Spanias deiligste strender

Hvis du tror du kjenner spanskekysten så godt at du ikke gidder å dra tilbake, skal du reise til Cabo de Gata og nyte strendene som spanjolene er i ferd med å oppdage. Tekst: Vibeke Montero Foto: www.photito.com/ Spencer Montero

Publisert
Sist oppdatert
Strendene i Cabo de Gata har rykte på seg å være Spanias aller vakreste. Foto: www.photito.com/ Spencer Montero
Strendene i Cabo de Gata har rykte på seg å være Spanias aller vakreste. Foto: www.photito.com/ Spencer Montero Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Dette hjørnet av sørøstlige Spania har fått ligge i fred for utbyggelse og masseturisme, og kan derfor by på knøttsmå sjarmerende landsbyer som ligger som perler på en snor. Landskapet er kontrasten mellom salt hav, tørr ørken og små, frodige oaser. Cabo de Gata rommer alle superlativene som først brukes opp i skriverier som dette. Her er det vakkert. En idyll for deg som ønsker fred og ro, eller en dukkert i gnistrende turkise bukter. At det bare ligger halvannen time med bil fra Malaga er en velsignelse på varme dager.

Hellig grunn

Grunnen til at disse strendene ikke er overfylte og kommersialiserte som sine søstre lengre vestover, er at Cabo de Gata ble gitt nasjonalparkstatus i 1987. Dermed sparte myndighetene verden for et nytt Benidorm ...

Nasjonalparkstatusen innebærer restriksjoner på det meste. Husene kan ikke være på mer enn to etasjer, veiutbyggingen er holdt til et absolutt minimum og alt fra fiskene i havet til palmetrærne er vernet. Dette medfører grå hår i hodene på de som tror de vil ha urørt natur, men som gjerne vil kunne kjøre dit for å beundre den. Eller de som vil bygge feriehus her fordi det er så vakkert og ukommersielt, men som kvier seg for å legge restriksjoner på arkitekten når han ser for seg et trehundre kvadratmeter palass i vannkanten.

Dyrk feriefølelsen

Det er noe med den ville naturen som får naturisme til å føles helt naturlig. Foto: www.photito.com/ Spencer Montero
Det er noe med den ville naturen som får naturisme til å føles helt naturlig. Foto: www.photito.com/ Spencer Montero Vis mer

Ferie

Hvor vil du helst dra på ferie i sommer? (Avsluttet)
Spania(39%) 297
Hellas(18%) 134
Italia(13%) 101
Ingen av disse landene(11%) 85
Frankrike(8%) 60
Portugal(6%) 46
Tyrkia(4%) 33
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Cabo de Gata er akkurat passe i størrelse. Stort nok til at man kan se noe nytt hver dag i to uker, og lite nok til at man faktisk kan krysse nasjonalparken til fots dersom man har mer tid til rådighet. Langs den 60 km lange kysten ligger bittesmå landsbyer tett i tett. Gatene er smale og dekket av sand fra stranda. Litt ville vesten.

Reiser man med bil finnes det ingen pittoresk kystvei som følger havet. Skal man oppleve den fulle og hele og særdeles vakre kysten, må man ty til føtter i gode sko, ryggsekk og tålmodigheten. Til gjengjeld ser man alt, og man kan søke seg til jomfruelige strender der man er helt alene med solstrålene og det varme havet.

Det verste er den intense varmen som på ekstreme dager i juli og august legger seg som et tykt ullteppe rundt deg. Den er hemmende, kvalmende og påtrengende. Cabo de Gata er Europas tørreste område, kun hundre millimeter med regn faller her årlig. Det er derfor lett å forstå de som velger seg en bil med aircondition.

Hippifester og varm nakenhet. Få med deg noen utvalgte steder.

Hvite strender og nesten ensomhet - se bildene.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer