Spania: Slutt på roen

Det er økt frykt for terror i Spania etter ETAs siste aksjoner. Igjen kan turister og turistmål komme i negativ fokus.

Nytt ildregn over Spania fra baskiske terrorister. Tidligere har turistmål utenfor Barcelona vært utsatt for bomber. Hvor ETA slår til neste gang vet ingen andre enn dem selv. Foto: Tore Magne Skar
Nytt ildregn over Spania fra baskiske terrorister. Tidligere har turistmål utenfor Barcelona vært utsatt for bomber. Hvor ETA slår til neste gang vet ingen andre enn dem selv. Foto: Tore Magne Skar Vis mer
Publisert

Etter 14 måneder med våpenhvile, erklærte den baskiske terroristorganisasjonen ETA i november at de igjen ville ta opp kampen for en selvstendig baskisk stat med voldelige midler. Staten skal ligge nord i Spania (med Bilbao som hovedstad). Etter det har flere bomber eksplodert i Spania. Mange nå i sommer.

Hett siden mai

Siden mai og juli har ETA tatt på seg ansvaret for tolv terrorangrep i Spania. I tillegg kommer siste ukes bombeanslag, skyteepisoder og brannbombeangrep mot busser og hus der flere ble drept og skadet. Blant annet omkom fire antatte medlemmer av ETA av en egenprodusert bombe som gikk av i bilen de kjørte. Angrepene der andre har blitt skadet og drept har skjedd blant annet i Madrid og Pamplona.

Tidligere treff i turistområder

Spanske myndigheter er nå livredde for at den baskiske organisasjonen skal rette oppmerksomheten mot turistnæringen. Før våpenhvilen i 1998 kom flere angrep mot typiske turistmål. I 1996 var det Costa del Sol og Malaga som kom i ildlinjen. Året etter rammet bombeangrepene Costa Bravakysten ved Barcelona. Felles for alle var imidlertid at advarsler ble ringt inn på forhånd. Derfor ble turistene evakuert i tide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer