Snøbrettkjørere mest skadeutsatt

Snøbrettkjørere og danske nybegynnere er mer skadeutsatt enn andre grupper i norske skianlegg. Men du trenger ikke frykte skibakken av den grunn: De aller fleste er skyld i skaden selv.

Illustrasjonsfoto: Geir Halvorsen Foto: Geir Halvorsen
Illustrasjonsfoto: Geir Halvorsen Foto: Geir Halvorsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske Skiheisers Forening (NSHF) har for sjette sesong på rad registrert skader ved norske skianlegg. Registreringene er gjort ved åtte av de største skianleggene, og på bakgrunn av dette er det gjort beregninger om skadeomfang i norske skianlegg generelt.

Snøbrettkjørere mest skadeutsatt

 1. Ski- og snøbrettvett
 2. Her er skadetallene

Man regner at rundt 3.600 skader ble sendt til legebehandling i løpet av sesongen 2001/02. De aller fleste av disse skadene er selvforskyldt.
Les videre under annonsen!


Skadefrekvens

Ut fra registreringene som er gjort i de åtte store skianleggene, er det beregnet at totalt 3.600 skader ble sendt til legebehandling fra norske skianlegg i fjorårsesongen. Med et besøkstall – eller antall skidager - på 4,8 millioner, blir dette én skade per 1.333 skidager. Dersom man tenker seg en seks måneders sesong; fra og med november til og med april, får vi totalt 20 skader per dag – fordelt på rundt 200 alpinanlegg. Men det er selvsagt høyere skadefrekvens i de større skianleggene enn i de mindre. (Skadetallene og skadefrekvens er stipulert.)

Skadet?

Har du skadet deg i skibakken? (Avsluttet)
Ja(43%) 73
Nei(43%) 73
Har bare skadet andre(13%) 22
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Selvforskyldte skader

Synes du skadetallene er skremmende lesing, kan vi berolige de fleste. Rundt 90 prosent av skadene i norske skianlegg er selvforskyldt; 84 prosent av skadene som førte til legebesøk, kom som følge av at skiløperen falt, og tre prosent melder at de kjørte på noe. Fem prosent av skadene kom som følge av kollisjon. Så dersom du kjører med noenlunde kontroll, er det altså temmelig små sjanser for å bli utsatt for uhell i skibakken.

Utsatte grupper

Det er to grupper som utmerker seg med høye skadetall i statistikken: snøbrettkjørere og danske nybegynnere.

42 prosent av fjorårets skiskader rammet snøbrettkjørerne. Ser man dette i lys av andelen snøbrettkjøre i bakkene, de utgjør 25 prosent av brukerne, blir denne gruppen svært skadeutsatt i forhold til telemarkkjørere og alpinister.

- Dagens ungdom er fryktløse. De søker utfordringer og adrenalinkick, og de tror at ulykker ikke hender dem men bare alle andre.
Dette sier generalsekretær i Norske Skiheisers Forening, Andreas Rødven, om mulige årsaker til høye skadetall blant snøbrettkjørerne.

Snøbrettkjørerne blir dermed et av satsingsområdene hva gjelder skadeforebyggende arbeide. Her forsøker man seg med informasjon om sikkerhet i terrengparkene, og egne retningslinjer for snøbrettkjørere. Disse kommer i tillegg til de generelle skivettreglene, som alle forplikter seg til å følge i skibakken.

 • Klikk her for å lese retningslinjene for ski- og snøbrettvett.
 • Utsatte kroppsdeler

  Hvilken kroppsdel er det så du bør være mest bekymret for i skibakken? Kjører du snøbrett, er det håndleddene som troner på toppen av skadestatistikken, med 25 prosent av skadetilfellene. For alpinistene er det knærne som er mest utsatt, med 26 prosent av skadene, og for telemarkkjørerne er det skuldrene som er mest utsatt: 20 prosent av skadene i denne gruppen rammer skuldrene.

 • Hvilke kroppsdeler er mest utsatt? Se tallene her
 • Stabil

  Norske Skiheisers Forening har ført statistikker de siste seks sesongene. I løpet av denne tiden har skadefrekvensen vært relativt stabil.

  - Vi ser at alpinskadene har vært på retur, men dette har blitt oppveid av et økende antall snowboardskader, sier Rødven i NSHF. Nedgangen i alpinskadene kan forklares med at det er færre nybegynnere i bakken, og man har bedre utstyr, som for eksempel bedre alpinbindinger med bedre utløsermekanisme. Men vi regner med at snowboardulykkene skal gå ned også, etter hvert som det blir færre nybegynnere, fortsetter Rødven.

  For å styre klar av skadestatistikken, bør du ta ansvar for egen kjøring.

  - 95 prosent av ulykkene er selvforskyldt og har sin bakgrunn i skiløperens adferd. Man har ansvar for sin egen situasjon, og må avpasse kjøringen etter ferdighetene, sier Rødven i Norske Skiheisers Forening.

 • Frisk opp hukommelsen din: Her er skivett- og snøbrettreglene.
 • Mer om ski på DinSide Reise

 • Helt sjef i pipen - tips om sesongens snowboardutstyr

 • Her er Norges største skianlegg

 • Dette koster heiskortet

 • Test deg selv: Er du en skiekspert?

 • Hva er Norges beste skianlegg? Si din mening og sjekk hva andre sier i SKIGUIDEN

 • Ut å reise?

  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:

 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Skitips: Sjekk Skiguiden for beste norske skisted. Finn det beste anlegget for ditt behov, vurdert av leserne selv.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer