Solvett

Du trenger ikke ligge pal på stranda hele dagen selv om rumpa er blekblå - aller helst er det akkurat det du bør unngå, om huden ikke har sett mye sol før nå. Her er tipsene som holder deg sommersunn i stedet for griserosa.

Publisert
Sist oppdatert

Filter og faktor

Bruk solkrem med god solfaktor. Det er bedre å bruke en solkrem med høy faktor, enn å bruke en krem med for lav faktor i forhold til hva hudtypen og strålestyrken kanskje tilsier kan være tilstrekkelig - og dermed risikere å bli solbrent. Kjøp en krem som beskytter mot både UVA og UVB-stråler. UVB-stråling kan gi solbrenthet, som igjen øker risiko for hudkreft. De mer langbølgede UVA-strålene fra solen gjør oss ikke solbrente, men de skader huden dypere og kan medføre en tidligere aldring av huden enn normalt. UVA-stråling er også en medvirkende årsak til hudkreft. Både Kreftforeningen og Mattilsynet anbefaler å bruke solkrem med en høy solfaktor (15) og som samtidig gir en UVA-beskyttelse.

Nå har det også kommet en solkrem som gir beskyttelse mot brennmaneter i tillegg til UVA og UVB-beskyttelse. Greit for barn og dersom du skal bade i områder med stor risiko for å støte på brennmaneter. Produsenten er SunCare.

Les mer:>> Solkremtest (2004)

Briller

Beskytt øynene med solbriller; øynene blir også utsatt for de farlige strålene, og trenger beskyttelse. Husk også å utstyre barna med gode solbriller - og sjekk at de sitter godt. Sitter brillen godt inntil sidene og over/under øynene, vil lite sollys slippe inn til øyet, og barnet er godt beskyttet. Dette er viktigere enn de tekniske kvalitetene på glasset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer