Sparket fordi hun veide 700 gram for mye

Flyvertinne sparket fordi hun skal ha veid 700 gram for mye.

VEIDE FOR MYE - FIKK SPARKEN: En flyvertinne i Malaysia Airlines fikk sparken fordi hun veide 700 gram for mye. Nå har retten bestemt at oppsigelsen var helt innafor. Foto: NTB scanpix
VEIDE FOR MYE - FIKK SPARKEN: En flyvertinne i Malaysia Airlines fikk sparken fordi hun veide 700 gram for mye. Nå har retten bestemt at oppsigelsen var helt innafor. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

En kvinnelig kabinansatt i det nasjonale flyselskapet i Malaysia har fått sparken fordi hun angivelig veide 700 gram for mye, skriver Flysmart24.no

De henviser til en artikkel i den australske avisa 7news.com.au

Der beskrives det hvordan flyvertinnen fikk sparken fordi hun veide 700 gram mer enn det flyselskapets retningslinjer tillot.

Ifølge avisa, har saken vært oppe til behandling i retten, hvor flyselskapet fikk medhold:

Ifølge retten, var altså flyselskapet ved sin rett da de sparket flyvertinnen på grunn av «overvekten».

BMI-krav

Oppsigelsen fant sted i 2017, men det er altså først nå at saken er behandlet i retten.

Flyvertinnen hadde vært ansatt i 25 år da hun fikk sparken.

Flyselskapet stiller krav til at de ansatte må være innenfor en bestemt BMI, for å kunne jobbe der. Og det er altså denne BMI-grensen den kvinnelige kabinansatte ikke oppfylte.

Ifølge avisen var hun 160 cm høy og veide 61,7 kg. Hun kunne maksimalt veie 61 kilo for å passe inn i selskapets BMI-krav, som da tilsvarer en BMI på 23,8 eller da «normalvektig» etter norske forhold.

Kvinnen, som tok saken til retten, var en av fem kvinnelige flyverter som ble sparket på samme tid. De var alle over 50 år da de fikk sparken.

Ifølge 7news hadde kvinnen også unnlatt å møte opp på flyselskapets innveiinger flere ganger. Flyselskapet hevdet også i retten at hun hadde fått tilbud om hjelp fra en fly-lege i forbindelse med «overvekten».

Medhold i retten

Malaysia airline har altså fått medhold i oppsigelsen.

Ifølge 7news skriver retten i sin kjennelse at kvinnen hadde fått gjentatte muligheter til å rette seg etter selskapets krav, men at hun ikke hadde etterkommet det.

En av grunnene for at flyselskapet har kravet, skal være at det er nødvendig for at Malaysia Airlines kan «opprettholde sitt image som et av verdens premium selskaper.»

Helsekrav i andre yrker

Det finnes også yrker her hjemme hvor det settes helsekrav. Her er noen eksempler:

For arbeid offshore, stilles det blant annet også krav til BMI, men bestemmelsen der handler om overvekt:

« Det må ikke være overvekt som utgjør en sikkerhetsmessig risiko i en nødssituasjon. Legen må iverksette tiltak ved BMI over 35. Vekt over 120 kg eller livvidde over 115 cm kan være et sikkerhetsproblem, og legen må gjøre en individuell vurdering»

Også i Forsvarets regelverk stilles det krav til BMI:

«Hvis du har BMI over 35 blir du ikke innkalt til militærtjeneste. Grensen på 35 er absolutt.

Du bør heller ikke ha BMI som er særlig lavere enn 18. Denne grensen er imidlertid ikke helt absolutt. I slike tilfeller må Forsvarets leger gjøre en totalvurdering, hvor blant annet lengde og resultat på fysiske tester spiller inn. Grunnen til at du ikke bør være for tynn, er at du er mindre robust til å gå langt med tung oppakning og til å klare perioder uten eller med lite mat.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer