Norske Skiheisers Forening (NSHF) har for sjette sesong på rad registrert skader ved norske skianlegg. Registreringene er gjort ved åtte av de største skianleggene, og på bakgrunn av dette er det gjort beregninger om skadeomfang i norske skianlegg generelt.
Man regner at rundt 3.600 skader ble sendt til legebehandling i løpet av sesongen 2001/02. De aller fleste av disse skadene er selvforskyldt.
Les videre under annonsen!
Skadefrekvens
Ut fra registreringene som er gjort i de åtte store skianleggene, er det beregnet at totalt 3.600 skader ble sendt til legebehandling fra norske skianlegg i fjorårsesongen. Med et besøkstall eller antall skidager - på 4,8 millioner, blir dette én skade per 1.333 skidager. Dersom man tenker seg en seks måneders sesong; fra og med november til og med april, får vi totalt 20 skader per dag fordelt på rundt 200 alpinanlegg. Men det er selvsagt høyere skadefrekvens i de større skianleggene enn i de mindre. (Skadetallene og skadefrekvens er stipulert.)
Selvforskyldte skader
Synes du skadetallene er skremmende lesing, kan vi berolige de fleste. Rundt 90 prosent av skadene i norske skianlegg er selvforskyldt; 84 prosent av skadene som førte til legebesøk, kom som følge av at skiløperen falt, og tre prosent melder at de kjørte på noe. Fem prosent av skadene kom som følge av kollisjon. Så dersom du kjører med noenlunde kontroll, er det altså temmelig små sjanser for å bli utsatt for uhell i skibakken.
Utsatte grupper
Det er to grupper som utmerker seg med høye skadetall i statistikken: snøbrettkjørere og danske nybegynnere.
42 prosent av fjorårets skiskader rammet snøbrettkjørerne. Ser man dette i lys av andelen snøbrettkjøre i bakkene, de utgjør 25 prosent av brukerne, blir denne gruppen svært skadeutsatt i forhold til telemarkkjørere og alpinister.
- Dagens ungdom er fryktløse. De søker utfordringer og adrenalinkick, og de tror at ulykker ikke hender dem men bare alle andre.
Dette sier generalsekretær i Norske Skiheisers Forening, Andreas Rødven, om mulige årsaker til høye skadetall blant snøbrettkjørerne.
Snøbrettkjørerne blir dermed et av satsingsområdene hva gjelder skadeforebyggende arbeide. Her forsøker man seg med informasjon om sikkerhet i terrengparkene, og egne retningslinjer for snøbrettkjørere. Disse kommer i tillegg til de generelle skivettreglene, som alle forplikter seg til å følge i skibakken.
Utsatte kroppsdeler
Hvilken kroppsdel er det så du bør være mest bekymret for i skibakken? Kjører du snøbrett, er det håndleddene som troner på toppen av skadestatistikken, med 25 prosent av skadetilfellene. For alpinistene er det knærne som er mest utsatt, med 26 prosent av skadene, og for telemarkkjørerne er det skuldrene som er mest utsatt: 20 prosent av skadene i denne gruppen rammer skuldrene.
Stabil
Norske Skiheisers Forening har ført statistikker de siste seks sesongene. I løpet av denne tiden har skadefrekvensen vært relativt stabil.
- Vi ser at alpinskadene har vært på retur, men dette har blitt oppveid av et økende antall snowboardskader, sier Rødven i NSHF. Nedgangen i alpinskadene kan forklares med at det er færre nybegynnere i bakken, og man har bedre utstyr, som for eksempel bedre alpinbindinger med bedre utløsermekanisme. Men vi regner med at snowboardulykkene skal gå ned også, etter hvert som det blir færre nybegynnere, fortsetter Rødven.
For å styre klar av skadestatistikken, bør du ta ansvar for egen kjøring.
- 95 prosent av ulykkene er selvforskyldt og har sin bakgrunn i skiløperens adferd. Man har ansvar for sin egen situasjon, og må avpasse kjøringen etter ferdighetene, sier Rødven i Norske Skiheisers Forening.
Mer om ski på DinSide Reise
Ut å reise?
Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere: