Test av solkrem 2020

Solkremer gir MYE dårligere beskyttelse enn lovet

Test avslører at 36 av 53 produkter har mindre enn halvparten av den solfaktoren de lover.

FAKTOR-FEIL: Sju av ti solkremer beskytter mindre enn halvparten av den solfaktoren som loves på flaska, ifølge en amerikansk test. Også tidligere norske tester viser at solkremer ikke alltid holder det de lover. Foto: Kristin Sørdal
FAKTOR-FEIL: Sju av ti solkremer beskytter mindre enn halvparten av den solfaktoren som loves på flaska, ifølge en amerikansk test. Også tidligere norske tester viser at solkremer ikke alltid holder det de lover. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er sommer, det er sol - og du har selvsagt sjekket det viktige UV-varselet for stedet du befinner deg. Høy UV-indeks betyr høyere stråling - og høyere risiko for å bli solbrent.

På slike dager er det ekstra viktig å beskytte seg med solkrem - men kan du egentlig stole på at solkremen gir den solfaktor-beskyttelsen som er lovet på pakken?

Du skal imidlertid ikke alltid stole på merkingen på solkremen:

En ny, amerikansk undersøkelse av solkremenes faktiske solfaktorbeskyttelse, avslører at 36 av 53 testede solkremer gir mindre enn halvparten av den solfaktoren som er lovet.

Også tidligere tester fra Norge bekrefter at solkremer ikke alltid beskytter så godt som merkingen lover:

- I en undersøkelse i 2018 avdekket vi at ni av 17 tilfeldig utvalgte solkremer hadde dårligere beskyttelse enn den solfaktoren som var oppgitt. To av solkremene hadde store avvik fra oppgitt merking, og fikk omsetningsforbud av Mattilsynet. Med unntak av disse to, beskytter de sju andre som hadde avvik, selv om beskyttelsesfaktoren er lavere enn det merkingen tilsier, sier Rune Jemtland, seniorrådgiver i seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet, til Dinside.

Nesten sju av ti stryker

Det er amerikanske Consumer Reports som har gjort den nyeste testen, som er basert på produkter som selges på det amerikanske markedet. Forbrukerorganisasjonen tester solkremer jevnlig, og årets resultatet er i tråd med det de har avslørt i tidligere tester.

Årets test omfatter solkremer som har en solfaktor på minst 30, og som oppgir at de er vannresistente.

Det er solproduktenes faktiske solfaktor (SPF) og beskyttelse mot UVB-stråler og solbrenthet - samt UVA-beskyttelsen - som er under lupen. Consumer Reports har deretter sammenliknet kremenes faktiske SPF mot faktoren angitt på pakken.

Når 36 av 53 testede solkremer gir mindre enn halvparten av den lovte solfaktoren, betyr det at 68 prosent av solkremene i denne aktuelle testen, gir en mye dårligere solbeskyttelse enn det du blir lovet.

Forskjell på hva som er tillatt

Jemtland i Mattilsynet kommenterer at det ikke nødvendigvis er slik at det amerikanske markedet gjenspeiler det norske og at det også er ulik regulering av denne typen produkter i EØS og USA.

- Det er til dels store forskjeller når det gjelder utvalget av UV-filtre som er godkjent for bruk i solkremer på det europeiske og det amerikanske markedet. Reguleringen av slike produkter er også helt forskjellig i EU/EØS og USA. Det er ikke nødvendigvis slik at det amerikanske markedet gjenspeiler norske og europeiske forhold, sier Jemtland.

Han kommenterer også at det er kjent at små variasjoner i testbetingelser kan gi store utslag i solfaktoren (SPF).

- I EU er det nå standardiserte tester for fastsettelse av solfaktoren i solbeskyttelsesprodukter, for å gi mest mulig pålitelige og sammenliknbare resultater, sier Jemtland.

- Men hvordan kan man vite om solkremen holder det den lover?

- Det er viktig at solbeskyttelsesproduktene følger visse kriterier for å kunne gi en tilstrekkelig solbeskyttelse. Undersøkelsen i 2018 viste at bransjen har en jobb å gjøre når det gjelder å sikre at de selger solkrem med riktig merking av solfaktor, sier Jemtland, og forteller at Mattilsynet har fulgt opp de norske importørene eller distributørene for solkremer med dårligere beskyttelse enn det som var oppgitt i testen vi fra 2018.

- Det er solkrembransjen selv som har ansvaret for at de kosmetiske produktene er trygge og holder det de lover, understreker han, og legger til at Mattilsynet fører regelmessig stikkprøvebaserte kontroller for å kontrollere at bransjen er bevisste på det ansvaret de har.

Mattilsynet har ikke gjort tester på solkremer og faktisk solbeskyttelse siden 2018.

Om solfaktor og UV-stråler

  • En solkrem bør beskytte mot både UVA- og UVB-stråling. UVA kan bidra til tidlig aldring av huden, mens UVB-stråling kan gjøre at vi blir solbrente. Begge strålingstypene kan øke faren for å utvikle hudkreft
  • SPF / solfaktoren (Sunburn protection factor) angir beskyttelsen mot UVB-stråling, som er de strålene som gjør at vi kan bli solbrente - og som i sin tur er en av årsakene til hudkreft. Det er dette solkremen er merket med.
  • EU anbefaler at UVA-beskyttelsen i solkremen minimum er 1/3 av UVB-beskyttelsen. Solkrem merket med SPF 30 skal ifølge anbefalingene ha en UVA-beskyttelsesgrad på minimum 10.
  • Noen produkter har en sirkel hvor det står skrevet UVA inni, og da skal UVA-beskyttelsen ifølge produsenten være minimum 1/3 av UVB-beskyttelsen, slik Mattilsynet og EU anbefaler.

(Kilde: Mattilsynet)

- Smører oss ikke nok

Finn Rasmussen, administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes forening, understreker at produktene som selges i Norge er i henhold til gjeldende regler:

- Merkevarer på det norske markedet overholder fullt ut både EUs anbefalinger og det formelle regelverket. Velger du anerkjente merkevarer kan du være trygg på at produktene overholder både formelle regler og anbefalinger fra myndighetene, sier Rasmussen.

- Det som er utfordringen med solkrem er ikke at produktene ikke holder mål, men at forbrukerne ikke smører seg nok og ofte nok. Solbeskyttelsesprodukter er effektive hvis de brukes riktig og i tilstrekkelige mengder, sier han videre.

Også Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen, bekrefter det Jemtland sier om erfaringer fra tidligere tester, og mener også at vi smører oss for lite og for sjeldent:

– Enkelte tester har dessverre vist at noen solkremer har hatt lavere faktor enn oppgitt på flaska, men i utgangspunktet er kremene du får kjøpt i Norge gode. De fleste smører seg med solkrem, men mange blir likevel solbrent. Årsaken er at vi bruker for lite solkrem og smører oss for sjeldent. Da vil man få langt lavere beskyttelse enn det som står på emballasjen, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.

Beste solfilter

Testen konkluderer også med at solkremer med kjemisk solfilter er best når det kommer til solbeskyttelse.

Ingen av solkremene uten kjemiske solfilter kommer med på listen over anbefalte solkremer.

- I løpet av våre år med tester har vi aldri funnet en mineralbasert solkrem - som inneholder kun titanium dioksid, sinkoksid eller begge - som scorer topp på SPF og UVA-beskyttelse og som har minimalt avvik fra SPF-løftet på pakken, skriver Consumer Reports, og fortsetter:

- Ingen av de mineral-baserte solkremene i vår test i år gjorde det godt nok til å komme på listen over anbefalte solkremer.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

Kjemisk solfilter er imidlertid noe av det som gjør at mange solkremer kommer dårlig ut i det danske forbrukerrådet Tænks ferske test av solkremer, hvor fokus er uønskede stoffer med mistenkt miljø- eller helseskadelige effekter.

Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender uttalte nylig til Dinside at oksibenzon og octinoxat er to solfiltre som brukes i solkremer og som kan skade dyre- og planteliv i havet, samt antas å være mulig hormonforstyrrende.

Beste solkrem

Basert på testresultatene anbefaler Consumer Reports fem solkremer. Alle disse inneholder det kjemiske solfilteret oksibenzon.

Her er de anbefalte solkremene som scorer best i testen:

  • Coppertone Ultra Guard Lotion SPF 70
  • CVS Health Ultra Protection Sun Lotion SPF 70
  • Solimo (Amazon) General Protection Lotion SPF 50
  • Trader Joe's Spray SPF 50+
  • Neutrogena Beach Defense Water + Sun Protection Spray SPF 70

Åtte solkremer som ikke inneholder oksibenzon, men som likevel inneholder andre kjemiske solfilter, får karakteren «veldig bra» - blant annet Hawaiian Tropic Sheer Touch Ultra Radiance Lotion SPF 50 og Hawaiian Tropic Island Sport Ultra Light Spray SPF 30.

Og for deg som ønsker en mineralbasert solkrem, anbefaler de California Kids #supersensitive Tinted Lotion SPF 30+ og Badger Active Natural Mineral Cream SPF 30 Unscented. Du kan også finne noen av disse til salgs i norske butikker.

Husk pauser, klær og skygge

Ross i Kreftforeningen oppfordrer generelt til å ta pauser fra sola og bruke skygge og klær som solbeskyttelse, i tillegg til solkrem - som bør være minst faktor 30:

– Om sommeren kan det være lett å glemme solbeskyttelse, til tross for at mange er ute i sol hele dagen. Det er ikke bare på stranda og ved sjøen vi blir solbrent, men også i situasjoner hvor vi ikke tenker at vi soler oss. Derfor er det viktig å ta pauser fra sola. Spis gjerne lunsjen under parasoll, ha på hatt og solbeskyttende klær. Og når vi ikke er beskyttet på annen måte, må vi bruke rikelig med solkrem med minst faktor 30, og helst gjenta annenhver time, og alltid etter bading og trening.

Jemtland sier det også er viktig å huske at ingen solkrem gir full beskyttelse:

- Det er viktig å være oppmerksom på at ingen faktor gir full beskyttelse. Derfor bør du ikke forlenge tiden du er i sola, selv om du har brukt høy faktor, da dette kan gi falsk trygghet, sier han.

DROPPET SOLKREM: Margaret Murphy (45) får nå behandling mot pre-kreft (aktinisk keratose). Hun har ikke vært flink nok til å bruke solkrem, og legger ut videoer på Facebook for å advare andre. Video: Mag's Murphys Journey / Facebook Vis mer

Hvilken solkrem er best?

Så hvordan finner man den beste solkremen for seg og sitt bruk? Hvilken merking skal og bør solkremen ha, og hva skal man se etter?

Jemtland anbefaler å velge en solkrem hvor det står at den beskytter både mot UVA- og UVB-stråler.

VELG BEGGE: UVA kan bidra til tidlig aldring av huden, mens UVB-stråling kan gjøre at vi blir solbrente. Begge strålingstypene kan øke faren for å utvikle hudkreft. Du vil ha en solkrem som beskytter mot begge, anbefaler ekspertene. Foto: Kristin Sørdal
VELG BEGGE: UVA kan bidra til tidlig aldring av huden, mens UVB-stråling kan gjøre at vi blir solbrente. Begge strålingstypene kan øke faren for å utvikle hudkreft. Du vil ha en solkrem som beskytter mot begge, anbefaler ekspertene. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Noen produkter har en sirkel hvor det står skrevet UVA inni. Da skal UVA-beskyttelsen ifølge produsenten være minimum 1/3 av UVB beskyttelsen, slik Mattilsynet og EU anbefaler. UVA-stråling beskytter mot for tidlig aldring av huden, mens UVB beskytter mot solbrenthet. Begge typer stråling kan øke faren for at man utvikler hudkreft, forteller Jemtland.

- Velg også en solkrem med moderat/høy solfaktor, gjerne minimum 30 for voksne og 50 for barn i Syden eller på steder der det er sterk solrefleksjon, som ved sjøen og på fjellet, anbefaler han.

Han poengterer også at solkremen kan bli for gammel; den kan altså «gå ut på dato» og dermed ikke beskytte like godt som den gjorde:

- Solkremens holdbarhetstid ved åpnet emballasje angis med et «krukke-symbol» på produktet, og forteller hvor lang tid produsenten garanterer at produktet skal virke optimalt etter å ha blitt åpnet første gang. Har du en solkrem fra i fjor, så kan den fortsatt brukes, men solfilteret er kanskje ikke like effektivt lenger.

Pass på ved kjøp fra utlandet

Kjøper du solkrem fra utlandet, kanskje via netthandel, skal du være klar over at Norge og EU har felles regler for bruk av stoffer med helseskadelige effekter - men at dette ikke nødvendigvis er regelen for produkter kjøpt fra land utenfor EU:

- Kosmetikkregelverket som er felles for EU og Norge forbyr eller begrenser bruk av stoffer som kan ha helseskadelige effekter i kosmetikk. Når du kjøper kosmetikk utenfor EU, er ikke EUs krav til slike produkter nødvendigvis oppfylt. Produktet kan for eksempel inneholde stoffer som er forbudt i EU eller inneholde mer enn det som vurderes trygt her, forteller Jemtland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer