Spår lange køer når alle passasjerer skal sjekkes

Oslo (NTB-Irene Halvorsen): Over 200.000 flypassasjerer og håndbagasjen deres skal sikkerhetskontrolleres manuelt fra nå og til årsskiftet. Nå låses også cockpitdøren på alle fly som har låsbar dør.

Publisert
Sist oppdatert

Luftfartstilsynet pålegger flyselskapene og Avinor å gjennomføre strakstiltakene etter det dramatiske økseangrepet i Kato Air-flyet fra Bodø til Narvik onsdag formiddag.

Amok med øks på fly - reiste fra usikret flyplass 28 flyplasser uten skanningssystem

Konsekvensen for flypassasjerene er kø - og kanskje kaos. Over 200.000 passasjerer vil bli sjekket manuelt på 25 småflyplasser fra nå og ut året.

- Køene blir lange, det er klart. Folk må møte opp på flyplassen tidligere, fastslår kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen overfor NTB.

Detektor eller manuelt

Sikkerhetssjekken vil skje med detektor eller kroppsvisitasjon og manuell gjennomgang av bagasje, og vil bli gjennomført på alle flyplasser som ennå ikke har skannere til formålet.

- Dette er midlertidige tiltak som innføres fra 2. oktober til 31. desember i år. Da trer den nye sikkerhetsforskriften med skanning av passasjerer og bagasje i kraft, sa fungerende luftfartsdirektør Sigmund Sandall på en pressekonferanse torsdag kveld.

Da hadde Luftfartstilsynet jobbet med saken siden flydramaet ble meldt fra tårnet i Bodø onsdag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.