Solkremer slaktes i tester

SNT har testet om solkremer virker, og Grønn Hverdag har testet om de har hormonhermere og andre miljøfarlige stoffer. Begge har funnet kremer som ikke holder mål.

Publisert
Sist oppdatert

Hudkrefttilfellene øker, og de fleste er enige om at overdreven soling er den viktigste årsaken. Rådene er å beskytte seg mot solen, både med valg av påkledning, oppholdssted og UV-filter.

- Anerkjente studier viser at risikoen for å få føflekkreft øker med så mye som 25-30 ganger dersom man har vært solbrent mer enn ni ganger over en periode på 12-15 år, sier professor Ole Christensen ved hudavdelingen på Ullevål Universitetssykehus i en pressemelding.

Det er derfor all grunn til å beskytte seg. Men så viser det seg at kremene som mange av oss stoler på, ikke nødvendigvis har ønsket eller lovet effekt.

Skroll ned for mer.

Beskyttelsesfaktor

Solkremer bør beskytte både mot UVA- og UVB-stråler. UVB-strålingen er den som gir farge og forbrenning, mens UVA-strålene trenger dypere ned i huden, og blant annet påvirker til soleksem og tidlig aldring av huden. Det finnes kjemiske filtre som beskytter mot UVB og filtre som beskytter mot begge stråletypene. Dessuten finnes fysiske filtre som også beskytter mot begge variantene stråling. Bruk av kremer med for dårlig beskyttelse mot disse strålingstypene kan gi økt risiko for hudkreft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer