Spionerende museumsmoro

I Tampere i Finland ligger det mange rare museer, blant annet et spionmuseum.

Publisert
Sist oppdatert

Få enkeltpersoner har hatt samme mulighet til å endre historiens forløp som spionene. Og i visse tilfeller har til og med små enkeltgjenstander bidratt til å forandre begivenhetenes gang. I Finland har de dedikert et helt museum til spioner og spionasje.

Halle Berry spiller spionen Jinx i Bond-filmen "Die Another Day". Foto: Fox Film
Halle Berry spiller spionen Jinx i Bond-filmen "Die Another Day". Foto: Fox Film Vis mer


Her avsløres lite omtalte hemmeligheter – som hvem som var modell for den fiktive spionhelten James Bond, og hvordan speiderbevegelsens grunnlegger Lord Robert Baden-Powell startet sin karriere som spion. Du kan også finne ut mer om Margaretha Gertrud Zelle – eller Mata Hari som hun ble kjent som. Er museets giftring opprinnelig hennes?


Skroll ned for mer.

Spennende utstyr

Det er ikke bare spionene du får vite mer om. Utstyret er en minst like spennende del av historien. Hvorfor bør du for eksempel være forsiktig med hva du sier dersom en person du snakker med har på seg en klokke der viserne står stille? Slike klokker har faktisk vært standardutstyr i CIA, og inneholder radiosendere som kan sende samtalen videre til lyttende ører. At paraplyer og staver gjøres om til dødelige våpen, har de fleste spioninteresserte kinogjester fått med seg opp gjennom årene. Men hva med dødelige pepperbøsser og minivåpen som kan skjules i håndflaten? Og har du fortsatt ikke blitt paranoid, kan du prøve om du kan lure en løgndetektor, skrive med usynlig blekk og ta fingeravtrykkene dine.

Kjettinger og håndjern

I tillegg til det rene spionstoffet, huser også museet en stor samling av fangekjettinger og håndjern. Fra skremmende saker fra 1500-tallet til Idi Amins torturlenker fra 1970-tallet. Dessuten har de håndjern brukt av utbryterkongen Harry Houdini.

Dette er muligens det eneste spionmuseet i Nord-Europa. Museet åpner i nye lokaler den 6. september, i sentrum av Tampere.

 • Spionmuseet på nett
 • Mer om James Bond

  Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer