Juleferie:

Spansk jul? Dette er forsikringsfella

Hvilke regler gjelder for for nordmenn som vil til Spania akkurat nå?

IKKE GLEM: Det er viktig å følge sjekklista før, under og etter spaniaturen. Foto: Odd Roar Lange
IKKE GLEM: Det er viktig å følge sjekklista før, under og etter spaniaturen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Mange nordmenn planlegger å tilbringe jula og nyttårshelga i Spania. Men hvordan er innreisereglene, koronarestriksjonene akkurat nå?

Og hva skal du gjøre med tanke på reglene for karantene i Spania?

UTNYTT KULDA: Visste du at du kan bruke kulda for å rengjøre dyner, puter og pledd? Metoden vil også bidra til å ta livet av midden. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

To skjema

Innreisereglene er fortsatt de samme som i sommer. Det vil si at alle reisende til Spania må medbringe to dokumenter;

  • QR- kode for ferdig utfylt innreiseskjema (som du finner her)
  • Ett av følgende sertifikat: Vaksinepass for fullvaksinerte eller negativ koronatest eller sertifikat på at man har gjennomgått sykdommen.

Under oppholdet i Spania varierer det fra region til region hvilke restriksjoner som er gjeldende når det kommer til bruk av ansiktsmaske, sosial distanse, maks antall besøkende på restauranter, museer, diskotek og så videre.

Dette gjelder nå

For å finne ut nøyaktig hva som er gjeldende for nettopp din region, gå inn på det regionsinndelte kartet over Spania som du finner her.

Klikk deg inn på regionen du skal besøke og du vil finne en oversikt over gjeldene regler relevante for deg.

Syk i Spania

- Hva skjer så om du blir Covid-syk under oppholdet ditt i Spania?

  • Ring opplysningstelefonen i regionen du befinner deg i. Her finner du en oversikt over de ulike numrene.
  • Ved lette symptomer, følg fremgangsmåten beskrevet her. Isoler deg i minimum 10 dager fra symptomene starter og hold deg isolert tre dager etter siste symptom. Dette gjelder uansett hvilken variant av Covid-viruset du er smittet av.
  • Ved alvorlige symptomer, ring 112.
HVIT JUL: Jula på en hvit sandstrand frister for mange. Foto: Odd Roar Lange
HVIT JUL: Jula på en hvit sandstrand frister for mange. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Forsikringsfella

Noen regioner tilbyr den besøkende Covid-forsikring. Dette kan du lese mer om i samme kart som nevnt ovenfor.

Som en hovedregel for disse forsikringene kan man si at de ikke dekker dem som er innlosjert privat i egen bolig i Spania eller hos venner. Den trer først i kraft når du innlosjeres på et regulert overnattingssted som for eksempel hotell.

Forsikringen dekker enkelte tilleggskostnader forbundet ved for eksempel et forlenget opphold i landet, opplyser den spanske ambassaden i Norge.

Gjelder ikke

Befinner du deg i en region som ikke tilbyr forsikring, er du dekket via den norske helseforsikringen for selve behandlingen på offentlige sykehus i Spania, eventuelt via privat reiseforsikring via din leverandør i Norge. Men det norske Helfo-kortet gjelder ikke for hjemreise, ekstra overnattinger, nye flybilletter og annet.

Ta kontakt med ditt forsikringsselskap i Norge for ytterlige detaljer.

For annen informasjon relatert til Covid anbefaler vi deg å gå inn på denne nettsiden som til enhver tid gir deg oppdatert informasjon for det du trenger å vite før avreise, under oppholdet og etter hjemkomst.

Hjemreise

Du skal fylle ut skjema for innreiseregistrering før hjemreisen til Norge. Dette gjelder også dersom du er fullvaksinert/har gjennomgått covid-19.

Etter fullført registrering får du en kvittering som skal vises til politiet ved grensekontrollen. Reisen kan kun registreres når det er mindre enn 72 timer til innreisetidspunkt. Barn under 16 år trenger ikke å fylle ut innreiseregistreringsskjema.

Alle som reiser inn til Norge må teste seg ved grensa til Norge, dette gjelder også norske borgere, uavhengig av vaksinasjonsstatus.

At du har coronasertifikat med to eller tre vaksiner registrert fritar deg ikke for testkravet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer