Sommerens mest trafikkerte dag

Fredag 18. juni blir en av sommerens mest trafikkerte dager, ifølge forsikrignsselskapet Fremtind.

KØ: I morgen forventes det mye trafikk og kaos på veiene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KØ: I morgen forventes det mye trafikk og kaos på veiene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skoleferien starter, flere drar på ferie og dermed blir det kø og kaos på veiene.

Forsikringselskapet Fremtind skriver i en pressemelding at de anbefaler deg å unngå og kjøre fredag ettermiddag, om du har mulighet til det.

Samme i fjor

Den aller mest trafikkert dagen i fjor sommer var fredag 19. juni, ved skoleslutt, forteller skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

- Alt tyder på at det blir mye biler på veiene fredag 18. juni, og først og fremst bør du unngå å kjøre mellom klokken 14:00 og 18:00.

Data fra nordmenns bilkjøring viser at vi kjørte mest på mandager, spesielt om morgenen, etterfulgt av fredager, da trafikken var tettest om ettermiddagen, i fjor sommer.

- Det er ikke sikkert du bør legge hjemreisen etter en helgetur til mandag. I fjor sommer var det i snitt 30 prosent mer trafikk på mandager enn det var på søndager, forteller Nielsen og fortsetter.

- Lørdager og søndager er de beste dagene å kjøre på, om du har mulighet til det.

Flere skal på norgesferie

En undersøkelse gjennomført av Respons analyse for Fremtind viser at 42 prosent skal på bilferie i Norge i år. I fjor svarte 32 prosent det samme

- Som i alle årstider oppfordrer vi bilistene til å ta det pent på veiene om sommeren. Høy fart og forbikjøringer kan skape farlige situasjoner, og du vil nødig være den som forårsaker ekstra lange køer eller i verste fall alvorlige trafikkulykker, forteller Nielsen.

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Nils Audun Karbø forteller til Dinside at de må regne med stor trafikk ut fra de store byene når skoleferien starter.

- Ellers i sommer regner vi med at situasjonen vil bli nokså lik fjoråret med mye trafikk i juli ved de typiske turistmålene. I fjor så vi spesielt trafikkøkning i Nordland og på de fleste gjennomfartsårene og fjellovergangene i Sør-Norge, forteller han og fortsetter.

- Vi følger alltid med på trafikken på slike utfartsdager. Vegtrafikksentralene (VTS) over hele landet er på vakt som vanlig og vil legge ut trafikkmeldinger dersom noe hender.

Husk dette til ferien

Vi kjørte like mye bil koronasommeren 2020 som sommeren 2019. Fart og uoppmerksomhet, som mobilbruk, er blant hovedårsakene til store og små trafikkulykker.

Nielsen har derfor noen råd til alle som skal på bilferie i år:

  • Kjør når du er våken og opplagt. Bytt sjåfør eller stopp om du blir trøtt.
  • Hold din plass i køen. Du vil nødig være den som forårsaker farlige situasjoner og enda lengre kø.
  • Pakk bilen skikkelig: Det tyngste nederst, og sikre løse gjenstander. Selv de minste gjenstander kan gi fatalt utfall ved en bråbrems.
  • Nyere biler og spesielt mange elbiler har god akselerasjon. Ta det pent ut av veikryss, ut av rundkjøringer og når du skal «flette» i kø, inn og ut av kollektivfelt og på motorveien.
  • Om du ikke har mobilstativ, la mobilen ligge mens du kjører. Har bilen Bluetooth bør du koble til denne før du starter å kjøre.
  • Gjør deg ferdig med tasting før du kjører. Ikke snap, skriv SMS eller plott inn adressen på GPS mens du kjører.
  • Ikke stol blindt på alle funksjonene i bilen, som for eksempel ryggekamera. Bilens bevegelser er kun sjåførens ansvar.
  • Ta deg tid når du skal parkere og rygg alltid inn på parkeringen, ikke ut.
  • Uansett biltype og størrelse på motor: Kjør alltid pent og etter forholdene.

Karbø tilføyer at det er lurt å sjekke trafikkmeldinger på www.vegvesen.no/trafikk.

- Der vil du finne opplysninger om vegarbeider og eventuelle hendelser som kan ha påvirkning på trafikken. Lytt også gjerne på radio underveis, for der vil også trafikkmeldinger ofte bli lest opp.

Har du husket å bestille overnatting til norgesferien? Flere overnattingssteder er fullbooket i juli:

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer