Spanias styggeste kyster

Høyhus og turistmaskiner preger kysten. Nå mobiliseres det for å redde siste rest av urørt natur.

Benidorm er et skrekkeksempel på hvordan det som en gang var en øde kyst har blitt forvandlet. Foto: Alberto Ceballas
Benidorm er et skrekkeksempel på hvordan det som en gang var en øde kyst har blitt forvandlet. Foto: Alberto Ceballas Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke mer enn rundt 50 år siden Spanias kyst var en eneste lang sandstrand, pyntet med små fiskelandsbyer. Langs kjerreveiene trasket eselet foran vognen full av varer som skulle selges på nærmeste marked.

Dette bildet er ganske fjernt når man ser hvordan Spanias middelhavskyst ser ut i dag. Nå er det høyreiste hotell- og leilighetskompleks som dominerer.

Eldre spanjoler får kanskje en tåre i øyekroken når de tenker på hvordan det en gang var langs den solfylte kysten. Å bevare sjarmen og naturen har ikke vært førsteprioritet hos politikerne som har delt ut byggingstillatelser i hytt og vær (gjerne etter å ha mottatt bestikkelser først). Det er penger og profitt som gjelder.

Kanariøyene: Her slipper du å møte Charter-Svein

Advarer mot flere utbygginger

Benidorm er stjerneeksempelet på det mange mener er uvettig utbygging (men ikke alle mener det - noen vil ha ferieresortet på verdensarvlisten). Det er knapt en eneste urørt kyststripe igjen, og miljøorganisasjoner roper varsko. Verstingeksempelet er det 22 etasjer høye og halvferdige hotellkomplekset Azata del Sol, som ligger på den øde stranden Algarrobico i naturreservatet Cabo de Gata i Almeria (se bilde under).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.