Test av solkrem 2020

Solkremer gir MYE dårligere beskyttelse enn lovet

Test avslører at 36 av 53 produkter har mindre enn halvparten av den solfaktoren de lover.

FAKTOR-FEIL: Sju av ti solkremer beskytter mindre enn halvparten av den solfaktoren som loves på flaska, ifølge en amerikansk test. Også tidligere norske tester viser at solkremer ikke alltid holder det de lover. Foto: Kristin Sørdal
FAKTOR-FEIL: Sju av ti solkremer beskytter mindre enn halvparten av den solfaktoren som loves på flaska, ifølge en amerikansk test. Også tidligere norske tester viser at solkremer ikke alltid holder det de lover. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er sommer, det er sol - og du har selvsagt sjekket det viktige UV-varselet for stedet du befinner deg. Høy UV-indeks betyr høyere stråling - og høyere risiko for å bli solbrent.

På slike dager er det ekstra viktig å beskytte seg med solkrem - men kan du egentlig stole på at solkremen gir den solfaktor-beskyttelsen som er lovet på pakken?

Du skal imidlertid ikke alltid stole på merkingen på solkremen:

En ny, amerikansk undersøkelse av solkremenes faktiske solfaktorbeskyttelse, avslører at 36 av 53 testede solkremer gir mindre enn halvparten av den solfaktoren som er lovet.

Også tidligere tester fra Norge bekrefter at solkremer ikke alltid beskytter så godt som merkingen lover:

- I en undersøkelse i 2018 avdekket vi at ni av 17 tilfeldig utvalgte solkremer hadde dårligere beskyttelse enn den solfaktoren som var oppgitt. To av solkremene hadde store avvik fra oppgitt merking, og fikk omsetningsforbud av Mattilsynet. Med unntak av disse to, beskytter de sju andre som hadde avvik, selv om beskyttelsesfaktoren er lavere enn det merkingen tilsier, sier Rune Jemtland, seniorrådgiver i seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet, til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer