Spis og drikk så mye du vil

Kjøp deg plass på lounge, og spis og drikk så mye du vil.

BILLIGERE ENN RESTAURANT: Kjøper du deg adgang til loungen, kan du spise og drikke så mye du vil - i tillegg til å slappe av i fred og ro, og ha tilgang på aviser, WiFi og annet. Bildet er fra SAS' business-lounge på Oslo Lufthavn. Foto: SAS
BILLIGERE ENN RESTAURANT: Kjøper du deg adgang til loungen, kan du spise og drikke så mye du vil - i tillegg til å slappe av i fred og ro, og ha tilgang på aviser, WiFi og annet. Bildet er fra SAS' business-lounge på Oslo Lufthavn. Foto: SAS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lounger er ofte forbeholdt reisende med dyrere billetter eller reisende som flyr mye og som dermed har opparbeidet seg bonusrettigheter i et fordelskort. Men det finnes smutthull!

Les også: SAS EuroBonus versus Norwegian Reward - hvilket flyselskap har det beste bonusprogrammet?

Det er for tiden tre lounger på Oslo Lufthavn: To for SAS-passasjerer eller reisende med Star Alliance, og én uavhengig lounge for diverse andre flyselskaper. Alle disse tre ligger over taxfreebutikken på utenlandsterminalen.

Selv om disse loungene er forbeholdt reisende med fullprisbilletter eller ulike fordelsprogram, kan du likevel kjøpe deg adgang.

Dette gjelder både OSL-Lounge og SAS' Lounge, men SAS-tilbudet gjelder kun reisende med SAS Go - altså lavprisbillett med SAS - eller Widerøe.

For 219 kroner hos SAS og 250 kroner hos OSL-Lounge, kan du spise og drikke så mye du vil.

Som en ekstra bonus kan du slappe av med aviser, WiFi og bivåne ståket i avgangshallen fra oven.

Du skal være oppmerksom på at du i sommer også får tilgang til SAS-loungen med EuroBonus sølvmedlemskap. Dette gjelder i perioden 1. juli til og med 31. august, og gjelder samme dag som du reiser med SAS eller Widerøe. Du kan ha med inntil fire familiemedlemmer.

Les også: I Sverige har de til og med lounge for togreisende på togstasjonen

Du får slippe inn når det er plass

BEST I VERDEN: Singapore Changi er kåret til verdens beste flyplass, og er også best på fasiliteter. Du kan for eksempel ta en dukkert mens du venter på flyet! Foto: CHANGI AIRPORT GROUP
BEST I VERDEN: Singapore Changi er kåret til verdens beste flyplass, og er også best på fasiliteter. Du kan for eksempel ta en dukkert mens du venter på flyet! Foto: CHANGI AIRPORT GROUP Vis mer


- Det vil alltid være avhengig av kapasitet; vi prioriterer våre kunder med SAS Plus-billett eller gull- eller diamantkort som gir adgang til loungen, men vi opplever sjelden å avvise gjester, sier Tormod Sandstø, pressekontakt i SAS, til Dinside.

Han forteller at du som betalende lounge-kunde får tilgang til alle lounge-fasilitetene på SAS Scandinavian Business Lounge. SAS Scandinavian Lounge er forbeholdt gull- eller diamantkunder, men i begge loungene kan du altså spise og drikke så mye du vil. Det er buffet med varierende servering i løpet av dagen.

- Det er litt forskjellig utover dagen; det er frokost, lunsj, og torsdag ettermiddager er det pølser - det er veldig populært, forteller Sandstø.

- Så er det er fri servering av alkohol, snacks og andre ting, sier han.

I øyeblikket har SAS en kampanje som gir adgang for 169 kroner - men den gjelder kun frem til 19. mai. Siden tar SAS 219 kroner for adgang til loungen, forutsatt at du har billett med en SAS- Widerøe- eller Star Alliance flyvning.

Dette får du på loungen

Det er selskapet SSP som driver den uavhengige loungen OSL-Lounge. Ifølge Morten Solberg Nilsen, administrerende direktør i SSP, er OSL-Lounge åpen for alle som ønsker å betale seg inn - forutsatt at det er ledig kapasitet.

- Men det er primært et tilbud til flyselskapenes businessklasse-passasjerer, sier Solberg Nilsen til Dinside.

Dette er imidlertid ikke et tilbud Solberg Nilsen gjerne vil markedsføre.

- Men det er riktig at vi ved ledig kapasitet lar andre bruke loungen, sier Solberg Nilsen.

Torsdag og fredag ettermiddag er dager hvor det typisk ofte er fullt på loungen. Da kan du ifølge Solberg Nilsen altså oppleve å bli avvist som betalende lounge-kunde.

DYRT: Det er ingen hemmelighet at det koster å kose seg på Gardermoen.  Foto: ESPEN SOLLI/OSL
DYRT: Det er ingen hemmelighet at det koster å kose seg på Gardermoen. Foto: ESPEN SOLLI/OSL Vis mer


Brennevin etter klokka 13.00

På OSL-Lounge kan du altså spise og drikke så mye du vil, etter at du har betalt deg innenfor dørene. Det serveres også øl, vin, mineralvann og ellers andre forfriskninger, og brennevin etter klokka 13.

Det er en buffet med ulike retter, som du kan sette sammen for eksempel til en salat. På ettermiddagen serveres det gjerne varm suppe.

Prisen er 250 kroner per snute. Barn har også adgang, der er det ifølge Solberg Nilsen ingen fast prispolicy - men det er typisk halv pris for barn under 12 år - og for de aller minste betaler du ingenting.

Lønner det seg?

Spørsmålet om hvorvidt det kan lønne seg å kjøpe seg plass på lounge kontra å ta noe å spise på et av spisestedene i avgangshallen, vil selvsagt avhenge av hvorvidt du har tenkt å drikke eller spise noe på flyplassen i utgangspunktet - og hva slags mat du i så fall kan tenke deg.

Vi har beskrevet ovenfor hva det er du kan forvente å få servert på loungen. Det er stort sett snakk om småretter, og kanskje en suppe på det meste. Så dersom du har forestilt deg en kjempemiddag med biff og bernaise, er ikke loungen stedet.

Det kan altså være et alternativ for deg som ønsker noe å drikke, samt en lett bespisning.

Så spørs det hva du må betale for den slags servering på et av serveringsstedene.

I tillegg kommer også spørsmålet om hva det er verdt for å deg å kunne sitte ned på et roligere sted, og med tilgang til WiFi, aviser og annet.

Les også: Nå har det blitt lettere å lade på Oslo Lufthavn

HVOR MANGE ØL? Skal du ha flere øl, kan det lønne seg å droppe dette alternativet og heller kjøpe deg inn i loungen.  Foto: ESPEN SOLLI/OSL
HVOR MANGE ØL? Skal du ha flere øl, kan det lønne seg å droppe dette alternativet og heller kjøpe deg inn i loungen. Foto: ESPEN SOLLI/OSL Vis mer


Hva koster en øl?

På avgang utland finner du flere forskjellige serveringssteder med ulik meny.

Det er selskapet SSP som driver alle serveringssteder og kiosker på innsiden av sikkerhetskontrollen på OSL - i tillegg til at de driver OSL-Loungen.

Det er lett å forestille seg at med en og samme aktør som driver alle spisestedene, blir det ikke mye til priskonkurranse. Like priser på øl er påpekt tidligere, også av
Konkurransedirektør Christine B. Meyer i Konkurransetilsynet.

Spisestedene på Oslo Lufthavn ønsker ikke å oppgi priser på forespørsel fra Dinside. En av våre journalister spiste og drakk på serveringsstedet Le Grand Comptoir på avgang utland for noen dager siden. Han betalte 99 kroner for en 0,6 liter fatøl, 149 kroner for et glass rødvin og 89 kroner for en baguette.

En klassisk Caesar-salat på O'Learys koster eksempelvis 129 kroner.

Bare for én øl og en vin, er vi altså oppe i 248 kroner. Du slipper altså billigere unna ved å kjøpe deg inn på SAS-loungen, og for to ekstra kroner kan du drikke og spise så mye du bare vil på OSL-Loungen.

Les også: Derfor er Singapore Changi verdens beste flyplass

Mange muligheter på europeiske flyplasser

Det er også andre veier til lounge-tilgang. Priority Pass er en av dem. Det er en medlemsklubb som ved medlemskap gir deg adgang til 600 lounger verden over.

Medlemskapet koster fra 99 dollar, eller 586 kroner, og du må da betale en avgift på 160 kroner hver gang du ønsker adgang til en lounge. For 249 dollar (1.474 kroner) får du et årsmedlemskap inkludert ti lounge-besøk, og for 399 dollar (2.361 kroner) får du ubegrenset adgang.

Har du Diners Club-kort, har du også adgang til 500 Diners-lounger, mot en avgift på 125 kroner per besøk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer