Spennende historie

Delgatie Castle har eksistert i mer enn 950 år, og har nå åpent for turister på helårsbasis, både for dagsbesøk og overnatting.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Delgatie Castle ligger ved landsbyen Turriff, halvannen times kjøring fra Aberdeen på Skottlands østkyst. Dette området kalles, ikke uten grunn, Skottlands slott- og whiskydistrikt, og her kan du følge en slottsrute med 11 slott på programmet. Noen er det bare ruiner igjen av, andre er fortsatt bebodd. Og noen, som Delgatie, er drevet av en stiftelse. De fleste holder åpent for turister i alle fall deler av året.

 • Mer om slottsruten finner du her
 • Kaptein i kilt

  Kaptein Hay og frue.
  Kaptein Hay og frue. Vis mer


  Frem til midten av 1900-tallet svidde det på skatteseddelen om du var slottseier. Store bygninger på store eiendommer ga heftige regninger fra futen, men det var en vei utenom: Om taket på bygningen ble fjernet, slapp du også skatten. Mange gjorde nettopp dette, og det har ført til at det kun er ruiner igjen av mange av slottene i dag. En slik skjebne ventet også Delgatie Castle, et slott som har hørt til den lille men mektige Hay-klanen i mer enn 650 år. Den nå avdøde kaptein Hay av Delgatie kjøpte slottet av eieren som planla å fjerne taket etter at slottet var dømt nedenom av arkitekter. Dette var en skjebne kapteinen ikke ønsket slottet skulle lide. Han flyttet inn i 1949 og tok på seg den store oppgaven det var å restaurere bygningsmassen. Kapteinen, som alltid arbeidet i sin kilt, døde 91 år gammel i 1997. Etter det er slottets drift overtatt av en stifelse med formål å holde slottet åpent for publikum, etter kapteinens ønsker. På slottet i dag, møtes du av Joan Johnson som har arbeidet sammen med kaptein Hay i 21 år, og som bor i den lille cottagen nedenfor slottet. Hun kan fortelle både om slottets historie, og om driften i dag.

  Takmaleriene er datert 1570, og du ser dem i to av slottets rom.
  Takmaleriene er datert 1570, og du ser dem i to av slottets rom. Vis mer


  Et av de eldste

  Delgatie Castle er et av Skottlands eldste slott, og historien er nært knyttet til landets historie. Mary, Skottlands berømte dronning fra 1500-tallet, bodde på slottet i tre dager etter slaget i Corrichie i 1562. På slottet finnes også et portrettmaleri av dronningen, et av kun ni av samme slag som er kjent.

 • Se bilder av maleriet, dronningens spartanske gjesterom og resten av slottet.
 • Slottet kan dateres tilbake til 1030-1050. Hovedtårnet stammer fra omkring 1100, mens vingene ble tilføyd i 1743. Som de fleste skotske slott ble Delgatie bygget om på 1500-tallet for å styrke motstandsdyktigheten mot moderne våpen. Det betyr at veggene ble tykkere, mellom 2,5 og drøye fire meter. Innvendig kan du se blant annet vakre, bevarte takmalerier fra denne tiden i flere av rommene.

  Spøkelsene

  Slottet sies å huse tre spøkelser. Det ene er den unge kvinnen Rohaise, som besøker menn som sover alene i et av slottets rom. Den rødhårede kvinnen ble drept i det beleirede slottet, etter at eierne rømte gjennom en underjordisk tunnel til et naboslott. Den andre er en munk som bodde hos de katolske slottseierne i en tid der katolisismen var en farlig trosretning å holde seg ved i Skottland. Munken døde antakeligvis en naturlig død, men kunne ikke begraves ute, da man slik ville avslørt sin egentlige tro. Han ble derfor murt inn i slottsveggen, og gjennoppdaget tidlig på 1900-tallet. Flere gjester ved slottet har hevdet å se en munk stå ved vinduene i biblioteket. Det forteller Joan Johnson ved vårt besøk. Hun forteller også at en såkalt "klarsynt" person en gang besøkte slottet, og fant slottseieren Alexander fra 1500-tallet stående vakt ved inngangen.

  Joan Johnson har ikke møtt slottspøkelsene selv på 21 år, så sjansen er nok liten for at du treffer noen av dem.
  Joan Johnson har ikke møtt slottspøkelsene selv på 21 år, så sjansen er nok liten for at du treffer noen av dem. Vis mer


  - Om noen snur i døra, og går igjen i stedet for å komme inn, tilskriver jeg det Alexander, og ikke til at de for eksempel ser at de må betale tre pund for å komme inn, ler Joan.

  Overnatting

  Du kan besøke Delgatie bare for å se, og kanskje spise noen av Joan Johnsons fantastiske kaker, eller du kan overnatte her. Slottet har to leiligheter i selve slottsbygningen, en lodge med plass til fire, og fire leiligheter i den gamle stallbygningen. Hver av leilighetene i slott og stall kan huse mellom fire og sju personer. Alle leiligheter har egne bad, stuer og kjøkken. En av leilighetene i stallbygningen er tilpasset funksjonshemmede. Standarden er ikke av aller siste dato, men sjarmen er til gjengjeld stor, og du har god plass og alt du trenger i hver leilighet. Prisene spenner fra 210 til 480 pund (2.465 til 5.635 kroner) per uke alt etter leilighet og sesong. Mat er ikke inkludert. Du kan bestille allerede nå for opphold i sommersesongen. Du kan ikke regne med ledig plass uten å bestille på forhånd i høysesongen.

 • Bli med på en bilderundtur i Delgatie Castle.

 • Skottlands slottsrute.
 • Tilbake til innledningen
 • Nettadresse:

 • Delgatie Castle
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer