Solkremer slaktes i tester

SNT har testet om solkremer virker, og Grønn Hverdag har testet om de har hormonhermere og andre miljøfarlige stoffer. Begge har funnet kremer som ikke holder mål.

Publisert
Sist oppdatert
Solen varmer, men kan skade huden. Illustrasjonsfoto: Hans-Jørgen Berg Foto: Hans-Jørgen Berg
Solen varmer, men kan skade huden. Illustrasjonsfoto: Hans-Jørgen Berg Foto: Hans-Jørgen Berg Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Hudkrefttilfellene øker, og de fleste er enige om at overdreven soling er den viktigste årsaken. Rådene er å beskytte seg mot solen, både med valg av påkledning, oppholdssted og UV-filter.

- Anerkjente studier viser at risikoen for å få føflekkreft øker med så mye som 25-30 ganger dersom man har vært solbrent mer enn ni ganger over en periode på 12-15 år, sier professor Ole Christensen ved hudavdelingen på Ullevål Universitetssykehus i en pressemelding.

Det er derfor all grunn til å beskytte seg. Men så viser det seg at kremene som mange av oss stoler på, ikke nødvendigvis har ønsket eller lovet effekt.

Skroll ned for mer.

Beskyttelsesfaktor

Cliniderms solkremer er av de som kommer godt ut i SNTs UVA-test.
Cliniderms solkremer er av de som kommer godt ut i SNTs UVA-test. Vis mer


Solkremer bør beskytte både mot UVA- og UVB-stråler. UVB-strålingen er den som gir farge og forbrenning, mens UVA-strålene trenger dypere ned i huden, og blant annet påvirker til soleksem og tidlig aldring av huden. Det finnes kjemiske filtre som beskytter mot UVB og filtre som beskytter mot begge stråletypene. Dessuten finnes fysiske filtre som også beskytter mot begge variantene stråling. Bruk av kremer med for dårlig beskyttelse mot disse strålingstypene kan gi økt risiko for hudkreft.

Faktortallene du ser på solkremene angir imidlertid bare graden av beskyttelse mot UVB-stråler.

 • Smøretips


 • Flere kremer beskytter ikke mot UVA

  SNT har testet UVA-beskyttelsen i 54 solkremer på det norske markedet som alle er merket med at de beskytter mot UVA-stråler. Syv av disse gir dårlig vern mot slike stråler. 40 av de testede kremene hadde god nok beskyttelse, mens syv produkter ikke ga fullgodt vern.

 • Kremer som ikke beskytter godt nok mot UVA-stråler
 • Miljøvernere advarer

  Grønn Hverdag (tidligere Miljøheimevernet) arbeider for mer miljøvennlige løsninger i hverdagen, og har undersøkt flere solkremer for stoffer de mener er skadelige. Verst er de såkalte hormonhermerne, stoffer som kan minne om menneskelige hormoner, og som finnes i mange kremer med kjemiske filtre.

  Daglig leder i Grønn Hverdag, Kristen Ulstein.
  Daglig leder i Grønn Hverdag, Kristen Ulstein. Vis mer


  - SNT bør snarest revurdere sine råd om kjemiske solfiltre i solkrem og forby de verste stoffene, mener Kristen Ulstein i Grønn Hverdag. - SNT hevder i dag at de kjemiske solfiltrene er uskadelige, men vi kan ikke se at myndighetene har faglig grunnlag for dette. Spesielt gjelder det noen av de mest potente "hormonhermerne". Det finnes dessuten gode alternativer til de hormonforstyrrende solfiltrene, slik at et forbud kan gjennomføres.

  At undersøkte hormonhermere og kjemiske filtre i solkrem skulle være helsefarlig å bruke, avvises imidlertid av eksperter både i EUs vitenskapelige komité og ved Nasjonalt folkehelseinstitutt i Norge.

  - Risikoen for helseskader på grunn av såkalte hormonhermere i solkremer er svært liten. Det er langt viktigere å velge solkremer med god UVA- og UVB-beskyttelse. Stoffene i solkremer er like trygge å bruke som andre ingredienser i andre kremer og kosmetiske produkter ut fra en helsemessig risikovurdering, sier Jan Erik Paulsen, forsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt i en pressemelding fra SNT. Både SNT og Folkehelseinstituttet vurderer imidlertid fortløpende nye forskningsresultater og studier omkring dette.

  Her er resultatene av testen fra Grønn Hverdag:

 • Kremer med hormonhermere
 • Artikkelen ble første gang publisert 2. juli i år.

  Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer