Sørlandet

Sommer, sol og sørland. Skjærgården i Aust- og Vest-Agder er et eldorado for båtfolk og badenymfer. Men denne landsdelen har mye å by på, selv når sola ikke skinner.

Publisert
Sist oppdatert

Den mest populære severdigheten på Sørlandet er Dyreparken i Kristiansand. Ikke så rart, når parken kan lokke med både Kaptein Sabeltann og Kardemomme By. Men hva annet kan du gjøre lengst sør i landet? Her er Aust- og Vest-Agders alternativer:

AUST-AGDER

Setesdal Mineral Park er stedet for de steingale av oss - og de er det vel en del av i dette fjellandet. Parken ligger delvis inne i fjellet, og her kan du se forskjellige mineraler, og få vite mer om gruvedrift. Den innerste fjellhallen har en stor krystallutstilling, og er spesielt populær. Parken er anerkjent i Europa for sin flotte utstilling. En 60 dekar stor tomt med skulpturer og kunst, muligheter for båttur og elvefiske, gjør parken til et populært sted for barnefamilier.

Ekstern lenke:Setesdal Mineral Park

Ved Kunstindustribedriften Acanthus i Risør lages det lekker keramikkunst og du kan være med å se hvordan prosessen er. I sommer kan du se en keramisk utstilling med temaet Keramisk kultur i sørlandsnatur.

Ekstern lenke:Acanthus

Det går selvfølgelig ikke an å komme utenom skjærgården. Både Lyngør og Merdø anbefales. Lyngør ligger på fire forskjellige øyer, og har bare litt over 100 fastboende. Arkitekturmessig har tida stått stille siden glansdagene på midten av 1800-tallet, og Lyngør ble kåret til Europas best bevarte tettsted i 1991. Lyngør er bilfri, og innbyr til vandringer på smale stier, med innlagt pause på en benk, eller på en av øyenes spisesteder. Merdø ligger like utenfor Arendal, og her kan du besøke Merdøgaard Skjærgårdsmuseum, som ligger i en bygning fra 1700-tallet. På Merdø er det en flott og barnevennlig sandstrand. Øyas sjarmerende arkitektur skaper den rette sommerstemningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer