Slik løser de

Sosial distansering på restauranter

Svømmepølser, utstillingsdukker og drivhus. Slik kan sosial distansering på restaurant løses.

HOLD AVSTAND: Vanskelig å vite hvor lang unna adre man egentlig skal sitte? Café Rothe i den tyske byen Schwerin hadde denne løsningen på utfordringen da kaféen åpnet igjen etter coronalukkingen. Foto: Café Rothe Schwerin/ Jacqueline Rothe
HOLD AVSTAND: Vanskelig å vite hvor lang unna adre man egentlig skal sitte? Café Rothe i den tyske byen Schwerin hadde denne løsningen på utfordringen da kaféen åpnet igjen etter coronalukkingen. Foto: Café Rothe Schwerin/ Jacqueline Rothe Vis mer
Publisert

Halvparten av de serveringsstedene som har vært stengt under coronakrisen, har åpnet eller kommer snart til å åpne igjen, ifølge en undersøkelse fra NHO reiseliv.

Ifølge regjeringens plan for gjenåpningen av landet skal også serveringssteder uten matservering få åpne 1. juni, samtidig med fornøyelsesparkene.

For at serveringssteder i Norge skal få lov til å holde åpent, må de følge spesifikke smittevernregler for serveringsstader, som blant annet krever at gjester og personell kan holde minst 1 meters avstand til personer i annen husstand.

Videre skal serveringsstedet sørge for å unngå trengsel mellom personer ved inngang, garderobe, toalett, ved bord, bar og ellers i lokalet. Bufféservering er ikke tillatt og det må sørges for god håndhygiene ved utdeling og bruk av meny.

Også i utlandet begynner restauranter og serveringssteder så smått å åpne opp, og også der er det lokale retningslinjer og smittevernkrav som setter preg på hvordan serveringsstedene kan drive.

Noe av det som fører til mest tilrettelegging, er dette med kravene til avstand til andre, både gjester og ansatte.

RAMMET: Da coronaviruset rammet strippeklubben og restauranten Lucky Devil Lounge, måtte daglig leder Shon Boulden tenke nytt. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Dette har ført til kreative løsninger for hvordan man kan arrangere serveringslokalet - men også hvordan man kan utstyre gjestene med hjelpemidler og veiledning som kan gjøre det lettere å forsøke å tydeliggjøre hvor stor avstand man faktisk må holde til andre.

Her er noen oppfinnsomme eksempler på hvordan utfordringen med sosial distansering løses på serveringssteder rundt omkring i verden.

Svømmepølser

Hvem har sagt at ikke svømmepølser kan brukes til andre ting enn å lære seg å svømme?

Kafeen Café Rothe i den nordtyske byen Schwerin har vist en smart løsning på hvordan man kan innfri avstandskravene. Historien og bildene av gjestene med svømmepølser på hodet har nådd aviser som CNN og BBC.

PØLSETREFF: På Café Rothe praktiserte man sosial distansering ved hjelp av spesialdesignede hatter på gjenåpningen. Foto: Café Rothe Schwerin/Jacqueline Rothe
PØLSETREFF: På Café Rothe praktiserte man sosial distansering ved hjelp av spesialdesignede hatter på gjenåpningen. Foto: Café Rothe Schwerin/Jacqueline Rothe Vis mer

Kaféeier Jacqueline Rothe sier til Dinside at dette var et stunt ved gjenåpningen etter coronalukkingen, som skulle vise utfordringene som restaurantene ville få med tanke på avstandskontroll.

Hun understreker at det ikke er slik at gjestene må sitte med svømmepølser på hodet til vanlig:

- Nei, dette var et stunt under gjenåpningen etter corona-lukkingen, sier Jacqueline Rothe til Dinside.

- Det viste på en humoristisk måte, hvor vanskelig det er for serveringsbransjen å miste mer enn halvparten av setene sine. Vi har fremdeles hattene med svømmepølser i kaféen, me de er nå kun beregnet på gjester som ønsker å ta et morsomt bilde fra kaféen vår på torget, sier Rothe videre.

Selskap

Det er flere restauranter som har tatt i bruk ulike former for dukker, bamser og liknende som markerer plasser man ikke skal sitte på - og dermed holde den avstanden man er pålagt.

På denne restauranten på et handlesenter i Bangkok, Thailand, har de tatt i bruk pappdukker av drager som avstandsholdere.

GODT SELSKAP? Det vites ikke om dragen er ildspyttende, men den skal hjelpe med å markere hvor man ikke kan sitte. Foto: AP Photo/Sakchai Lalit
GODT SELSKAP? Det vites ikke om dragen er ildspyttende, men den skal hjelpe med å markere hvor man ikke kan sitte. Foto: AP Photo/Sakchai Lalit Vis mer

Dette er det flere restauranter som har varianter av, som denne amerikanske restauranten hvor de har fylt opp lokalene som de ikke får lov til å fylle med mennesker, med utstillingsdukker:

UTSTILLINGSDUKKER: Inn at Little Washington fyller opp bordene med dukker for at de ikke skal stå tomme. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP
UTSTILLINGSDUKKER: Inn at Little Washington fyller opp bordene med dukker for at de ikke skal stå tomme. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP Vis mer

Dette er på restauranten Inn at Little Washington, som er en trestjerners Michelin-restaurant i Virginia. Staten Virginia tillater kun å åpne med halv kapasitet - og da har dette blitt løsningen i stedet for at bordene skal stå tomme.

Drivhus

Amsterdam-restauranten Mediamatic har ennå ikke åpnet, men sier de håper å snart kunne åpne. Og når de gjør det, vil de gå videre med dette konseptet som de har testet ut:

Servering i separate, små drivhus på brygga.

DRIVHUS: Servering i separate, små drivhus i Amsterdam. Foto: AP Photo/Peter Dejong
DRIVHUS: Servering i separate, små drivhus i Amsterdam. Foto: AP Photo/Peter Dejong Vis mer

Dette vil bli et tilbud i tillegg til serveringen i den ordinære restauranten, men som der vil måtte innrettes med tanke på å oppfylle kravene til avstand.

De har allerede testet ut å servere gjester i de små drivhusene, og det har blitt så godt mottatt at det er noe de vil videreføre når restauranten åpner for fullt.

Det har fem små drivhus som kan bookes for en avskjermet middag i trygg avstand til andre.

I Nederland kan barer og restauranter åpne igjen 1. juni, men kun med maksimalt 30 gjester av gangen, og uteserveringer får kun ha sittende gjester, ikke stående.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer