Spektakulær utfordring

Lørdag møtes 26 av verdens beste brettkjørere til dyst i The Arctic Challenge - verdens nordligste snowboardarrangement.

Fra The Arctic Challenge i Stamsund 2000. Foto: TAC Espen Lystad Foto: Espen Lystad
Fra The Arctic Challenge i Stamsund 2000. Foto: TAC Espen Lystad Foto: Espen Lystad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er igjen klart for årets store internasjonale vintersportsbegivenhet i Norge - der verdens beste brettkjørere møtes til hard konkurranse i halfpipe og quarterpipe i Tromsø. Etter seks dager og avsluttet konkurranse i Tromsø flytter arrangementet til Stamsund for vennskapelige utfordringer og flere sosiale arrangementer.

The Arctic Challenge (TAC) er Norges snoboardess Terje Håkonsens prosjekt - som et alternativ, eller mottiltak, mot en økende kommersialisering av brettsporten på slutten av 90-tallet. Håkonsen så sei lei av ISF og FIS' maktkamp om sponsorpengene, så i protest utviklet - og investerte han i - et uavhengig alternativ: The Arctic Challenge. Ideen er at i TAC er det ferdigheter som skal bestemme - ikke sponsorpenger og idrettspolitikk.

Verdens aller beste

Deltakerlisten henger høyt i årets TAC - gjennom "Ticket To Ride" (TTR) systemet har verdenseliten kjempet om de gjeve billettene. TTR består av ni uavhengige konkurranser som hver har noen få billetter til The Arctic Challenge å dele ut.

I år har 17 kjørere kvalifisert seg gjennom TTR, og TAC-gründer Terje Håkonsen har delt ut åtte såkalte wildcards. I tillegg kommer et niende wildcard, og hvem som får årets siste deltakerbillett blir avgjort ved avstemming på The Arctic Challenges nettsider.

Årets kjørerliste er i følge kjennere imponerende jevn og sterk. Etter årets sesong har finnene og amerikanerne favorittstempelet i halfpipe, men det ventes knallhard konkurranse fra både japanere og ovennevnte Håkonsen i quarterpipe.

Eero Ettala svever høyt i TAC 2003 i Trysil. 
Foto: Espen Lystad Foto: TAC Espen Lystad
Eero Ettala svever høyt i TAC 2003 i Trysil.
Foto: Espen Lystad Foto: TAC Espen Lystad Vis mer


Høyere enn himmelen

På grunn av dårlige værforhold har arrangørene besluttet å avlyse slopestyle - men arrangørene forsikrer at resten av eventet vil gå som planlagt. Forholdene er tilrettelagt for pipekonkurransene, og det knyttes også stor spenning til highest air.

Sist gang Arctic Challenge holdt quarterpipekonkurransen i en hopparena, Holmenkollen i 2001, overrasket den da ukjente finnen Heikki Sorsa med å sette verdensrekord på 9,3 meter, og det knyttes store forventninger til om noen vil klare å toppe dette i år. Quarterpipen som brukes i Grønnåsen er 10 meter høy, så for å slå gjeldene rekord må hopperen sveve nesten 20 meter over bakken!

Det er ikke bare brettkjørerene som holder høyt nivå. The Arctic Challenge har sørget for å hente flere av norges beste rockeband i Tromsø disse dagene, blant annet Turbonegro, Gluecifer, Satyricon, Cato Salsa Experience og Amulet. "Strøket" er TACs offisielle nattklubb, og stedet du kan dra til om du har lyst til å menge deg med snowboardeliten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer