Spionerende museumsmoro

I Tampere i Finland ligger det mange rare museer, blant annet et spionmuseum.

Publisert
Sist oppdatert

Få enkeltpersoner har hatt samme mulighet til å endre historiens forløp som spionene. Og i visse tilfeller har til og med små enkeltgjenstander bidratt til å forandre begivenhetenes gang. I Finland har de dedikert et helt museum til spioner og spionasje.

Her avsløres lite omtalte hemmeligheter – som hvem som var modell for den fiktive spionhelten James Bond, og hvordan speiderbevegelsens grunnlegger Lord Robert Baden-Powell startet sin karriere som spion. Du kan også finne ut mer om Margaretha Gertrud Zelle – eller Mata Hari som hun ble kjent som. Er museets giftring opprinnelig hennes?

Skroll ned for mer.

Spennende utstyr

Det er ikke bare spionene du får vite mer om. Utstyret er en minst like spennende del av historien. Hvorfor bør du for eksempel være forsiktig med hva du sier dersom en person du snakker med har på seg en klokke der viserne står stille? Slike klokker har faktisk vært standardutstyr i CIA, og inneholder radiosendere som kan sende samtalen videre til lyttende ører. At paraplyer og staver gjøres om til dødelige våpen, har de fleste spioninteresserte kinogjester fått med seg opp gjennom årene. Men hva med dødelige pepperbøsser og minivåpen som kan skjules i håndflaten? Og har du fortsatt ikke blitt paranoid, kan du prøve om du kan lure en løgndetektor, skrive med usynlig blekk og ta fingeravtrykkene dine.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer