Søppelmat langs veien

KOMMENTAR: Den elendige maten på norske veikroer ødelegger enhver langtur i bil. Det er lenge siden løvbiffen hadde sin storhetstid.

Publisert
Sist oppdatert

Veikromat

Hva spiser du helst langs veien? (Avsluttet)
Løvbiff, "berne" og "påmmfri"(38%) 479
Elggryte eller reinkarbonader med tyttebær(34%) 432
Calzone eller pastasalat(27%) 343
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


"Driving home for Christmas ..." Ut av Oslo gjennom Groruddalen og full fart oppover mot Lillehammer. Målet er det vakre Vestland, med sine fjorder og fjell. Tanken er full, og alt er klappet og klart for den lange bilturen over fjellet.

Etter noen timers kjøring er fortsatt bensintanken relativt full, men den andre tanken, magesekken, har begynt å romle. På tide å finne seg en matbit.

Valgets kval

Kalde karbonadesmørbrød, tørr hamburger, isbergsalat med thousand island dressing, løvbiff med "berne", rekesmørbrød, grillpølser, wienerpølser og "påmmfri". Mye "påmmfri". Det typiske utvalget på en vanlig norsk veikro. Fett.

Faktisk forferdelig fett. Det er en grunn til at trailersjåfører ikke er noen helsetempler, der de sitter i førersetet i timesvis, og starter dagen med en "sjafførfrokost" som inneholder 3.000 kalorier, før de fortsetter med en grillpølse med potetmos til lunsj, og runder det hele av med løvbiff med bernaise og pommes frites på kvelden. Ikke for å henge ut trailersjåførene. De har ikke stort annet valg.

Tilbake til fortiden

Det kan virke som om norske veikroer har grodd fast i 80-tallet. Den gang var det stas med løvbiff, "berne", "påmmfri" og noen strimler kinakål med thousand island på. Det begynner å bli lenge siden 80-tallet nå.

Har veikroene i det hele tatt hørt om calzone, pastasalat, wok eller sushi? Vet de at det finnes andre typer grønt enn kinakål? Og at løvbiff egentlig skal være en tynnskåret ordentlig biff, ikke flatbanket kjøttdeig? At selvpilte reker (selv de frosne) smaker tusen ganger bedre enn de lakedruknede variantene? At det finnes måter å tilberede poteter på som ikke involverer kokende fett?

Ikke for det, hamburger og pølse med pommes frites er godt innimellom. Men når bilferien varer i flere dager, og det ikke er annet å få enn retter som får kolesterolnivået til å eksplodere og Grethe Roede til å rive seg i håret, da kan man bli ganske matlei. Det er vel ikke vanskelig å forbedre utvalget litt?

Eksotisk norsk

Og det burde veikroene gjøre ikke bare med tanke på nordmenns helse. Det er nesten flaut å tenke på at det er den dårlige veikromaten utenlandske turister blir servert i Norge. Ikke for det, det finnes mye græslig mat på veikroer i utlandet, også. Og det er ikke sikkert sushi og wok er suksessoppskriften.

Kanskje norske veikroer burde satse mer på norske råvarer og kvalitetsprodukt? Elggryte, fjellørret, røkelaks, hadelandspoteter, hjortestek, lammekoteletter. Tenk deg det! Turistene vil synes dette er eksotisk og spennende, og trailersjåfører og vi andre på langtur kan glede oss til den obligatoriske veikropausen.

I år ble for første gang Norges beste spisested langs veien kåret. Vinneren ble Bios Cafe på Storslett i Troms. Der serveres gjestene blant annet kje, reinsdyr, villsau, rype og selvplukkede bær. Det er noe annet enn svette pølser og tørre hamburgere! Bare synd at den ikke ligger langs E6'en på veien til Vestlandet.

Jaja, vi må se å komme oss videre mot de vestlandske fjorder. Da får vi bare ta til takke med løvbiffen. Og "påmmfri". Mye "påmmfri". Fett.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer