- Spania vil bli satt til rødt

Norsk professor frykter smitteimport av Covid-19 fra norske sydenturister. FHI advarer mot økt smitte.

Publisert
Sist oppdatert

Spania opplever en økning i smitteutviklingen av Covid-19, ikke minst i Barcelona, der det varsles om en stadig sterkere økning av smittede.

Mandag kommer FHI med en advarsel om at Spania kan bli «rødt» i slutten av denne uka dersom det ikke skjer endringer de nærmeste dagene.

- Det betyr at reisende fra Spania til Norge kan måtte gå i 10 dagers karantene ved hjemkomst når nye reiseråd presenteres fredag. Nordmenn som er på reise i de aktuelle områdene må følge lokale råd, og oppføre seg slik at de har minst mulig risiko for selv å bli smittet, sier overlege Are Stuwitz Berg i FHI i en pressemelding.

Karantenereglene vil ikke ha tilbakevirkende kraft, men vil i så fall gjelde fra iverksettelsestidspunktet på fredag.

- Vi har gjort en vurdering av smittesituasjonen i Spania, og reiserådene vil bli vurdert av regjeringen i slutten av uka. Men vi ønsker allerede nå å gjøre reisende oppmerksomme på at Spania kan bli rødt dersom det ikke skjer endringer frem til da, sier overlegen.

Professor: - Skeptisk

Spanske rtve forteller at størsteparten av smitten i landet er relatert til landets natteliv - som blant annet gjør at barer og diskotek må holde stengt i flere spanske byer. Myndighetene i Catalonia har innført nye restriksjoner fra og med 17. juli og 15 dager frem i tid for å stoppe smitteutbruddet, som gjelder i og rundt Barcelona.

15. juli åpnet norske myndigheter for at nordmenn nok en gang kan reise utenlands også utenfor de nordiske landene - også til Spania, som per i dag er definert som et «grønt» land etter FHIs system for å utstede reiseråd basert på landenes smittesituasjon.

Professor i sosialmedisin, Steinar Westin ved NTNU, var skeptisk til det han kaller et frislipp både når det gjelder å tillate reiser til en rekke land i Europa, og å åpne grensene for utenlandske turister.

- Jeg er ikke begeistret for den store åpningen til utlandet. Vi setter den vellykkede dugnaden vi har hatt her til lands, på spill, understreker han.

Setter dugnaden på spill

Westin sier videre at vi som ett av få land er kommet til en situasjon hvor vi lever tilnærmet normalt, noe som også gir en enorm gevinst økonomisk sett.

Men åpningen til flere europeiske land fra 15. juli, hvor smittetrykket er opptil 5-10 ganger større enn i Norge, er han kritisk til. Han viser dessuten til at lokale smitteoppblomstringer i utlandet kan bli langt verre enn det myndighetene hadde sett for seg.

Og det kan få konsekvenser for Norge – som i vinter.

- De hjemkomne norske turistene kan bli en stor kilde til smittespredning. Vi er i ferd med å begå samme feil som da skituristene kom hjem i vinter, sier Westin.

Til sammenligning har vårt naboland Finland, som hele tiden har kjørt en streng linje for å unngå coronasmitte i landet, ikke valgt å åpne for reiser til Spania, som Norge.

Før Norge valgte å åpne for flere europeiske land, uttalte også assisterende helsedirektør Espen Nakstad ved Helsedirektoratet til Dagbladet at reiser utgjør en smitterisiko.

- Ettersom man ofte har mer kontakt med andre mennesker når man er på reise, er ferietida i seg selv forbundet med økt smitterisiko. Derfor er det viktig å følge de vanlige smittevernrådene på ferie, og ikke minst unngå steder der mange mennesker samler seg, uttalte Nakstad til Dagbladet.

- Spania blir satt i rødt

Nå melder altså spanske medier og myndigheter om en kraftig økning i antall smittede i det populære ferielandet. Det er blant annet innført restriksjoner som bruk av munnbind på alle offentlige steder, og i Barcelona oppfordres folk flest til å holde seg hjemme.

De har per i dag et gjennomsnittlig smittenivå på 19,64 per 100.000 innbyggere. Norge tillater reiser til land som har under 20 smittetilfeller per 100.000 innbyggere.

Den norske professoren er klar i sin tale når han sier hva som kan bli konsekvensen for nordmenn som reiser til Spania.

- De som har vært der må regne med å gå i karantene. Det er høyst sannsynlig at Spania blir satt til rødt, sier Westin, og viser til FHIs system der reiseråd utstedes på bakgrunn av smittesituasjonen i landet, og hvor det ikke anbefales å reise til land som markeres i rødt, kun grønt.

Ved reiser til et land som er markert som rødt, som mandag gjelder eksempelvis Portugal, må man i en tidagers karantene ved hjemkomst.

Ikke reis hvis du kan velge

Professoren siterer assisterende helsedirektør Espen Nakstad når vi spør om han har noen oppfordring til solhungrige nordmenn.

– Reis hvis du har en veldig god grunn til det, men bli hjemme hvis du kan. At man åpner til utlandet betyr ikke at man skal hive seg på nærmeste fly. Vi lever fortsatt i en pandemi, vi må ikke gjøre samme feil som da vi importerte smittede skiturister fra alpene i vinter, understreker Westin.

Også UD skriver i sine reiseråd at selv om det er gjort unntak fra det generelle reiserådet om å ikke reise utenlands, til en rekke europeiske land, er unntakene fra reiserådene ikke en oppfordring til å reise. De skriver videre at alle bør tenke seg godt om før de eventuelt reiser.

– Reis hvis du har en veldig god grunn til det, men bli hjemme hvis du kan. At man åpner til utlandet betyr ikke at man skal hive seg på nærmeste fly. Vi lever fortsatt i en global pandemi, og vi må ikke gjøre samme feil som da vi importerte smittede skiturister fra alpene i vinter, understreker Westin.

Westin frykter samtidig at hjemkomne turister ikke går i karantene slik de skal. I verste fall kan de bli en stor smittekilde i sine nærområder.

Også Nakstad uttalte tidligere i sommer at isolasjon ved smitte på en utenlandsreise er særs viktig.

- Hvis man skulle bli smittet på utenlandsferie er det svært viktig å isolere seg og teste seg når man kommer hjem. Det er avgjørende for å unngå nye lokale smitteutbrudd i etterkant av sommeren, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer