Spar 2.340 kr på parkeringen

Parker i to uker på Sola, betal 600 kroner ... eller 2.940 kroner ...

Publisert
Sist oppdatert

Det er mange av oss som reiser med fly i julen, enten innenlands eller utenlands, og mange velger å ta bilen til flyplassen. Penklær og vinterklær, sammen med pakkenelliker og annet, gjør bagasjen både tung og eksessiv - så det er kanskje ikke så fristende å bakse det med seg på buss eller tog.

På større flyplasser som Oslo, Bergen og Trondheim, finnes det flere tilbydere av parkeringstjenester nær flyplassen. Du har ikke bare eksempelvis P1, P2, P3 og P4 å forholde deg til når du ankommer Gardermoen, det finnes flere parkeringsplasser ved hovedflyplassen, men det er kanskje ikke like godt skiltet til alle ...

Vi har sjekket prisene på flyplassparkering ved Oslo Lufthavn Gardermoen, Trondheim Lufthavn Værnes, Bergen Lufthavn Flesland, Stavanger Lufthavn Sola og Tromsø Lufthavn Langnes.

Her kan du se alle prisene

Store prisforskjeller

I mange tilfeller kan parkeringen ved flyplassen bli like kostbar som lavprisflybilletten til Syd-Europa. To ukers parkering kan i verste fall ribbe deg for 2.660 kroner på Flesland og 2.940 kroner på Sola. Ingen hyggelig overraskelse ved reisens slutt. Men de fleste av oss velger vel billigste langtidsparkering om vi skal være bortreist så lenge. For velger du billigste alternativ på Flesland, slipper du med 420 kroner for to uker, og 600 kroner på Sola. Med andre ord: Du svir av 2.240 kroner mer enn nødvendig på Flesland, og 2.340 kroner mer enn nødvendig på Sola, om du ikke gjør hjemmeleksen din før du kjører ...

Europark er enerådende på noen av flyplassene vi har sjekket, men både på Gardermoen, Værnes og Flesland finnes det konkurrerende flyplassparkeringer til giganten Europark. Mens billigste Europark-parkering på Gardermoen koster 300/390/540 kroner (3 dager/1 uke/2 uker), koster konkurrentene 300/360/560 kroner (Dalen Parkering) og 200/360/580 kroner (Aurstad). På Flesland koster billigste Europarkplass 270/375/600 kroner, mens billigste konkurrent (Liland) koster 90/210/420 kroner. I Bergen er det altså mye å hente på å sjekke priser før avreise, og å velge en konkurrent til den offisielle flyplassparkeringen, mens det ikke er fullt så mye å hente på å svinge rundt Europark ved Gardermoen.

Et annet aspekt ved parkering på Gardermoen, i alle fall i disse vinterdager, er imidlertid at du kan betale 150-170 kroner ekstra og få bilen ferdig måket, isfri og oppvarmet når du returnerer. Dette er tilbud hos både Aurstad og Dalen Parkering. Dersom du eksempelvis parkerer på Dalen en uke, og betaler ekstra for oppvarmet bil, kommer regningen på 510 kroner. Dersom du vil stå snøfritt ved hovedflyplassen, må du betale minst 850 kroner for å stå i P-hus hos Europark i en uke. Vær imidlertid oppmerksom på at Europark har spesielle juletilbud, som på Gardermoen innebærer at du kan stå innendørs i P10 og P11 for 590 kroner for en uke, og 830 kroner for to uker.

Her kan du se alle prisene

Parkering for den makelige

Lei av å returnere fra reisen og måtte måke frem bilen, skrape is, varme opp låsen før du får låst opp bilen, file bilen i gang og hakke tenner på grunn av kulda inne i bilen de første 15 kilometrene? Da skal du vite at det finnes en oppvarmet løsning, i alle fall på hovedflyplassen. Flere firmaer tilbyr såkalt valet parking, hvor du avleverer bilen din ved avgangshallen, og blir møtt av en ferdigskrapet, oppvarmet bil ved ankomst.

Vi har funnet disse som tilbyr slike tjenester ved Gardermoen:

Valet Parkering:
Du velger mellom innendørs eller utendørs parkering, og vinterstid leveres bilen oppvarmet på kortidsparkeringen til avtalt tid. Kan også få vask, polering eller annen service. 1-3 dager koster 400 kroner utendørs eller 550 innendørs, 4-7 dager koster 600 utendørs eller 800 innendørs.

GT Parkering Gardermoen:
Henter bilen ved avgangshallen, og leverer den ved kortidsparkeringen til avtalt tid. Kan velge om du vil at bilen skal stå ute eller inne. Bilen leveres uansett oppvarmet vinterstid. Vask, polering og annen service mulig. 1-2 dager koster 450 kroner utendørs eller 590 kroner innendørs, en uke (6-8 dager) koster 690 kroner utendørs eller 890 kroner innendørs.

Dalen Parkering:
Litt annen art enn de to ovennevnte, men like fullt: De henter bilen din ved avgangshallen når du skal reise, når du kommer hjem, ringer du et automatisk nummer, så kommer det en bil og henter deg og kjører deg til bilen din, som kan være oppvarmet og snøfri om du har bestilt det. Opplukking av bil ved avgangshallen koster 200 kroner i tillegg til parkeringsprisen, oppvarmet bil koster 150 kroner i tillegg. Parkering koster 150 kroner for en dag, 300 kroner for tre dager, 360 kroner for en uke (6-8 dager).

Når det gjelder denne typen selskaper, har det vært noen historier oppe i media om biler som har blitt bøtelagt fordi de har blitt stående for lenge utenfor flyterminalen før de har blitt flyttet av valet-parking-selskapene. Attpåtil har de ansatte som endelig har kommet og hentet bilene, kastet boten ... og håpet på godvær ... Det har også vært rapportert om ansatte som låner bilen med hjem, i tillegg til tilfeller hvor bilene har blitt skadd. Du kan selv lese om dette, eksempelvis her: Tyvlånte parkerte biler og Kaster parkeringsbøtene.

Pristest overnatting ved Gardermoen: Spar 1.600 kroner natten

Pristest fly+parkering: Rygge er billigst

Har du andre parkeringstips eller reisetips, eller kjenner du til andre parkeringsaktører som vi ikke har med i oversikten vår? Skriv inn i debattforumet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer