"Spa-tastisk" - her får du mest velvære for pengene

DinSide oppdager at spaopphold ikke bare er en rikmannshype med fiktive resultater, og gir deg de billige alternativene til skjønnhet og velvære.

"Spa-tastisk" - her får du mest velvære for pengene
Publisert
Sist oppdatert

"Spa-tastisk" - her får du mest velvære for pengene

  1. Her får du mye spa for pengene
  2. Spabehandling i bilder


- Spaverden ser ut til å ha få begrensninger ... i hvert fall for kvinner, tenker jeg.

Kanskje en no-line anti-vergeture (anti strekkmerke og cellulittbehandling), eller en no-line bust (oppstramming av brystene) høres flott ut for frøkner med overdimensjonerte pradabriller, chihuahua i håndvesken og stødig stillettgange, men jeg må inrømme at pocketboken med forskjellige skjønnhetsbehandlinger virker totalt forrvirrende og fatalt gresk for en mann på sitt første opphold på spa.

Cellulittene fjernes smertefritt med en slags laserpenn ... virker det tro?
Cellulittene fjernes smertefritt med en slags laserpenn ... virker det tro? Vis mer


Heldigvis har jeg med en kvinnelig ledsager til å guide meg på min skeptiske tilnærming til kroppslig fornying. Etter å ha booket meg inn på spahotell sammen med min spa-test-pilot og tatt en obligatorisk legesjekk for å garantere overlevelse av herligheten, sitter vi og nipper i oss komplimentære champagner ved bassengkanten. Ingen dårlig fornemmelse når du vet høsten har lagt sin kaldtsvettende hånd rundt resten av folket der hjemme i nord...

Se bildene fra spabehandling her...

Her får du rimelig velvære for pengene

Norge for dyrt?

Grunnen til at vi havnet på spa i Tunisia er ganske tilfeldig, men samtidig som spaferier aldri har vært mer i vinden enn akkurat nå, er det også stadig flere nordmenn som reiser til utlandet for behandlinger. Selvsagt finner du førsteklasses tilbud her hjemme, men problemet her er at mange spafasiliteter ofte drukner både deg og lommeboken din i grønn leire under en snarvisitt.

Det er derfor du må ut av landet på spaferie, mener daglig leder Gerhard Kraft i reisebyrået Sport og Helseferie AS.

Aegan olje blir fremstilt i Marokko, og er eksklusiv og dyr. Mange spasentre bruker olivenolje i stedet.
Aegan olje blir fremstilt i Marokko, og er eksklusiv og dyr. Mange spasentre bruker olivenolje i stedet. Vis mer


- Spabehandlinger i Norge er alt for dyrt. Det er derfor vi nå kun selger turer til utlandet. I land som Ungarn, Estland, Polen, Latvia og Tunisia, finner du langt billigere behandlinger med like god kvalitet i forhold til det får her hjemme, mener han.

Det er åpenbart at mange steder utenfor landegrensene også koster skjorta, så det er derfor viktig at du finner ut hva du vil ha og hvilke hylle du skal legge deg på før du reiser, råder Kraft.

- Spa begrepet omfatter et stort spekter av behandlinger, og noe av det viktigste du gjør er å planlegge oppholdet ditt før avreise. Hva ønsker du å oppnå, og hvor mye penger vil du bruke. Du kan få tre netters behandlingspakker fra 4.000 kroner med opphold og alt inkludert på spahotell, men risikerer også å måtte betale 10.000 kroner for en natt og noen behandlinger, sier Kraft.

Det at norske spabehandlinger er alt for dyre, er misvisende, mener direktør ved Selje Spa Thalasso, Gerd Kjellhaug.

- Det er en ganske grei forklaring på hvorfor det er dyrere her hjemme i Norge. Lønnskostnadene er ti ganger så høye her som ved de stedene som Kraft nevner. Behandlingene derimot, er ikke ti ganger så dyre, sier hun.

Men får vi mer for pengene her hjemme...

- Ikke nødvendigvis, men vi er opptatt av kvalitet, og det koster i Norge. For 9.500 kroner tilbyr vi fem dagers opphold med utvalgte behandlinger og måltider inkludert, noe som ikke blir så dyrt i forhold til hva du må betale for en spareise til utlandet. Nordmenn blir ofte blindet av priser på enkeltbehandlinger, og ser ikke totalkostnaden på pakken, sier Kjellhaug.

De lærde strides, men det du ikke får på et norskt spaopphold, er de nye kulturopplevelsene et utenlandsopphold gir deg ved siden av spadelen.

Bli kvitt gjærbaksten

... - Vi skal gi både tu og mademoiselle et velvære vous aldri har kjent maken til!

Svaret jeg fikk på hva de kunne tilby oss under oppholdet på spahotellet i Hammamet, virket en smule entusiastisk til å begynne med.

Noen behandlinger lar deg massere deg selv...denne massasjestaven skulle brukes på magen, og kilte fælt.
Noen behandlinger lar deg massere deg selv...denne massasjestaven skulle brukes på magen, og kilte fælt. Vis mer


- Uansett tenkte jeg, sommerens brunfargen begynner å bli et vagt sommerminne og jeg følte meg som en ukjevlet bolledeig under boblejakka på vei til flyplassen, så hvorfor ikke ... Det må jo sjekkes om spa virkelig er så fantastisk som alle reiseblader, helseguruer skjønnhetsgudinner skal ha det til ...

Leire smøres inn i både ansikt og på kropp...det er bra for huden.
Leire smøres inn i både ansikt og på kropp...det er bra for huden. Vis mer


Skrellet og marinert

Det hele begynner med et tyrkisk bad. Etter å ha bli mørnet som en god biff på varme marmorplater, blir vi vasket og deretter skrellet med en grov svamp. Jeg føler meg som en nypotet etter å ha mistet en halv kilo hud når jeg forlater det rykende kroppskokeriet. Det er et faktum at du kan miste flere hundre gram død hud under et tyrkisk bad, noe som gjør resterende hud og kropp mer mottakelig for skjønnhetspleie.

Som nyskrellede grønnsaker, ikledd kun mintgrønne og hvite badekåper, tusler vi rundt med utdelte spesialsandaler i søvndyssende heismusikk. Letingen etter det rette behandlingsrommet blir langvarig, før en av de mange vennelige massørene viser oss vei. Med over 80 forskjellige rom og 100 arbeidere, er det litt av en navigasjonsbragd som må til for å finne frem.

Thalassa Palace Nahwaress er nemlig et av Europas største spasentre. Det bruker i hovedsak saltvann i sine behandlinger. Denne typen spa blir kalt thalasso, som er gresk og betyr sjø. På sjøen svinger det som kjent, noe det også gjør for meg når jeg er ferdig med min første behandling. Denne sjøgangen derimot, er en meget behagelig svimmelhet i forhold til normalen. Hydromassage heter behandlingen, hvor du først blir massert både foran og bak, samtidig som tre dusjhoder spyler temperert vann over hele kroppen. Imponerende behagelig.

Som et spebarn på valium

Neste stopp er shirodora massage. Massøsen snakker på gebrokken fransk/engelsk om noe hun kaller det tredje øye. Det har jeg også hørt om, og dette skal sitte midt i pannen og være et veldig følsomt punkt for massasje. Etter en time med varme vulkanske stener og aeganolje, har jeg rukket å sovne to ganger ...

Etter å ha bli gjennopplivet, blir jeg leiet som et spebarn inn i avslappningsrommet, som forsåvidt er det siste jeg hadde trengt akkurat nå. Jeg finner meg likevel fort til rette med utsikt direkte over den kritthvite stranden med en ølboks i hånden og Middelhavet i silhuett.

"Spa-tastisk" - her får du mest velvære for pengene


Etter noen minutter. .. eller timer, for du mister raskt begrepet på tid under et spaopphold, kommer min spavenninne trippende inn med et matt smil rundt munnen. Hun har akkurat testet ut ghassol femmes. Akkurat som meg, er hun usikker på hva hun har vært gjennom, men er veldig fornøyd med resultatet.

- Jeg satt i et lite rom med fem andre jenter. Alle var kledd etter eget behag, noen nakne andre med bikini. Vi ble smurt inn i leire og så på stjernehimmelen i taket, samtidig som rolig musikk gjorde at det føltes som du svevde i luften. Det er akkurat som om jeg går på valium, stønner hun.

Sammen blir vi enige om å gå ut på solterassen og nyte den skyfrie himmelen, før vi vender tilbake til dagens siste behandling. Da skal cellulitter og pupper strammes opp for henne, mens jeg skal bade min kropp i alger ... utfallet blir spennede, selv om jeg fortsatt har liten tro på at spabehandlinger kan forandre kroppsform eller gi utrolig skjønnhet etter noen dager. En ting som er sikkert derimot, er at huden ikke føles som dårlig gjærbakst lenger. Og høstmørket der hjemme i Norge, det er langt borte fra virkeligheten.

Se bilder fra de forskjellige spabehandlingene vi tok her...

Her får du mye spa for pengene.

Relaterte artikler:

Luksusspa.

Vakker uten spa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer