Spansk lyntog-revolusjon

Spania satser knallhardt på hurtigtog. Nå kan du ta toget mellom Madrid og Barcelona på 2 1/2 time. Får vi snart hurtigtog i Norge?

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere har det vært Japan og Frankrike som har vært foregangslandene når det gjelder hurtigtog, men nå kommer spanjolene susende.

20. februar i 2008 åpnet hurtigtoglinjen mellom Madrid og Barcelona. Med en toppfart på 300 km/t tar det bare 2 1/2 time å reise de 660 kilometrene mellom de to byene. Tidligere tok denne turen 4 1/2 time.

Dermed vil AVE-toget kunne konkurrere med flyet, som bruker 1 time og 15 minutter på turen. Dette er en av verdens mest trafikkerte flyruter.

Billige billetter

Også prisene er ganske bra. Billetten for en hurtigtogtur mellom Madrid og Barcelona koster fra 40 til 164 euro (315 til 1.300 kroner). Er toget mer enn 30 minutter forsinket, får passasjerene igjen billettpengene. Om bord kan passasjerene kjøpe mat fra en meny laget av michelinstjernekokken Jordi Cruz.

Satser stort

Hurtigtoglinjen mellom Madrid og Barcelona er bare en av flere linjer som nylig ble åpnet i Spania. De siste to månedene har også hurtigtoglinjer mellom Madrid og Cordoba (2 1/2 time), Madrid og Malaga (2 1/2 time) og Madrid og Valloid (55 min) åpnet. Se video av åpningen av ruten Madrid-Cordoba lenger ned i saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer