Sol, salsa og svette

Til og med uteliggerne danset mens de plukket flasker da den femte Gatedans-parade svingte fra Rådhusplassen på vei mot Vaterland.

Publisert
Sist oppdatert
F.V: Billy Luicano, Alex Linderud, Miguel Angel Ramirez og Michal Linderud alias Blanco snekrer sammen dekorasjonene.
Foto: Inga Holst
F.V: Billy Luicano, Alex Linderud, Miguel Angel Ramirez og Michal Linderud alias Blanco snekrer sammen dekorasjonene.
Foto: Inga Holst Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vel 1.500 møtte frem til Kick-off og oppvarming på Rådhusplassen lørdag. Dansere fra nær sagt alle kontinenter fikk publikum til så vel å hoppe til filippinsk stokkedans til å danse til latinohiten Mueve tu culito - beveg på rompa di! Et par timer senere dundret rytmene nedover Karl Johan – og da med vel 4.000 dansende mennesker.

 • Se de heite bildene fra årets Gatedans-parade.
 • Djeveler fra Den dominikanske republikk

  Tre timer før paraden starter treffer DinSide Diablos Cojhuelos fra Den Dominikanske republikk. De er i ferd med å klargjøre paradebilen med djevelmasker, ornamenter og glitter.

  - Dette er som et karneval for oss. Karnevalet på Den dominikanske republikk starter den 27. februar, men det er få som har tid til å feire her i Oslo da. Dermed benytter vi anledningen til å feire nå, sier Yasmaldo Cabrera fra Den dominikanske republikk. – Det er også en fin mulighet for å representere landet vårt.

  Den vel 15-20 mann store truppen har holdt på med paradeforberedelsene i over en uke. Michael Linderud alias Blanco er hjernen bak planlegging, fargerike frynsedrakter, djevelmasker og bildekorasjoner. Truppnavnet Diablos Cojhuelos har de lånt fra den mest populære karnevalstruppen på Den dominikanske republikk.

  - Karnevalet har sitt opphav fra den gang det var slaver på Den dominikanske republikk. Den gang hadde slavene en dag i året hvor de fikk gjøre som de ville, og da feiret de karneval, forklarer Cabrera. – Vi skal ha på oss afroantillanske djevelkostymer, det vil si drakter hentet fra de afrikanske kulturene i Karibia. Folk i disse områdene tror på mye, også svart magi, og derfor har vi djevelmasker.

  Fest!

  Orquidea Josuason kler på seg200
  Orquidea Josuason kler på seg200 Vis mer

  - I Gatedans-paraden skal vi danse!, fastslår Miguel Angel Ramirez.

  Ramirez smiler så bredt at det ser ut som han er i ferde med å krype ut av sitt eget skinn.

  - Karneval er bevegelse og masse farger. Vi spiller musikk som merengue, som har masse rytme. Da er det ingen som klarer å stå stille. Vi må bare danse.

  Rundt karnevalsbilen har det samlet seg en haug dominikanere, barn og ungdom. Kostymer og masker ligger nymalte og klare på fortauet og i bakgården. Nysgjerrige naboer titter forundret på oppstusset og tar bilder fra balkonger og fra gaten.

  - Jeg har kommet helt fra Göteborg for å være med på paraden, forteller Orquidea Josuason, opprinnelig fra Santo Domingo på Den dominkanske republikk. – Og jeg er med hvert eneste år.

  Hun prøvekjører karnevalsantrekket; Blå parykk, frynseskjørt, fotbånd med bjeller, metalltopp med påskriften Sex og et stort, forventningsfullt smil. Hun inntar sprudlende karnevalspositurer til ære for fotografen. Dette har hun gjort før.

  - Mmm, ja, jeg kom på andreplass i Miss Latina-konkurransen i Sverige, medgir hun.

  Litt sent

  Miguel Angel Ramirez setter byen på hodet.
Foto: Inga Holst
  Miguel Angel Ramirez setter byen på hodet.
  Foto: Inga Holst Vis mer

  Da paraden starter opp etter en totimers oppvarmingøkt, kommer Diablos Cojhuelos. En smule forsinket. Men når bilen, dekorert med enorm djevelmaske og knallfargede dekorasjoner, og enorme høytalere på taket, strømmer folk til for å danse med truppen. Djevlene danser med en sinnsyk engergi. De hopper, de vrikker, de løper, legger seg ned på bakken og rister. Det er definitivt karneval. Publikumsrekken bak dominikanerne øker for hver meter truppen paraderer langs Karl Johan. Publikum og pressefolk knipser og knipser. Orquidea Josuasons og de andre truppmedlemmenes smil festes på utallige filmruller.

  Best – i år også

  Vel fremme på Vaterlands torg er det absolutt ingen som må be los Diablos Cojhuelos om å entre scenen. På et tiendedelssekund står de der og gir et avsslutningsshow så vilt at en et øyeblikks forvillelse tror en befinner seg på Den dominikanske republikk i karnevalstia og ikke ved Akerselva en sensommerkveld.

  - Vi vant prisen for beste kostyme, gliser Miguel Angel Ramirez fornøyd.

  Og hvem hadde vel tvilt på at dominikanerne skulle få den prisen? På Vaterlands torg danses det til all verdens rytmer i flere timer, og djevlene er ennå ikke slitne. Med kostymene ned rundt livet, danser de entusiastisk til all musikk.

  - Det er sånn en burde ha det hver dag, bemerkes det, fra en sliten og svett publikummer.

 • Les mer om Gatedans-paraden i denne artikkelen
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer