Spis i mørket på Unsicht-bar

Lyst til å leke blind et par timer?

Her, i en liten sidegate i Köln, kan du spise i totalt mørke. Foto: Pål Joakim Olsen
Her, i en liten sidegate i Köln, kan du spise i totalt mørke. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan har blinde det på restaurant?

Nettopp det kan du oppleve på Unsicht-Bar; et restaurantkonsept som ble født i Köln, men som også er adoptert til både Berlin og Hamburg.

Her er alt lys slått av. Alt lys, altså. Restauranten har ikke en eneste lyskilde, og du får heller ikke lov å ha med mobiltelefon, kamera eller andre potensielle lyskilder; ei heller ta en røyk - det må du gjøre ute i gangen.

Når du ankommer restauranten, må du først bestille maten i gangen. Menyene er heller ikke helt detaljerte, men inneholder nok informasjon til at du skjønner sånn cirka hva de består av. Her er et eksempel:

"Tidlig om morgenen, gjennom et halvåpent vindu, hører vi fjærene flagre på gårdsplassen, kakling og plystring. Morgensolen treffer ansiktet og vekker oss fra søvnen." (Litt kreativt oversatt av en som hadde tysk b-språk for 15 år siden) Foto: Pål Joakim Olsen
"Tidlig om morgenen, gjennom et halvåpent vindu, hører vi fjærene flagre på gårdsplassen, kakling og plystring. Morgensolen treffer ansiktet og vekker oss fra søvnen." (Litt kreativt oversatt av en som hadde tysk b-språk for 15 år siden) Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Blinde kelnere

Etter at maten er bestilt, blir du møtt av en av restaurantens blinde kelnere. Han leder deg inn i selve restauranten og fører deg til bordet ditt. Siden de fleste av oss vil ha problemer med å finne veien ut, er kelneren tilgjengelig hele tiden mens du spiser på restauranten. Må du på do, må du be ham følge deg ut. Heldigvis er doen opplyst; det er kun selve spiserommet som er bekmørkt.

Spis i mørket på Unsicht-bar


Unsicht-Bar anbefaler at du bruker et par timer på restauranten så du virkelig får en erfaring med det å være blind. Når maten kommer, forteller kelneren deg hva som ligger på tallerken og hvor på tallerken det ligger. Eksempelvis kan det være at gulrøttene ligger "klokka fire", mens kyllingen ligger "klokka sju" der tallerken er en tenkt klokke.

Erfaringen ligger ikke bare i å oppleve totalt mørke, men også at det stimulerer deg til å bruke de andre sansene dine bedre. Axel Rudolph, som startet restauranten i 2001, påpeker i et intervju med Time Magazine at du bruker luktesansen bedre og er mer observant på forskjeller i temperatur og konsistens. Gulrøtter trekkes frem som en overraskelse.

Prisene er heller ikke avskrekkende - en 3-retters meny starter på 32 euro, som blir drøye 250 kroner med dagens kurs.

Her finner du restauranten:

Oppdatert: Vi ble tipset av en leser om at restauranten Blindekuh i Zürich, som ble åpnet i 1999, er verdens første "mørke" restaurant.

Konseptet er kopiert av andre også. For eksempel kan du spise på Dans le Noir i London, en restaurant som drives av blinde. Les om denne, og en annen londonrestaurant der du bestiller maten din helt uten å snakke med en kelner i denne artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer