Snøskutersafari i de svenske skoger

Hva gjør en når en blir totalt utkonkurrert i skiløypene av sitt danske reisefølge? (Riktignok med en fortid som skiboms i Alpene, men dog.) DinSides utsendte byttet ski med snøskutermeier og dro på skutersafari i de svenske skoger.

Publisert
Sist oppdatert
Foto: www.branas.se Foto: www.branas.se
Foto: www.branas.se Foto: www.branas.se Vis mer

Snøskutersafari i de svenske skoger

 1. Isfiske på Bredsjön - i bilder
 2. Tålmodighetsprøven


Skjønt skoger og skoger. Skutersafarien vi drar på fra Branäs skisenter går ikke akkurat gjennom de store svenske skogene, mer fjellskoger, litt myrområder og over et vann. Men det er i alle fall nok trær og kupert terreng til at vi får testet kontroll, svingradius og balanse - og armmusklene våre får en ufrivillig treningsøkt.

Det første først. Vi drar i et følge på tolv, med fører, og før vi en gang får en innføring i hvordan skuterne virker får vi noen kjappe sikkerhetsinstruksjoner: Alle må ha hjelm, ingen får kjøre forbi safarilederen, og det må være minst 15 meter mellom hver skuter. Enkle kjøreregler, men viktig, og ikke minst betryggende, at sikkerheten blir ivaretatt.

Så er det en kjapp innføring i sneskuterkjøring. - Gass, bremse - og dødmannsknapp. Omtrent som å kjøre vanlig skuter, med dødmansfunksjonen kjent fra småbåter.

Vi får med oss to førere - en kjører foran for å holde styr på fartsfantomene, en kjører bak for å passe på de som er litt mer engstelige. Etter DinSides skutertur i Hemsedal trodde jeg at jeg ville falle i den siste kategorien, men noen runder som eksosrype med unge fartsfantomer tidligere i vinter har tydeligvis gjort underverker. Dette går som smurt.

Vi blir riktignok forbikjørt av en kamikazedanske. Men jeg kan fornøyd konstantere at jeg drar fra baktroppen. Om det skyldes bra opplæring eller eksoseimen (bensinlokket er strategisk plassert rett under nesen min) vites ikke, men det går fort unna.

Om det gikk fort unna i skutersporet går det desto saktere når vi kommer frem til Bredsjön og rigger til for isfiske.

Etter en risikabel forbikjøring på hjemveien blir kamikazedansken diskvalifisert og må sitte bakpå med en av guidene våre. Vi henger med i sporet som best vi kan. Det er tungt å svinge, og det krever sin kvinne å styre maskinen mellom trær, busker og ulendt terreng. Manøvreringen kan sammenlignes litt med den ti år gamle golfen jeg kjørte rundt i for noen år siden. Tung på rattet og mye risting, med andre ord. Men som sagt: utrolig morsomt.

Lyst til å prøve?

Hvor? Branäs, Sverige. Cirka tre timers kjøring fra Gardermoen.
Når? Man-lør etter avtale hele sesongen. (sesongslutt 2004: 13. april)
Pris 550 svenske kroner for en tre-timers tur, inkludert isfiske og pølsegrilling.
Kontakt: Branäs aktivitetsbooking, tel: +46 (0)564-475 55

Les mer:

 • Flere steder du kan kjøre skuter i Sverige.

 • DinSides besøk i den nye skuterparken i Hemsedal.

 • Forbudt moro - Sol, puddersnø, 36 blå og 100 km/t.

 • Flere tips til moro i snøen, om du føler for å la skiene hvile.
 • Eksterne lenker:

 • www.branas.se

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer