitalt kontor dit du skal.

Annerledesjula

– Flyene begynner å fylles opp, men fortsatt ledige seter. Dette er den litt annerledesjula med færre fridager enn andre år. Det igjen gjenspeiler seg vet at reisemønsteret ikke er like tradisjonelt og sprer seg mer utover dagene fram til og etter jul og nyttår, forteller kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe

– Det siste dagene før jul, da spesielt 22. desember ser ut til å bli de travleste. I romjula forventer vi at 27. desember får høyt trykk, men siden det er få helligdager i romjula er det fortsatt mange ledige seter her.

Etter nyttår forventer vi veldig trykk 1. og 2. januar da hverdagen kommer brått etter nyttårsaften og mange skal tilbake på jobb og til sitt studiested. Utover det normale flytilbudet vårt setter vi inn direkteflyvinger mellom Helgeland og Oslo samt Lofoten og Oslo, sier Solli.

Widerøe flyr ganske mye også på julaften. Flyene går mellom Bergen og Bodø, Bergen og Tromsø, fra Oslo til Leknes samt fra Trondhjem til Evenes. Disse rutene flys opptil to ganger på selve julaften.

TRANGT OM PLASSEN: Det ventes mange fulle julefly. Bestill nå, hvis du har mulighet. Foto: Odd Roar Lange
TRANGT OM PLASSEN: Det ventes mange fulle julefly. Bestill nå, hvis du har mulighet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Fulle fly

– Våre avganger i dagene før julaften fylles godt opp, og vi forventer fulle utreiser på disse avgangene, sier Anita Svanes, kommunikasjonsdirektør i Flyr.

– Returer fra kontinentet i romjula og over nyttår ser også bra ut. Romjulsturer og nyttårsturer til byer som Paris, Berlin, Roma, Genève, Barcelona og Nice er alltid populære, også i år.

Vi ser at salget av våre billetter i jule- og nyttårshelga som forventet går bra.

– Flyr har fått mye oppmerksomhet i forbindelse med redningspakken?

– Vi registrerer at det er stor interesse rundt Flyr om dagen og det engasjementet setter vi pris på. Det har også bidratt til enda høyere kjennskap til Flyr og mange støtteerklæringer fra tidligere og nye kunder. Det påvirker også salget i positiv retning.

– Det fylles alltid raskere opp jo tettere på juleferien vi kommer, så det er lurt å være raskt ut med å bestille. Skal du nordover til jul må du skynde deg. Mye er fullt, og det som er igjen nærmer seg fullt. Kan du vente til i romjula finnes det flere muligheter.

For Sør-Norge bestiller folk gjerne tettere opp mot avreise, men vi ser at det booker mer også her nå om dagen. Og vi vurderer å øke kapasiteten på de mest populære strekningene innenlands, avslutter Anita Svanes.

Vi vurderer å øke kapasiteten rundt jul på innlandet.

På sporet

Skal du ta toget så er situasjonen litt annerledes enn i flytrafikken. Selskapene Vy, SJ Nord og Go Ahead deler det meste av rutenettet i Norge mellom selv.

Dag Brekkan, pressekontakt i Go-Ahead, sier dette:

– Det er fremdeles rimelig god plass. Men fra midten av desember forventer vi det vil øke mye. Dersom man vet at man skal ta toget er det lurt å sikre seg plass nå, og nå er det også god sjanse til å få de billigste billettene hvis man er fleksibel på reisetidspunktet

TRAVLE DAGER: Togselskapene regner med ekstra hektiske dager. Og noen avganger nærmer seg fulle. Foto: Odd Roar Lange
TRAVLE DAGER: Togselskapene regner med ekstra hektiske dager. Og noen avganger nærmer seg fulle. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

– For Bergensbanen begynner det å bli ganske fullt tett opp mot jul, og noen avganger er utsolgt, sier Kaja Rynning Moen, presseansvarlig i Vy.

– De travleste dagene er 22. og 23. desember før jul, og 26. og 27. desember i romjula.

Fulle tog

– Når det gjelder Østlandet er det vanskelig å si noe om situasjonen, da det vanligvis ikke er så mange forhåndsbestillinger, og de bestillingene som kommer er gjerne bare en dag eller to i forkant av reisen. Men det er ofte de samme dagene som er travle som på Bergensbanen.

For de som ikke har bestilt enda så kan vi tipse om å ta nattoget. Det er god kapasitet på sittestolene, og 11. desember får vi nye liggestoler. Det settes inn noen ekstra tog og ekstra vogner på Bergensbanen fra og med 19. desember, slik at vi skal få med alle som skal reise i jula,

Også hos SJ Nord begynner det å tette seg til.

– Det begynner å bli veldig fulle tog på enkelte dager, forteller Hilde Lyng, informasjonssjef SJ Norge.

– Flere av våre tog er allerede utsolgt, spesielt i tida før jul. Alle vil hjem samtidig, tettest opp mot julaften. Mens reisen tilbake til hverdagen er mer sprett utover romjula og inn i det nye året.

Togselskapet setter snart opp en ekstra vogn på togene fra Trondheim mot Bodø siste uka før jul, så dersom man ønsker å ta tog nordover til Bodø eller Helgeland er det smart å følge med på nettsida de nærmeste dagene.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer