Spaniaferie? Her er bruk av munnbind påkrevd

Populære feriemål i Spania har de siste dagene innført obligatorisk bruk av munnbind - i noen tilfeller også på strendene.

OBLIGATORISK: Reiser du til Spania i sommer, er det bare å pakke med seg munnbind, som nå er obligatorisk å bruke i flere områder av landet. Her fra Málaga. Foto: NTB Scanpix
OBLIGATORISK: Reiser du til Spania i sommer, er det bare å pakke med seg munnbind, som nå er obligatorisk å bruke i flere områder av landet. Her fra Málaga. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

15. juli åpnet Norge opp for utenlandsreiser til de fleste landene i Schengen - med noen klare unntak, som størsteparten av Sverige og Portugal.

Samtidig er smitten på vei opp i enkelte av nordmenns mest populære feriemål, og onsdag varslet den spanske avisen el Pais om en tredobling av smitten i den populære storbyen Barcelona.

Også Andalucía, regionen helt sør i Spania, som huser populære reisemål som Málaga, Granada og Sevilla, opplever en økning i smitten - og har nå innført tiltak for å stoppe den ytterligere:

NYE REISERÅD: Her er landene du kan reise til. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Fra og med onsdag 15. juli er det obligatorisk å bruke munnbind på alle offentlige steder. Bryter du reglene, kan du ifølge the olive press bli bøtelagt. Balearene, som består av øyene Mallorca, Menorca og Ibiza, innførte et tilsvarende påbud fra 13. juli, skriver rtve, som påpeker at flere av regionene i landet har vedtatt nye tiltak for å stoppe smitten etter en økning i nye smittetilfeller av coronaviruset den siste tiden.

Her kan du få en bot på 100 euro om du ikke følger reglene om bruk av munnbind, skriver el mundo.

Obligatorisk med munnbind

14. juli bestemte de lokale myndighetene i Andalucía nye forebyggingstiltak for å håndtere spredningen av Covid-19. Dermed ble det fra 15. juli innført obligatorisk bruk av munnbind.

Dette innebærer at munnbind er obligatorisk for alle fra seks år og oppover, på offentlige områder, friluftsområdet og i lukkede rom som er laget for offentlig bruk eller åpent for publikum - selv om avstanden på 1,5 meter mellom hver person kan opprettholdes.

Munnbind er også obligatorisk på fly, båter, buss- og jernbanetransport, i tillegg til ved offentlig og privat transport av passasjerer i kjøretøy med opptil ni seter, inkludert sjåføren, hvis beboerne av turistbiler ikke bor sammen på samme adresse.

Også på Mallorca, den største øya i Balearene og populært reisemål blant nordmenn, innførte tilsvarende regler fra 13. juli - med noen klare unntak.

REISE: Med åpningen av Norge har det torsdag strømmet på med turister. Mange tusen har tatt sjøveien for å komme inn til Norge. Vis mer

Hva med munnbind på stranda?

I Andalucía slipper du i utgangspunktet å bruke munnbind mens du bader og soler deg, men det betyr ikke at du kan legge igjen munnbindet på hoteller:

I vedtaket til myndighetene i Andalucía, skriver de at munnbind ikke er påkrevd på strender og i bassenger mens du bader eller oppholder deg i ro - vel å merke dersom du passer på å opprettholde avstand til de andre strandgjestene, som er på 1,5 meter. Derimot må du bruke munnbind når du skal forflytte deg eller gå tur i bassengområdet eller på stranda.

På Mallorca og øyene rundt er ikke munnbind påkrevd i friluftsområder som ligger utenom tettsteder, eller på strender, bassenger og strandpromenader - dersom du kan opprettholde den nødvendige avstanden til folk rundt deg.

På Mallorcas strender er det samtidig sånn at hver person kan oppta fire kvadratmeter av strandas overflate, mens avstanden mellom hver gruppe med folk må være på minst 1,5 meter.

REISE: Fra og med i dag er det mulig å reise til land EØS/Schengen-området uten å måtte sitte i karantene. Reporter: Marthe S. Lien Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Hva med andre områder av Spania?

I Spania er det egne regler for hver av regionene i landet. Vurderer du å reise, bør du derfor sette deg inn i reglene som gjelder på ditt reisemål.

Generelt gjelder kravet om munnbind på offentlige steder dersom man ikke klarer å opprettholde avstand til andre mennesker på 1,5 meter - en avstandsregel som gjelder i hele landet, ifølge rtve.

Munnbindreglene gjelder heller ikke de med luftveissykdommer som kan få problemer av å bruke munnbind, eller ved trening utendørs.

I artikkelen under kan du også lese om hva som gjelder for de som velger å besøke Hellas i sommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer